GuidePedia

0

Σημαντικές είναι οι ανακατατάξεις που σημειώνονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς οι χώρες του Κόλπου προσαρμόζονται σταδιακά στις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται, ενώ πάλαι ποτέ ισχυροί «μη κρατικοί δρώντες» (non state actors), όπως η ισλαμιστική Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, αναζητά νέα έδρα για το πολιτικό της γραφείο, αφού οι εξελίξεις την οδηγούν σε έξοδο από το Κατάρ…
Του ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Όπως μετέδωσε προ μερικών ωρών το αμερικανικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η κυβέρνηση του Εμιράτου του Κατάρ προχώρησε στην απέλαση του ηγέτη της οργάνωσης, Χαλέντ Μεσάαλ, καθώς επίσης και μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η είδηση δεν επιβεβαιώνεται από την πλευρά της Χαμάς, με τις εκεί ανακοινώσεις να διαψεύδουν ότι «ο αδελφός Χαλέντ Μεσάαλ» απελαύνεται, με την παράλληλη διευκρίνιση ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα.
Το Κατάρ πάντα απέρριπτε τις κατηγορίες ότι υποστηρίζει «τρομοκρατικές οργανώσεις», όπως θεωρείται η Χαμάς στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και στην τελευταία, μια δικαστική απόφαση ζήτησε την απομάκρυνση της οργάνωσης από τη σχετική λίστα, για τυπικούς, όχι ουσιαστικούς λόγους, θεωρώντας τη μέθοδο – διαδικασία που ακολουθήθηκε (αιτιολογική βάση ανοιχτές πηγές πληροφοριών), ως ανεπαρκώς τεκμηριωμένη.
Ο ηγέτης του Κατάρ, Εμίρης Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ Θάνι, μιλώντας στη γνωστή δημοσιογράφο του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ, αρνήθηκε κάθε κατηγορία περί στήριξης της τρομοκρατίας και δήλωσε την απερίφραστη υποστήριξη της χώρας του στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

Όμως, πρόσθεσε, ότι πέρα από τις οργανώσεις που δρουν σε Συρία και Ιράκ, τις οποίες όλοι θεωρούν τρομοκρατικές, «ορισμένες χώρες και ορισμένοι λαοί», θεωρούν ως τρομοκρατική «κάθε ομάδα με ισλαμική προέλευση… και αυτό δεν το αποδεχόμαστε». Η συγκεκριμένη αναφορά είχε θεωρηθεί ως συγκεκαλυμμένη αναφορά στην υποστήριξη και τη φιλοξενία της Χαμάς.
Ο Χαλέντ Μεσάαλ γνώριζε καλά τις παρασκηνιακές διεργασίες με αντικείμενο την εκδίωξη της Χαμάς από το Κατάρ. Οι συνομιλίες με την Αίγυπτο, μετά από πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας, οδηγούσαν σε εξομάλυνση των ταραγμένων σχέσεων μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι των Αιγύπτιων Αδελφών Μουσουλμάνων, είχαν σημάνει συναγερμό.
Απλά, εάν υποτεθεί ότι η απομάκρυνση της Χαμάς από το Κατάρ αποτελεί ειλημμένη απόφαση, δεν μπορεί να γίνει με τρόπο που να «εκθέτει» το Κατάρ και η δημοσιοποίηση της φερόμενης ως είδησης περιπλέκει τα πράγματα, αν και η διαρροή προ της ολοκλήρωσής της θα μπορούσε να είναι χαρακτηριστική της οργής των «δυνάμεων» που επέβαλαν την εκδίωξη της ισλαμικής οργάνωσης από τη Ντόχα.
Η εκδίωξη αυτή επιβλήθηκε με «πειθώ» της οποίας το περιεχόμενο και την επιχειρηματολογία δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Η μοναδική διέξοδος και αυτό κατά τα φαινόμενα μεθοδευόταν παρασκηνιακά, ήταν η «εθελούσια έξοδος» της Χαμάς με τη μετακίνησή της στην Τουρκία. Αναμένεται να διαπιστωθεί εάν η καταφανώς πρόωρη διαρροή της είδησης, θα επηρεάσει την εξέλιξη και πως.
Το βέβαιο είναι πως η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, με την «καυτή πατάτα» στα χέρια… Με τη ρητορική Ερντογάν για τους Παλαιστίνιους και τη Γάζα, το κόστος άρνησης της φιλοξενίας της Χαμάς θα ήταν πολύ υψηλό. Από την άλλη όμως, θεωρητικά, θα μπορούσε παρασκηνιακά να εμφανιστεί προς την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ να εμφανιστεί ότι εργάζεται για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της Γάζας, «αγοράζοντας» χρόνο, αφού στο «πακέτο» θα συμπεριλαμβανόταν και η εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ. Από την άλλη πλευρά όμως, σε περίπτωση νέας πολεμικής σύρραξης στη Γάζα, η Τουρκία θα βρισκόταν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση…
Όπως συνεχίζει το ρεπορτάζ του CNN, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Ma’an, ο Χαλέντ Μεσάαλ συζήτησε αναλυτικά το θέμα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην πρόσφατη συνάντησή τους. Υπενθυμίζεται, ότι ο Μεσάαλ είχε εμφανιστεί μαζί με τον Νταβούτογλου σε συγκέντρωση στη γενέτειρα του τελευταίου, το Ικόνιο (http://www.defence-point.gr/news/?p=119766). Την κοινή παρουσία στην εκδήλωση είχαν ακολουθήσει τετράωρες συνομιλίες.
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών απέδωσε τα εύσημα στο Κατάρ για την απόφασή του, δίνοντας την αίσθηση ότι πρόκειται για οριστική απόφαση: «Συγχαίρουμε το Κατάρ για την απόφασή του και αναμένουμε από την τουρκική κυβέρνηση να πράξει το ίδιο», αναφέρεται σε ανακοίνωση. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, αποκάλυψε πως τα τελευταία χρόνια, μέσω ανοικτών και μυστικών διαύλων επικοινωνίας, το Κατάρ πιέστηκε ασφυκτικά να τερματίσει την άμεση και έμμεση βοήθεια προς τη Χαμάς, κάτι που επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ.

