GuidePedia

0


Πληροφορίες που προέκυψαν από παρατηρητές του ΟΗΕ, διαψεύδουν την αρχική εκδοχή, ότι η επίθεση των Ισραηλινών στην περιοχή του Γκολάν και η εκτόξευση πυραύλων, πραγματοποιήθηκε από ελικόπτερα. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν, η επίθεση έγινε με τη χρήση οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), κατά τη διάρκεια της οποίας έχασε τη ζωή του ο γιος του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, Ιμάντ Μουγκνίγιε, με το χαρακτηριστικό όνομα Τζιχάντ…
Του ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο πατέρας του φέρεται να σκοτώθηκε το 2008, από βομβιστική επίθεση των Ισραηλινών, εναντίον του αυτοκινήτου που τον μετέφερε στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό. Ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, η ισραηλινή πλευρά ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει…
Μαζί με τον γιο του, έχασαν τη ζωή τους και αριθμός Ιρανών στρατιωτικών (σύνολο έξι άτομα) των Φρουρών της Επανάστασης (Pasdaran), μεταξύ των οποίων και ο στρατηγός Μοχάμαντ Αλαχντάντι, ο οποίος υπηρετούσε ως σύμβουλος στο συριακό στράτευμα. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για τον Αλί Αλ Ταμπταμπάνι, επικεφαλής της στρατωτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ με ευθύνη και του τομέα πληροφοριών.
Πρόκειται για μια ενέργεια που έχει αυξήσει πολύ το επίπεδο έντασης στην περιοχή, με πολλούς αναλυτές να αναμένουν αντίποινα από την πλευρά της Χεζμπολάχ, τη σιιτική ένοπλη οργάνωση η οποία πολεμάει στο πλευρό του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία.

Οι Ισραηλινοί πάντως που έχουν λόγους να ανησυχούν, ακύρωσαν όλες τις άδειες στρατιωτών και στελεχών των ενόπλων δυνάμεων που υπηρετούν στην περιοχή, ενώ πραγματοποιείται σήμερα ευρεία σύσκεψη, καθώς εκτιμάται ότι ίσως είναι θέμα χρόνου το άνοιγμα νέου πολεμικού μετώπου στην περιοχή.
Σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά, η Χεζμπολάχ είχε στόχο, με τη βοήθεια των Ιρανών, να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων, με βόμβες (με διεισδύσεις εκπαιδευμένων μαχητών), αντιαρματικούς πυραύλους και ρουκέτες. Ο νεαρός Μουγκνίγιε, φέρεται να είχε τοποθετηθεί στρατιωτικός διοικητής στην περιοχή του Γκολάν.
Βέβαια, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν η Χεζμπολάχ είχε την πρόθεση να ανοίξει ανοιχτό μέτωπο με τους Ισραηλινούς, οπότε η ενέργεια με τους πυραύλους που εκτόξευσαν τα UAV, σαν στόχο είχε να διαμηνύσει στην ηγεσία της ότι το Ισραήλ θεωρεί αδύναμη τη θέση της οργάνωσης και δεν σκοπεύει να αποδεχθεί «παιχνίδια»
Με αυτά, η σιιτική οργάνωση θεωρητικά θα επιθυμούσε να ενισχύσει τη θέση της στο εσωτερικό του Λιβάνου, παριστάνοντας ότι δεν έχει δεχθεί πλήγμα η ικανότητά της να αντιπαρατεθεί με το Ισραήλ, εξαιτίας της εμπλοκής της στον αιματηρό πόλεμο στη Συρία.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε δηλώσεις του είχε κάνει λόγο για «αποτροπή που δουλεύει» ανάμεσα στις δυο πλευρές, η ισχύς των οποίων αλληλοεξουδετερώνεται! Είναι προφανές, ότι οι Ισραηλινοί δεν θα δέχονταν ποτέ να εξισωθούν με τη Χεζμπολάχ, ενισχύοντας τη θέση του Νασράλα, ακόμα κι αν στόχος του ήταν να τους διαβιβάσει το μήνυμα ότι δεν σκοπεύει να τους ανοίξει μέτωπο!
Κάποιος έχει κάνει λάθος υπολογισμούς και δεν θα φέρει το αποτέλεσμα που προσδοκά, δεν θέλει πολύ συζήτηση αυτό το συμπέρασμα… Δεν είπε όμως μόνο αυτά ο Νασράλα. Σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen TV στις 15 Ιανουαρίου, παρότι φάνηκε να μην υποχωρεί από τις θέσεις του, κάποιες αναφορές προκάλεσαν μεγάλο ενδιαφέρον, αφού απηχούν τις απόψεις των Ιρανών
Συγκεκριμένα, παρότι ανέφερε ότι ο Μπασάρ Αλ Άσαντ πρέπει να είναι μέρος της επόμενης μέρας στη Συρία, πρόσθεσε με νόημα, ότι εάν μια πολιτική λύση θα προβλέπει την αποχώρησή του, αυτό θα πρέπει να γίνει σε συντονισμό με τον Σύρο ηγέτη!

Ζήτησε τη δημιουργία επιτροπής για την κατάρτιση νέου συριακού Συντάγματος και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το Σύνταγμα αυτό να προβλέπει την εκχώρηση προεδρικών εξουσιών στο υπουργικό συμβούλιο. Κράτησε δε και αποστάσεις από τη Χαμάς που συντάχθηκε με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα που τασσόταν υπέρ της ανατροπής του Άσαντ, λέγοντας ότι η αποκατάσταση των σχέσεων έχει ακόμα δρόμο να διανύσει.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top