GuidePedia

0

του Jose Ignacio Torreblanca

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής έχει οδηγήσει σε μια διεθνή αντίδραση από την οποία δεν μπορώ να απουσιάσω. Τα παρακάτω είναι οι αρχικές μου σκέψεις για το θέμα.
Πρώτον, σειρά τώρα έχει το Podemos, “ We can”. Ναι μπορείτε. Δεν ξέρουμε εάν αυτό το ριζοσπαστικό αριστεροό κόμμα θα καταλάβει ομοίως την εξουσία στην Ισπανία, αλλά ξέρουμε ως είναι πιθανό να καταρρεύσει ένα κομματικό σύστημα στη Νότια Ευρώπη, ως αποτέλεσμα μιας σοβαρής κακοδιαχείρισης της κρίσης. Γιατί και πώς αυτό συμβαίνει, φυσικά και είναι σημαντικό. Αλλά πιο σημαντικό είναι το ότι συμβαίνει. Τι θεωρώ για αυτό; εάν η αναπόφευκτη οικονομική προσαρμογή δεν διανεμηθεί καταλλήλως με την πάροδο του χρόνου και ισομερώς σε όλη την κοινωνία, τότε απλώς δεν μπορεί να είναι βιώσιμη.
Δεύτερο σημείο: Οι Σοσιαλδημοκράτες μπορεί να εξαφανιστούν στα αλήθεια. Στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου βρέθηκαν στην έκτη θέση, βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης (λόγω της συγκυβέρνησης στον συνασπισμό με την κεντροδεξιά;). Ποιο είναι το μάθημα για την Ισπανία; Να μην αφήνουμε τίποτα να θεωρείται ως δεδομένο (καθώς το UCD, ένα ισπανικό κόμμα συνασπισμού του κέντρου και της κεντροδεξιάς που διαλύθηκε το 1983, σίγουρα θα σας λέει κάτι). Το PSOE θα πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί στα αλήθεια.
Τρίτο σημείο: Οδηγούμαστε σε μια σύγκρουση του λαϊκισμού στην Ευρώπη. Η άνοδος της αντι-ρεφορμιστικής αριστεράς στον χρεωμένο Νότο, είναι αντίστοιχη της ανόδου των κομμάτων κατά της αλληλεγγύης στον Βορρά. Στη Γερμανία, την Φινλανδία, την Αυστρία ή την Σουηδία, η αντίδραση σε αυτά τα γεγονότα  που συμβαίνουν στην Ελλάδα, θα είναι κατακραυγή προς την έλλειψη ευγνωμοσύνης και την άρνηση να απαντηθεί ο εκβιασμός του Έλληνα. Ένα φαινόμενο μπορεί να τροφοδοτήσει ένα άλλο.
Τέταρτο και τελευταίο σημείο. Πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία της συμμαχίας που κυβερνά την Ευρώπη (οι παραδοσιακές κεντροδεξιά και κεντροαριστερά) να κατανοήσουν όλα τα παραπάνω και να συμφωνήσουν ένα πρόγραμμα που θα επιτρέπει στην Ευρώπη να λειτουργεί και να αναπτύσσεται ή διαφορετικά το ευρωπαϊκό project θα βρεθεί σε σοβαρό ρίσκο. Η Merkel, ο Renzi και ο Hollande θα πρέπει να καλέσουν μια έκτακτη σύνοδο και να αντιμετωπίσουν ειλικρινά την κατάσταση.
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.ecfr.eu/article/commentary_greece_so_yes_yes_you_can
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top