Τον Μεσάαλ τον είχε δεχθεί η Ντόχα αμέσως μετά την αποχώρηση από τη Συρία, στις αρχές του εμφυλίου πολέμου. Υπενθυμίζεται, ότι η Χαμάς βρέθηκε τότε σε ένα επικίνδυνο αδιέξοδο. Από τη μία πλευρά είχε το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ που τη φιλοξενούσε και τη χρηματοδοτούσε (στο πλαίσιο του «ο εχθρός [Χαμάς] του εχθρού [Ισραήλ] είναι φίλος») και από την άλλη την απολύτως εχθρική στάση απέναντι στο καθεστώς Άσαντ, της αιγυπτιακής Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από την οποία προέρχεται η Χαμάς.
Το αδιέξοδο οδήγησε στην απόφαση εγκατάλειψης της Δαμασκού, όπου είχε βρεθεί μετά την εκδίωξη από το Αμάν της Ιορδανίας. Εκεί βρισκόταν από το 1991 (από το 1987 που ιδρύθηκε η Χαμάς, μέχρι το 1991, αυτός ήταν ο επικεφαλής του γραφείου της στο Κουβέιτ). Εκεί, στις 25 Σεπτεμβρίου του 1997, είχε σημειωθεί ένα από τα γνωστότερα «θρίλερ» στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Μέσης Ανατολής, η περίφημη απόπειρα δολοφονίας του Χαλέντ Μεσάαλ από την ισραηλινή Μοσάντ, μετά από διαταγή του τότε πρωθυπουργού… Μπενιαμίν Νετανιάχου (!) ως εκδίκηση για τις βομβιστικές επιθέσεις της Χαμάς στην αγορά Μαχάνε Γιεχούντα, που είχε σπείρει τον θάνατο…
Καθώς ο Μεσάαλ έμπαινε στα γραφεία της Χαμάς στο Αμάν, δύο πράκτορες της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας που είχαν μπει στην Ιορδανία με πλαστά καναδέζικα διαβατήρια, κατόρθωσαν να εκχύσουν στο αυτί του δηλητήριο ταχείας δράσης. Λίγο αργότερα όμως συνελήφθησαν και εκεί άρχισε το πραγματικό θρίλερ…
Το 1994 Ισραήλ και Ιορδανία είχαν υπογράψει ιστορική ειρηνευτική συμφωνία η οποία βρέθηκε να κρέμεται από μια κλωστή. Ο βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας έστειλε τελεσίγραφο στον Νετανιάχου ότι οι πράκτορες θα δικαστούν και οι σχέσεις των δυο χωρών θα επιδεινωθούν σοβαρότατα.
Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, κι ενώ ο Χαλέντ Μεσάαλ βρισκόταν ήδη σε κώμα, στο Αμάν μετέβη προσωπικά ο τότε διοικητής της Μοσάντ, Ντάνι Γιατόμ, παρέδωσε το αντίδοτο στον ίδιο τον βασιλιά και αποχώρησε έχοντας εξασφαλίσει την απέλαση των πρακτόρων της υπηρεσίας του…
Φαίνεται όμως ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης αφέθηκε ελεύθερος και ο πνευματικός ηγέτης της Χαμάς, Αχμέντ Γιασίν (μερικά χρόνια αργότερα δολοφονήθηκε βέβαια), αλλά και άλλοι κρατούμενοι.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top