GuidePedia

0

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ενώ συνεχίζεται η ξέφρενη εξοπλιστική κούρσα της Τουρκίας, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιογραφικές πληροφορίες η γειτονική χώρα προχωρεί στην απόκτηση και μάλιστα μέσω των δικών της πολεμικών βιομηχανιών, τα πρώτα οπλικά συστήματα Lazer, τα οποία όπως επισημαίνεται, θα χρησιμοποιηθούν και στα τρία όπλα, δηλαδή στον στρατό ξηράς, στο ναυτικό και στην αεροπορία.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων, Milliyet και Yeni Şafak, βρίσκεται σε εξέλιξη και στο τελικό στάδιο η τελειοποίηση των πρώτων οπλικών συστημάτων Lazer, με την συνεργασία των μεγαλύτερων τουρκικών πολεμικών βιομηχανιών, ASELSAN και TÜBİTAK, υπό την άμεση εποπτεία του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. Συγκριμένα, στην κατασκευή των οπλικών συστημάτων Lazer μετείχαν το Κέντρο Τεχνολογικών Ερευνών της TÜBİTAK, το Κέντρο Ερευνών του πανεπιστήμιου Marmara, το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας, «UME» και το Κέντρο Ερευνών Νανοτεχνολογίας του πανεπιστημίου Bilkent. Το αρχικό project για το «Σύστημα Lazer Υψηλής Δυναμικότητας», «YGLS», όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, ανέρχεται στο ποσό των 120 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών.

Η πρώτη φάση του project αναμένεται με μεγάλη επιτάχυνση να είναι έτοιμη σε έξη μήνες, ενώ η ολοκληρωτική παραγωγή των σύγχρονων οπλικών συστημάτων Lazer καθώς και η τελειοποίηση τους, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα έξη ετών και δυο μηνών σύμφωνα με τα προγράμματα των πολεμικών βιομηχανιών. Οι εντολές από το υπουργείο Άμυνας είναι να δοθεί μεγάλη προτεραιότητα και να επιταχυνθούν το δυνατό περισσότερο οι διαδικασίες τελειοποίησης, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις το δυνατόν συντομότερο.
Η νέα αυτή αναγγελία για τα οπλικά συστήματα με τα οποία προμηθεύονται οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, είναι άλλη μια προώθηση της εξοπλιστικής κούρσας στην οποία έχει αποδυθεί η Τουρκία τα τελευταία χρόνια με ξέφρενους ρυθμούς που δύσκολα μπορεί κανείς να τους παρακολουθήσει. Το «καυτό» ερώτημα είναι γιατί οι γείτονες έχουν δώσει τόσο μεγάλη σημασία στην δημιουργία μια τεράστιας στρατοκρατικής μηχανής ξοδεύοντας υπέρογκα ποσά, την ίδια ώρα που η τουρκική οικονομία έχει αρχίσει να παρουσιάζει κάποια σημεία ύφεσης με αυξανόμενο πληθωρισμό και με την ανεργία να ανεβαίνει επικίνδυνα.
Όλα αυτά και οι συνεχείς εξοπλισμοί της Τουρκίας σίγουρα δεν διαγράφουν ένα ευοίωνο πεδίο, την ίδια περίοδο που αυξάνεται η τουρκική προκλητικότητα, οι τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος της εθνικής μας ακεραιότητας μεγαλώνουν συνεχώς, με τελευταίο κρούσμα στο Καστελόριζο και από την άλλη πλευρά η μεγάλη οικονομική κρίση της Ελλάδας έχει καθηλώσει σε μεγάλο βαθμό την δυναμικότητα, λόγω οικονομικών προβλημάτων, των ένοπλων δυνάμεων της χώρας μας.
Ας όψονται αυτοί που μας έριξαν σε αυτή την οδυνηρή δίνη και ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους απέναντι σε μια Τουρκία που συνεχώς εξοπλίζεται και συνεχώς κοιτάζει «αλλήθωρα» προς την δική μας πλευρά.

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top