GuidePedia

0

Της Μαρίνας Μάνη
«Τώρα αρχίζει το πόκερ» έλεγε κυβερνητικός παράγοντας μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που επιφύλαξε ψυχρολουσία για την κυβέρνηση: μόλις πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές (σε σύνολο 24) προστέθηκαν στους 127 της ΝΔ και στους 28 του ΠΑΣΟΚ που υπερψήφισαν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα.

Ο αριθμός των 160 «ναι» πυροδότησε σενάρια για πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν «άμεσα από τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο», όπως δήλωσε μετά την ψηφοφορία η Ντόρα Μπακογιάννη ή για «πολιτικές κινήσεις και διακομματικές ζυμώσεις» που είπε ο Νίκος Δένδιας, ενόψει της τελικής ψηφοφορίας της 29ης Δεκεμβρίου.

Για «διεργασίες που είναι ήδη σε εξέλιξη για τις οποίες οι περισσότεροι θα τρίβουν τα μάτια τους» έγραψε στο twitter και ο Ευάγγελος Αντώναρος, διευκρινίζοντας με νόημα ότι πρόκειται για δικές του εκτιμήσεις και πληροφορίες που «δεν έχουν καμία σχέση με τον Κώστα Καραμανλή».

Ποιες «πολιτικές πρωτοβουλίες» έχουν πέσει στο τραπέζι;

Μαξίμου: Καθαρές λύσεις, ή Πρόεδρος ή εκλογές

Το Μαξίμου απορρίπτει την εκδοχή της κυβέρνησης ειδικού σκοπού από την παρούσα Βουλή με άλλα πρόσωπα στο τιμόνι. (Την πρότεινε προ ημερών ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ χθες την έθεσε δημοσίως ο ανεξάρτητος, πρώην ΑΝΕΛ, Γιάννης Κουράκος, ως προϋπόθεση για να ψηφίσει «ναι» στην τρίτη ψηφοφορία).

Απορρίπτει επίσης μία συναινετική συμφωνία για εκλογή Προέδρου και εκλογές στα τέλη του 2015 – πρόκειται για την πρόταση «των οκτώ» πρώην και νυν βουλευτών της ΔΗΜΑΡ υπό τον Σπύρο Λυκούδη.

Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, μία τέτοια πρόταση (σ.σ. εννοεί την δεύτερη, διότι την πρώτη δεν την συζητούν καν...) θα οδηγήσει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ενώ οι εκλογές πριν από την εκπνοή του επόμενου έτους θα είναι καταστροφή διότι «θα συμπέσουν με την προετοιμασία για την ολοκλήρωση της γραμμής πιστωτικής στήριξης».

«Πολιτικές πρωτοβουλίες θα πάρουμε προκειμένου να μεταπεισθούν τουλάχιστον 15 ανεξάρτητοι βουλευτές και άλλοι 10 από τους νυν της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ», λένε στελέχη του Μαξίμου, εννοώντας (και) ένα κυβερνητικό άνοιγμα «στις ευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις» εάν επιτευχθεί η Προεδρική εκλογή.

Εάν όχι; «Καθαρές λύσεις», απαντούν, διευκρινίζοντας ότι «θα πάμε σε εκλογές» το νωρίτερο δυνατό – «στις 25 Ιανουαρίου ή το πολυ την 1η Φεβρουαρίου»...

ΠΑΣΟΚ: «Εμείς τουλάχιστον» θέλουμε συναίνεση...
Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται «ανοικτό»  σε οποιαδήποτε πρόταση μπορεί να οδηγήσει σε εκλογή προέδρου και αποτροπή των πρόωρων εκλογών: «μας ενδιαφέρει η εθνική συνεννόηση. Εμείς τουλάχιστον είμαστε ανοιχτοί για να τα συζητήσουμε όλα”, είπε ο Ευ.Βενιζέλος στους βουλευτές του λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία.

Το “εμείς τουλάχιστον” ήταν αιχμή στην αρνητική απάντηση που φέρεται να του έδωσε λίγο νωρίτερα ο κ.Σαμαράς στις παραπάνω προτάσεις.

Επιχειρώντας άλλο ένα άνοιγμα στη ΔΗΜΑΡ (και στον ΣΥΡΙΖΑ, κατά ορισμένους) με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, ο κ.Βενιζέλος πρόσθεσε με νόημα ότι το κόμμα του “θεωρεί βλαπτικές τις εκλογές αλλά δεν τις φοβάται, λειτούργησε και λειτουργεί ως εγγυητής της σταθερότητας γι΄ αυτό έχει σημασία η ενότητα του χώρου της δημοκρατικής παράταξης»...

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πάντως, επιμένουν ότι “η προσφυγή στις κάλπες έχει κριθεί” και ότι αυτή η εξέλιξη “ανακουφίζει” την Χ.Τρικούπη λόγω (και) του ανταγωνισμού της με τον επανεμφανισθέντα Γιώργο Παπανδρέου και το πλαγιοκόπημα του Ποταμιού...

Είναι ενδεικτικό ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και στενός συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου, Λεωνίδας Γρηγοράκος, μίλησε δημοσίως σήμερα το πρωί για κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Πρώην και νυν της ΔΗΜΑΡ

Από την πλευρά τους οι προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ ανεξάρτητοι αλλά και νυν βουλευτές του κόμματος Κουβέλη, αναμένεται να επανακαταθέσουν την πρόταση “συμφωνία στην εκλογή Προέδρου και στη διεξαγωγή εκλογών εντός του 2015”. Το ότι τρεις εκ των πρώτων (Σπ.Λυκούδης, Γρ.Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου) ψήφισαν χθες τον κ.Δήμα και όχι “παρών” ερμηνεύεται ως “απόδειξη ότι δεν παζαρεύουμε την ψήφο μας”.

Οι …δεύτεροι υπενθυμίζουν την πρόσφατη διευκρίνιση του κ.Κουβέλη πως δεν θα θεωρήσει αποστάτες ή αργυρώνητους όσους βουλευτές του κόμματος ψηφίσουν θετικά για Πρόεδρο.

Κων.Μητσοτάκης με... Π.Καμμένο

Και μέσα σε όλα, προκύπτει σήμερα συνάντηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Πάνο Καμμένο, μετά από αίτημα που υπέβαλλε ο δεύτερος πριν από δέκα ημέρες.

Για ποιο λόγο; Κατά μία εκδοχή ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ “θα προσπαθήσει να πείσει τον κ.Καμμένο να απελευθερώσει τους βουλευτές των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν κατά συνείδηση” καθώς τουλάχιστον τρεις εξ΄αυτών κλίνουν προς το “ναι” στον κ.Δήμα.

Κατά μία άλλη, θα αναζητήσουν τα περιθώρια σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού.

Ο κ.Καμμένος, πάντως, δήλωσε εκ νέου χθες ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο “ούτε τη δεύτερη ούτε την τρίτη φορά, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι υποψήφιος, ανεξάρτητα ακόμη κι αν παραιτηθεί ο κ. Σαμαράς»…
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top