GuidePedia

0

Του Κώστα Βενιζέλου

Η οργή κερδίζει το φόβο. Η κινδυνολογία που αναπτύχθηκε από τους εν Ελλάδι κυβερνώντες αλλά και έξωθεν ( τρόικα, διεθνή ΜΜΕ, Βερολίνο, Αμβούργο, Βρυξέλλες), δεν έχει ανατρέψει ποσώς το πλειοψηφικό ρεύμα που διαμορφώθηκε γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Η ανικανότητα των κυβερνώντων, τα αλλεπάλληλα αδιέξοδα που οδήγησαν οι μνημονιακές πολιτικές της παρατεταμένης ύφεσης και λιτότητας, προκάλεσαν την αντίδραση της κοινωνίας. Με την καλλιέργεια του φόβου δεν αντιστράφηκε το κλίμα, ιδιαίτερα όταν οι πολιτικές που εφαρμόσθηκαν ήταν αδιέξοδες και είχαν επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων. Οι Έλληνες πολίτες ξεπέρασαν και τους εκφοβισμούς και τις απειλές των Μερκελ και Σόιπλε.

Οργή και τιμωρία για όσους οδήγησαν την Ελλάδα στην καταστροφή, είναι το μήνυμα αυτών των εκλογών, που αναζητεί μέσα από ένα νέο πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα την ελπίδα. Αύριο κλείνει ένας νέος κύκλος της μεταπολίτευσης, όπου για σαράντα χρόνια εναλλάσσονταν στην εξουσία δυο συστημικά κόμματα, που αποδείχθηκαν και μετρ της αρπαχτής. Κυβέρνησαν κάνοντας εναλλάξ πάρτι της διαπλοκής στην πλάτη των πολιτών. Αύριο κλείνει ένας ακόμη κύκλος. Μετά την ήττα του εμφυλίου, 1949, η αριστερά είναι έτοιμη να κυβερνήσει. Οι κοινωνικές συνθήκες, δύσκολες και ανυπέρβλητες, της προσφέρουν τη δυνατότητα να ηγηθεί της Ελλάδος.

«Μα θα τα καταφέρει;», είναι η επωδός όσων μαζοχιστικά θεωρούν πως θα πρέπει να δοθεί παράταση στο δίδυμο Σαμαρά- Βενιζέλου. Το δεδομένο είναι πως οι απερχόμενοι όχι μόνο δεν τα κατάφεραν, αλλά οδήγησαν τους πολίτες στην εξαθλίωση. Θα δοκιμάσει και ο Τσίπρας, με διαφορετική πολιτική και προσέγγιση και για το μνημόνιο και για τις ανάγκες της κοινωνίας. Εάν αποτύχει θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Εάν, όμως, πετύχει, τότε η χώρα θα πάρει τα πάνω της, θα ξεκολλήσει από τον πάτο, που την έχουν στείλει οι απερχόμενοι.

Βεβαίως δεν εξαρτάται μόνο από τον Αλέξη Τσίπρα η επιτυχία. Εξαρτάται και από τους δανειστές και κατά πόσο θα δώσουν τη δυνατότητα στη νέα κυβέρνηση να συζητήσει, να διαπραγματευτεί. Εάν η τρόικα θέλει να περάσει οδοστρωτήρας πάνω από νέα κυβέρνηση θα το πράξει. Και θα το πράξει για να μην δημιουργηθεί προηγούμενο και σε άλλες χώρες. Άλλωστε με τίποτα δεν θα θέλουν να χαλάσουν το τρικό της λιτότητας που έχουν υφαίνει για χρόνια ρίχνοντας την Ελλάδα για πέντε και πλέον χρόνια στην ύφεση! Οι πολιτικές που εφαρμόσθηκαν και εφαρμόζονται σε χώρες που μετατράπηκαν σε αποικίες χρέους είναι αδιέξοδες και καταστροφικές.

Αύριο η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Δίνεται η ευκαιρία σε ένα νέο άνθρωπο, με άλλες προσεγγίσεις να δοκιμάσει να σώσει την Ελλάδα. Να δοκιμάσει. Δεν υπάρχει άλλωστε άλλη επιλογή ενώπιον της χώρας.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top