GuidePedia

0

Σε μια ενέργεια με ισχυρό πολιτικό συμβολισμό αλλά μικρή επιχειρησιακή ουσία, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε τη λίστα των συμμάχων των ΗΠΑ στους οποίους θα προταθεί η παραχώρηση πολεμικών πλοίων που αποσύρονται από τον αμερικανικό στόλο, καθώς ολοκλήρωσαν τον επιχειρησιακό τους βίο, μια λίστα από την οποία για μια ακόμη φορά απουσιάζει η Τουρκία.
Η όλη υπόθεση αφορούσε την παραχώρηση σε συμμάχους χώρες των ΗΠΑ, έξι φρεγατών κλάσης Oliver Hazard Perry, οι οποίες τελικά θα καταλήξουν στο Μεξικό (δύο) και την Ταϊβάν (τέσσερις). Ο σχετικός νόμος (Naval Transfer Act) δεν θα ψηφιζόταν όμως από το Κογκρέσο, εάν δεν αποκλείονταν και επίσημα από τη λίστα των δυνητικών αποδεκτών, η Τουρκία, το Πακιστάν και η Ταϊλάνδη, κάθε μία περίπτωση για διαφορετικούς πολιτικούς λόγους.
Η ειδική σημασία που το Κογκρέσο απέδωσε στον αποκλεισμό της Τουρκίας από τη λίστα, φαίνεται και από τον τρόπο με τον οποίο γνωστός ιστοχώρος (http://www.eurasianet.org/) αναφέρεται στο θέμα και αισθάνεται την ανάγκη να υπενθυμίσει, ότι και στον αντίστοιχο νόμο του 2012, η Τουρκία είχε απορριφθεί ως ενδεχόμενος προορισμός για τις φρεγάτες κατευθυνομένων βλημάτων USS Halyburton και USS Thach.

Απευθύνθηκαν μάλιστα στον γνωστό – και ιδιαιτέρως αξιόλογο και σοβαρό – Τούρκο μπλόγκερ ναυτικών ζητημάτων, Ντεβρίμ Γιαγιλαλί (http://turkishnavy.net/), ο οποίος όπως είχε πράξει και το 2012, επιχείρησε να απαξιώσει την αμερικανική συμβολική ενέργεια, με το ορθότατο επιχειρησιακά επιχείρημα, ότι το τουρκικό Ναυτικό διαθέτει φρεγάτες του τύπου πολύ καλύτερα εξοπλισμένες από αυτές που προσφέρουν οι ΗΠΑ.
Η Τουρκία υλοποιεί το δικό της φιλόδοξο ναυπηγικό πρόγραμμα και κατά τη γνώμη του αναλυτή, ο οποίος… κατά τα φαινόμενα (βλ. πληροφορίες) διαθέτει σημαντικές προσβάσεις στο γενικό επιτελείο του τουρκικού Ναυτικού, μια τέτοια «προσφορά», μάλλον πίσω θα την έφερνε. Όσον αφορά το πολιτικό σκέλος, το χαρακτηρίζει ως μήνυμα που δεν έφτασε στον αποδέκτη, λόγω ακαταλληλότητας του ενδιάμεσου…

Αν και υπάρχουν Τούρκοι ναύαρχοι που τελευταία δείχνουν σημάδια έντονης αλαζονείας (προς τέρψιν των Ελλήνων συναδέλφων τους…), το συγκεκριμένο μήνυμα αμερικανικής δυσαρέσκειας για μια σειρά λόγων και όχι μόνο για τις κάκιστες σχέσεις με το Ισραήλ και τις αθλιότητες του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου στην αξιοποίηση των κυπριακών υδρογονανθράκων εμπλέκονται αμερικανικές εταιρίες, έχει μετά βεβαιότητας ληφθεί και είναι σαφέστατο. Για όποιον θέλει να το δει.
Ο τρόπος αξιοποίησής του, εξαρτάται σαφέστατα από την ανάγνωση που θα του γίνει. Είτε επιλεγεί η απαξίωσή του είτε η σοβαρότερη αξιολόγησή του, είναι κάτι που θα το επιλέξουν οι Τούρκοι, ασχέτως της απάντησης που επιβάλουν οι κανόνες της επικοινωνίας και η γνωστή υπέρ-ευαισθησία σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε δείχνει να μην τους θεωρεί τουλάχιστον ως περιφερειακή – τουλάχιστον – υπερδύναμη, μαζί με μία μίξη δέους και φόβου ενώπιον του νεοθωμανικού (ή κεμαλικού, καθότι στο στράτευμα πολλοί σιχαίνονται κυριολεκτικά τον Ερντογάν) μεγαλείου…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top