GuidePedia

0


Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από την πολιτική της στο θέμα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι θα μετατρέψουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε σύμβολο ειρήνης, μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο.

“Δεν θα υποχωρήσουμε από την πολιτική μας και θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους το δίκαιο της ΤΔΒΚ ενάντια στην άδικη και αδιάλλακτη στάση της ε/κ πλευράς. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι να μετατρέψουμε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε σύμβολο ειρήνης”, είπε σε ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος σε συνέδριο με τίτλο Σύνοδος Αγορών Ενέργειας, το οποίο διοργάνωσε η Ένωση Εμπειρογνωμόνων Ενέργειας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι το 2023 η Τουρκία θα καταναλώνει δύο φορές περισσότερη ενέργεια από ότι καταναλώνει σήμερα. “Αυτή η κατάσταση δείχνει ότι πρέπει να αυξήσουμε με μεγάλη ταχύτητα τα προγράμματα ενέργειάς μας. Βλέπουμε ότι μέχρι το 2023 είμαστε σε θέση να επενδύσουμε 120 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας μου είχαμε ενθαρρύνει και τον ιδιωτικό τομέα να επενδύσει για τις ενέργειες της χώρας μας. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε από 32% στο 68,5%. Σήμερα έφτασε το 75% και συνεχίζει”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος για την πυρηνική ενέργεια είπε ότι είναι αποφασισμένοι. “Γνωρίζουμε τις ευθύνες μας απέναντι στη χώρα, το έθνος μας και απέναντι στη φύση και θα κινηθούμε ανάλογα. Πρέπει να το ξέρουμε αυτό, ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το δρόμο της ανάπτυξης”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι ήταν αυτοί που ενοχλήθηκαν με το ενεργειακό πρόγραμμα ΤΑΝΑΡ (Αγωγός Φυσικού Αερίου Ανατολίας) και τα πυρηνικά προγράμματα Άκκουγιου και Σινόπη.

Για το κεφάλαιο ενέργεια στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι δεν είναι τυχαίο που έχει μπλοκαριστεί. “Τους ρωτάμε τι έλλειψη υπάρχει και δεν υπάρχει απάντηση. Πού έχουμε κολλήσει τους ρωτάμε και δεν υπάρχει απάντηση. Όπως έκαναν και με τα άλλα κεφάλαια”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε πως όποιο κεφάλαιο και να είναι μέσα σε 2-3 μήνες το διευθετούν.

“Επειδή η Τουρκία είναι έτοιμη γι’ αυτά ενώ εκείνοι δεν είναι”, ανέφερε. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η ΕΕ έκανε το ίδιο και με το ενεργειακό πρόγραμμα Ναμπούκο αλλά σύντομα θα αρχίσει να ρέει το φυσικό αέριο του ΤΑΝΑΡ και εκείνο θα συνεχίσουν να βλέπουν.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προχωρά βήμα με βήμα προς τους στόχους τους 2023. “Έχουμε ευθύνη απέναντι στα 77 εκατομμύρια ανθρώπους μας. Έχουμε ευθύνη απέναντι σε εκατοντάδες εκατομμύρια αδελφούς μας από τα Βαλκάνια μέχρι την Αφρική που έχουν δεσμούς με εμάς και εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε μας. Έχουν περάσει οι μέρες που με 3-5 βόμβες η Τουρκία έβγαινε από τις ράγες. Εκείνη ήταν η παλιά Τουρκία”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Αννα Ανδρέου, ΚΥΠΕ-CNA

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top