GuidePedia

0

Μέσα στο διαμορφωθέν σκηνικό από τις αντιπολιτευτικές εμμονές για πάση θυσία πρόωρες εκλογές, λησμονούμε ότι η χώρα μας βρίσκεται στο κέντρο πολυδαίδαλων διεργασιών σε σχέση με τη γεωστρατηγική της κατεύθυνση. Το ευρύτερο περιβάλλον από τον βορρά της έως τα δυτικά και τα νότια σύνορα τελούν υπό συνεχείς μετεξελίξεις και τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο διάφορα σενάρια εναλλάσσονται, άλλοτε σε συμφωνία άλλοτε σε διάσταση με το διεθνές δίκαιο.

Ανεξαρτήτως, όμως, της νομικής πτυχής των διεργασιών, το μόνο βέβαιο είναι ότι το περιβάλλον μας είναι ρευστό και η χώρα πρέπει να παραμείνει ισχυρή και σταθερή, προκειμένου να αποτελεί το κέντρο βάρους της ευρύτερης περιοχής με τα ανάλογα διαπραγματευτικά όπλα και οφέλη. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους και ιδιαίτερα από όσους με άφρονες ρητορικές αντιπολιτεύονται στα πάντα, ότι η πατρίδα μας δεν έχει την πολυτέλεια να αποσταθεροποιηθεί την ώρα που είναι η ευκαιρία λόγω του ευρύτερου κλίματος στην Ανατ. Μεσόγειο να αποτελέσει φάρο σταθερότητας και πυρήνα ευρωπαϊκής προσέγγισης επ’ ωφελεία των συμφερόντων του λαού της.
Τα εθνικά θέματα έχουν διττή διάσταση: αφενός αποτελούν το σημείο αναφοράς της εθνικής μας συνείδησης και της ιστορικής μας ταυτότητας, αφετέρου μπορούν να εξελιχθούν σε παράγοντα σταθερότητας ή μη αναλόγως με την διαπραγματευτική δύναμη που εκπέμπει η χώρα.
Ως εκ τούτου, το πολιτικό σύστημα πρέπει να αποδείξει ότι βάζει πράγματι τα «μεγάλα» μπροστά και παραμερίζει τις διαφορές για την προστασία των εθνικών συμφερόντων. Θα πρέπει, όμως, και όλα τα κόμματα, και ειδικά όσα διεκδικούν τη διακυβέρνηση της πατρίδας να έχουν σαφή και εκπεφρασμένη άποψη για τα μείζονα εθνικά ζητήματα, προκειμένου ο ελληνικός λαός να μπορέσει να επιλέξει βάσει υπαρκτών δεδομένων και όχι βάσει κρυφών «ατζετών». Γιατί η διακυβέρνηση μιας χώρας είναι ζήτημα πολυδιάστατο. Η εκμετάλλευση από κάποιους των δυσκολιών του ελληνικού λαού προκειμένου να κρυφτούν κάτω από χαλί ακραίες απόψεις (συχνά αντεθνικές) σε ζητήματα οικουμενικής διάστασης είναι επικίνδυνη και πρέπει να τεθεί στο περιθώριο. Με τα εθνικά ζητήματα δεν θα πρέπει να παίξει κανείς.

Γιώργος Κώτσηρας1a Δικηγόρος, Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top