GuidePedia

0

Οι κουρδικές δυνάμεις έχουν εκδιώξει το Ισλαμικό Κράτος από τη συριακή πόλη Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία, και πλέον ελέγχουν σχεδόν το σύνολό της έπειτα από περισσότερους από τέσσερις μήνες μαχών, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρόκειται για μία μεγάλη νίκη των Κούρδων εναντίον των τζιχαντιστών αλλά και του Ταγίπ Ερντογάν, που τους υποστηρίζει.
«Η πολιτοφυλακή των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) εκδίωξε το ΙΚ από το Κομπάνι και ελέγχει σχεδόν το σύνολό του», ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση, διευκρινίζοντας ότι οι τζιχαντιστές έχουν αναδιπλωθεί στα περίχωρα της πόλης.
Το Κομπάνι, που στα αραβικά ονομάζεται Άιν αλ Άραμπ, έχει αναχθεί σε σύμβολο της μάχης εναντίον της ακραίας οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους που ελέγχει μεγάλες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ. Οι ισλαμιστές ξεκίνησαν την εκστρατεία για την κατάκτηση του Κομπάνι τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), και το Πρακτορείο Reuters, οι κουρδικές δυνάμεις «ελέγχουν περίπου το 90% της πόλης του Κομπάνι»ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κεντρική στρατιωτική διοίκηση του αμερικανικού στρατού στη Μέση Ανατολή (Centcom).
«Ο πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους είναι μακριά από τον τερματισμό του αλλά η αποτυχία των τζιχαντιστών στο Κομπάνι στερεί από το Ισλαμικό Κράτος έναν από τους στρατηγικούς στόχους του», πρόσθεσε η κεντρική στρατιωτική διοίκηση του αμερικανικού στρατού στη Μέση Ανατολή.
Η επαρχία Ντιγιάλα απελευθερώθηκε από το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε στρατηγός. Οι υπό τις ΗΠΑ δυνάμεις εξαπέλυσαν 34 αεροπορικές επιδρομές
Οι ιρακινές δυνάμεις απελευθέρωσαν την επαρχία Ντιγιάλα, στο ανατολικό Ιράκ, από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος ιρακινός στρατιωτικός αξιωματούχος.
“Οι ιρακινές δυνάμεις έχουν τον πλήρη έλεγχο όλων των πόλεων, περιφερειών και καντονιών της επαρχίας Ντιγιάλα”, δήλωσε ο στρατηγός Αμπντελαμίρ αλ-Ζαΐντι.
Στο μεταξύ οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν μέσα σ’ ένα 24ωρο 21 αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και 13 στο Ιράκ, εντείνοντας την επίθεσή τους εναντίον του Ιρακινού Κράτους.
Δεκαεπτά από τις επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν από χθες, Κυριακή, είχαν στόχο το Κομπάνι, τη διαφιλονικούμενη πόλη στα σύνορα με την Τουρκία όπου οι ισλαμιστές μαχητές μάχονταν για να την θέσουν πλήρως υπό τον έλεγχό τους, αναφέρεται σε ανακοίνωση των αμερικανικών δυνάμεων.
Οι επιδρομές στο Ιράκ πραγματοποιήθηκαν εναντίον στόχων κοντά στη Μοσούλη, το Ταλ Άφαρ, τη Χαντίτα και τη Φαλούτζα, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως οι κουρδικές δυνάμεις έχουν εκδιώξει το Ισλαμικό Κράτος από τη συριακή πόλη Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία, και πλέον ελέγχουν σχεδόν το σύνολό της έπειτα από περισσότερους από τέσσερις μήνες μαχών.
«Η πολιτοφυλακή των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) εκδίωξε το ΙΚ από το Κομπάνι και ελέγχει σχεδόν το σύνολό του», ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση, διευκρινίζοντας ότι οι τζιχαντιστές έχουν αναδιπλωθεί στα περίχωρα της πόλης.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top