GuidePedia

0

Η Ελλάδα μπορεί να υποκύψει στις εξωτερικές πιέσεις και να δεχτεί την πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ στο επόμενο πακέτο βοήθειας που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με την Ευρώπη, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Επικαλούμενο ως πηγές τρεις αξιωματούχους με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, το διεθνές πρακτορείο, εξηγεί ότι μέχρι πρότινος ο  Αντώνης Σαμαράς προσπαθούσε να πετύχει μια καθαρή έξοδο από το μνημόνιο και την απεμπλοκή του Ταμείου, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι εταίροι πιέζουν την Ελλάδα να δεχτεί την πιστωτική γραμμή στήριξης , μια εξέλιξη που εάν υλοποιηθεί θα περιλαμβάνει και την συμμετοχή του ΔΝΤ, όπου είναι απαραίτητο.
“Κάθε μέρα πλησιάζουμε προς το τέλος του προγράμματος, έχουμε μικρά περιθώρια. Κάθε μέρα λαμβάνω μηνύματα από την Ελλάδα, κάποια θετικά και κάποια αρνητικά” δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ από το Βερολίνο, το Σάββατο.
Μέχρι στιγμής πάντως, ο ρόλος του ΔΝΤ στην Ελλάδα την επόμενη μέρα του μνημονίου είναι αβέβαιος, αναφέρει το Bloomberg, αν και οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ ώστε να παρακολουθεί το πρόγραμμα της χώρας.
“Όλες οι παράμετροι της πρότασης σχετικά με την συμμετοχή του Ταμείου παραμένουν ανοιχτές προς διαπραγμάτευση. Το Eurogroup μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, όπως αναφέρει ένας από τους αξιωματούχους” αναφέρει και προσθέτει ότι “ μπορεί να δοθούν κάποια χρήματα από το ΔΝΤ στο πλαίσιο της προληπτικής γραμμής, με την προϋπόθεση όμως να μην δαπανήσει η Ελλάδα όλα τα κεφάλαια του ΤΧΣ μονομιάς” σύμφωνα με πληροφορίες δεύτερου αξιωματούχου.
Την ίδια στιγμή, οι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η παράταση του υπαρχοντος προγράμματος μέχρι τον Ιανουάριο είναι πιθανή κι έχει ήδη ζητηθεί από την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα πρόκειται να τεθεί υπό συζήτηση στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top