GuidePedia

0

Η Ρωσία δεν επιθυμεί τη διάλυση της Ουκρανίας, αναφέρει αξιωματούχος ασφαλείας του ΝΑΤΟ, δηλώνοντας πως η Δύση μεταφράζει λανθασμένα την πολιτική της Μόσχας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το γερμανικό Der Spiegel, ο εν λόγω αξιωματούχος έχει ενημερώσει γραπτώς, πως η Ρωσία δεν επιθυμεί κλιμάκωση της κατάστασης στη Ουκρανία και δεν πρόκειται να επαναλάβει το προηγούμενο της Κριμαίας.
Ο αξιωματούχος πιστεύει πως το Κρεμλίνο επιθυμεί την ομοσπονδοποίηση της Ουκρανίας και την παραχώρηση αυτονομίας στο Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Το ΝΑΤΟ, που έχει διακόψει κάθε συνεργασία με τη Μόσχα, λόγω της ουκρανικής κρίσης, κατηγορεί τη Ρωσία πως στέλνει δυνάμεις και εξοπλισμό στους αυτονομιστές στις δύο αυτές περιοχές της Αν. Ουκρανίας. Όμως δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις αυτών των κατηγοριών.

Παρόλα αυτά, το ΝΑΤΟ απαντά με συγκέντρωση δυνάμεών του στις Βαλτικές χώρες και στην Αν. Ευρώπη,επιδιώκοντας να εμπεδώσει το αίσθημα εμπιστοσύνης στις χώρες μέλη της συμμαχίας που θεωρούν πως απειλούνται από τη Ρωσία. Ο γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πως ανταποκρινόμενο στο αίτημα των συμμάχων, το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την αεροπορική και ναυτική του παρουσία και διεξάγει μια στρατιωτική άσκηση κάθε δύο μέρες, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τη αυξανόμενη ρωσική στρατιωτική παρουσία στα σύνορα των χωρών μελών της συμμαχίας.

Η Μόσχα θεωρεί πως η επέκταση του ΝΑΤΟ στα σύνορά του αποτελεί επιθετική κίνηση που προκαλεί έναν νέο ψυχρό πόλεμο. Επιθυμεί δε, το ΝΑΤΟ να εγγυηθεί τη μη ένταξη σε αυτό της Ουκρανίας και της Γεωργίας. Ωστόσο, ο γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε πως δεν μπορεί να παράσχει μια τέτοια διαβεβαίωση.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top