GuidePedia

0

Ποιος δουλεύει ποιόν τελικά! Η Τουρκία, η οποία έχει καταστεί στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας, καταδίκασε τη «βάρβαρη» επίθεση ανδρών της ρωσικής υπηρεσία ασφαλείας στον τηλεοπτικό σταθμό των Τατάρων της Κριμαίας, κάνοντας λόγο για «παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου».
Στο παιχνίδι δηλαδή που Ρώσοι και Τούρκοι παίζουν στην Κριμαία, ακόμα και ο συμπαθής ήρωας του θεάτρου σκιών θα είχε «πεθάνει» από τα γέλια. Η Τουρκία, όπου το να δεις κανείς δημοσιογράφο ελεύθερο, είναι συμπτωματικό γεγονός (με όση υπερβολή κι αν εμπεριέχει αυτή η διατύπωση), κατηγορεί τον εμπορικό και «στρατηγικό» της εταίρο Πούτιν, ένας ακόμα ηγέτης που η ανοχή στην όποια αντιπολίτευση δεν ανήκει στα κυριότερα πολιτικά του χαρακτηριστικά, για καταπάτηση της ελευθερίας του Τύπου! «Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα», εν ολίγοις.
«Η Τουρκία θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού των Τατάρων της Κριμαίας, που εκφράζει τη γνώμη του με δημοκρατικό τρόπο», αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στην ουσία, κι επειδή η Τουρκία έκανε ορισμένες επιθετικές δηλώσεις υπέρ των Τατάρων, λέγοντας πως θα στείλει και δική της επιτροπή στην Κριμαία για να μελετήσει τις συνθήκες ζωής τους, υπό ρωσική διοίκηση, η επιδρομή στον τηλεοπτικό σταθμό τους, φαίνεται πως μεταξύ άλλων, αποτελεί μια ρωσική προσπάθεια να «κόψει τον βήχα» στους, κατά τα άλλα, φίλους τους Τούρκους.
Επίσης, η Τουρκία γνωρίζει πως δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό υπέρ των Τατάρων χωρίς την συγκατάθεση της Ρωσίας και απλώς αρέσκεται να αυτοπαρουσιάζεται ως η προστάτιδα των απανταχού της Γης πικραμένων μουσουλμάνων, πολλώ δε μάλλον των τουρκογενών
Άλλωστε, κατά τη ρήση παλαιάς ελληνικής ταινίας, είναι πολλά τα λεφτά για να θυσιαστεί κανείς για τους Τατάρους, οι οποίοι απλώς πληρώνουν… το μάρμαρο. Βέβαια, τώρα που το σκεπτόμαστε καλύτερα, άλλο ένα χαρακτηριστικό που δεν διακρίνει τον Ρώσο ηγέτη, είναι η ανοχή απέναντι στις πολλές διπλωματικές «σάλτσες».

Οπότε, το τουρκικό επιχείρημα «έπρεπε να το κάνουμε για προφανείς λόγους», ίσως και να μην εκτιμηθεί… δεόντως από τον Πούτιν, ο οποίος μυημένος στα νάματα της γεωπολιτικής, μη φανταστεί κανείς ότι ξεχνά πως το Ανατολικό Ζήτημα δεν έχει κλείσει. Κι αν κρίνουμε από τα τεράστια ρίσκα που πήρε για να γραφτεί στην Ιστορία ως ο ηγέτης που επέστρεψε την Κριμαία στη ρωσική «αγκαλιά», ποτέ δεν ξέρεις πως «θα του τη δώσει» στο μέλλον, να και τα δεδομένα σε αυτή την εξίσωση είναι σαφώς πολύ διαφορετικά.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top