GuidePedia

0

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 
Για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας -  μετά από την ίδρυση της Δημοκρατίας - θα ανεγερθεί  Χριστιανική Εκκλησία  στα εδάφη της.Τα έξοδα ανέγερσης της Εκκλησίας θα αναλάβει η κοινότητα των Ασσυρίων ενώ το τουρκικό κράτος θα παραχωρήσει το οικόπεδο.Η Εκκλησία προβλέπεται να ανεγερθεί στην Συνοικία Γιεσιλκιόϊ ( Yeşilköy ) της Κωνσταντινούπολης.

Σχολιάζοντας το θέμα στην κρατική τηλεόραση που μετέδωσε την πληροφορία, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος που τήρησε την ανωνυμία του είπε:''Αυτό είναι μια πρωτιά  από την ίδρυση της Δημοκρατίας. Ανακαινίσθηκαν ή επαναλειτούργησαν Εκκλησίες μέχρι σήμερα, αλλά δεν οικοδομήθηκε καινούρια Εκκλησία''.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι  στην εν λόγω Συνοικία  Γιεσιλκιόϊ της Κωνσταντινούπολης  στις 28 Ιουνίου 2014  και την ώρα που  σε  Εκκλησία των Ασσυρίων  εξελισσόταν η λειτουργία, εισέβαλαν μέσα στον ναό μια ομάδα 8 φανατικών μουσουλμάνων και  κρατώντας  μαχαίρια τρομοκράτησαν τους πιστούς  που ασκούσαν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Μάλιστα απείλησαν ότι θα σφάξουν τον ιερέα Τελικά και ενώ είχε ειδοποιηθεί η αστυνομία, η ομάδα των φανατικών αποχώρησε ανενόχλητη από την εκκλησια

Να σημειωθεί οτι ηταν περίοδος ραμαζανιού.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνάντηση που είχε ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Αχμέτ Νταβούτογλου σε γεύμα που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου την περασμένη Παρασκευή  στο Ανάκτορο του Dolmabahçe προς τιμήν των Θρησκευτικών ηγετών στην Τουρκία και στο οποίο  παρακάθισε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Βαρθολομαίος: Δώστε πίσω 3 Εκκλησίες στο Γαλατά

Το θέμα των Εκκλησιών που βρίσκονται σε  Τουρκικά χέρια ή καταπατημένες έθιξε με έμφαση ο  Οικουμενικός Πατριάρχης ζητώντας από την πλευρά του  την επιστροφή στο Πατριαρχείο και την Ομογένεια των τριών Ορθοδόξων Ναών που βρίσκονται στην περιοχή του Γαλατά της Κωνσταντινούπολης και οι οποίοι κατασχέθηκαν παράνομα πριν από 50 και πλέον χρόνια από τον σχισματικό και αφορισμένο παπά-Ευθύμ. και το λεγόμενο  "Τούρκο-Ορθόδοξο Πατριαρχείο" του, που έστησαν οι Τούρκοι για να αποδυναμώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά δεν είχε καμιά τύχη.  Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που το θέτει- όπως και προκάτοχοί του -  , ενώ τώρα  το Πατριαρχείο και η ελληνική κοινότητα προχωρούν και σε ένδικα μέσα! Πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Νταβούτογλου έδειξε ενδιαφέρον.Οι τρεις Ναοί είναι η Παναγία Καφφατιανή, ο οποίος καταπατήθηκε το 1924, του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Ιωάννη των Χίων,ο οποίοι καταπατήθηκαν το 1965. Οι τρεις Εκκλησίες και η ακίνητη περιουσία τους κατασχέθηκαν παράνομα και με πολιτική παρέμβαση αποδόθηκαν στο δήθεν "Τούρκο-Ορθόδοξο Πατριαρχείο", κατασκεύασμα της Άγκυρας που ουδέποτε αναγνωρίσθηκε από οποιαδήποτε Εκκλησία στον κόσμο.

Να θυμίσουμε   ότι στην ομιλία του ο κ. Νταβούτογλου  ισχυρίστηκε ότι υπάρχει...ισότητα των πολιτών που ανήκουν σε μειονότητες με τους υπόλοιπους Τούρκους (μουσουλμάνους) πολίτες, ενώ υποστήριξε  ότι ...ποτέ στην Τουρκία δεν έκαναν διακρίσεις με βάση την θρησκεία! Επίσης ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας αναφέρθηκε στο φαινόμενο της ισλαμοφοβίας που όπως είπε έχει πάρει διαστάσεις  στην Ευρώπη και κάλεσε σε κοινή δράση για την αντιμετώπισή του.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top