GuidePedia

0

Ρωσία και Ιράν υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, στις 20 Ιανουαρίου. Την συμφωνία υπέγραψαν οι υπουργοί άμυνας των δύο χωρών Σεργκέι Σοϊγκού και Χοσεΐν Ντεγκάν. Ήταν η πρώτη επίσκεψη Ρώσου υπουργού Άμυνας στην Τεχεράνη τα τελευταία 15 χρόνια και σηματοδότησε την προφανή κίνηση της Μόσχας να προσεγγίσει το Ιράν.
Του Franz-Stefan Gady
ΠΗΓΗ: http://thediplomat.com/

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ο Ιρανός υπουργός, προσφωνώντας τον Ρώσο ομόλογό του τόνισε την ανάγκη της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ κατηγόρησε και τις ΗΠΑ, λέγοντας πως η επεμβατική πολιτική τους προκάλεσε το χάος στη Μέση Ανατολή.
«Ιράν και Ρωσία είναι ικανές να αντιμετωπίσουν την απληστία των ΗΠΑ και τις επεκτατικές τους τάσεις, μέσω της συνεργασίας τους, η οποία βασίζεται στην ανάπτυξη των στρατηγικών δυνατοτήτων των δύο χωρών. Ως γείτονες Ιράν και Ρωσία έχουν κοινές απόψεις σε πολιτικά, περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός.
Αν και οι δυο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα στην Συρία, υπάρχουν, πάντως, και διαφορές. Μια σημαντική αιτία προστριβής είναι η μη παράδοση στο Ιράν ρωσικών συστημάτων S-300PMU, καθώς η Ρωσία αποφάσισε να υποστηρίξει τις διεθνείς, κατά του Ιράν, κυρώσεις, λόγω του πυρηνικού του προγράμματος.

Η αγορά των συστημάτων, κόστους 800 εκατ. δολαρίων, είχε συμφωνηθεί το 2007. Το Ιράν έχει κινηθεί νομικά κατά της Ρωσίας, ζητώντας αποζημίωση 4 δισ. δολαρίων. Φαίνεται όμως πως ήδη έχει υπάρξει σχετική συμφωνία, η οποία και θα ανακοινωθεί, σύντομα, και επισήμως.
Πάντως κάθε σοβαρή, επίσημη, προσπάθεια στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ιράν και Ρωσίας δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη, με απόφαση του ΟΗΕ. Αυτό μπορεί να συμβεί αν επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με την ομάδα των 5+1. Η Ρωσία είχε για τελευταία φορά πουλήσει, όχι και τόσο νόμιμα βέβαια, όπλα στο Ιράν το 2011.
Η τελευταία επίσημη πώληση είχε λάβει χώρα το 2000. Παλαιότερα το Ιράν ήταν ο τέταρτος καλύτερος αγοραστής των ρωσικών οπλικών συστημάτων. Σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές, η συμμετοχή της Ρωσίας στις κατά του Ιράν κυρώσεις έχουν στερήσει τη Μόσχα από έσοδα 13 δισ. δολαρίων, λόγω μη πώλησης σε αυτό οπλικών συστημάτων.
Έτσι, για την ώρα, η υπογραφείσα συμφωνία προβλέπει, επίσημα τουλάχιστον, την στενότερη συνεργασία των δύο χωρών όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά και της εκπαίδευσης Ιρανών στρατιωτικών στη Ρωσία. Επίσης συμφωνήθηκε ρωσικά πλοία να πλέουν όλο και συχνότερα σε ιρανικά λιμάνια. Είναι βέβαιο πως, αν ΝΑΤΟ και Ρωσία συνεχίσουν να συγκρούονται, η Μόσχα θα προσπαθήσει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της με την Τεχεράνη.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top