GuidePedia

0

Επιμέλεια: Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Στην Θεσσαλονίκη την Παρασκευή φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια η συζήτηση για ''μία προσεγγιστική λύση'' μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για τα ενεργειακά της Κύπρου που όπως ισχυρίζεται ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Α. Νταβούτογλου δρομολογήθηκαν στις επαφές στην Αθήνα!

Όπως μόνο το OnAlert.gr ανέδειξε αυθημερόν, ο κ. Νταβούτογλου επιστρέφοντας από την Αθήνα στην Τουρκία δήλωσε μέσα στο αεροπλάνο - αποκλειστικά στην τουρκική αγγλόγλωσση φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah- ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νέα συνάντηση για ''μία προσεγγιστική λύση (approximate solution) (που) υπάρχει στην ατζέντα''.

Σήμερα η ''μητρική'' εφημερίδα Sabah, δίνει την συνέχεια: Με τον τίτλο «Η φόρμουλα θα συζητηθεί στη Θεσσαλονίκη», γράφει πως μετά την αύξηση της έντασης μεταξύ Τουρκίας, Κυπριακής Δημοκρατίας ( γράφει ''Νοτίου Κύπρου'') και Ελλάδας, λόγω των φυσικών πηγών που βρέθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο, τώρα προέκυψε μία νέα προσδοκία για μία καινούργια φόρμουλα για την επίλυση της κρίσης στην περιοχή. Αναφέρει ακόμα ότι κατά την επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου στην Αθήνα συζητήθηκε μία φόρμουλα για την επίλυση του προβλήματος, για το περιεχόμενο της οποίας καμία πλευρά δεν είπε τίποτα.

Η συνέχεια της ‘φόρμουλας’ στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Νταβούτογλου.- γράφει - αναμένεται να έρθει στην ημερήσια διάταξη κατά την επίσκεψη, που θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ Τσαβούσογλου την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, και θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του , κ.Ε Βενιζέλο, στο πλαίσιο της συνάντησης των ΥΠΕΞ της Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου.

Το περίγραμμα της κατά Νταβούτογλου συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για συζήτηση για τις έρευνες και τις γεωτρήσεις προκειμένου να υπάρξει συνάντηση για ''μία προσεγγιστική λύση (approximate solution) (που) υπάρχει στην ατζέντα'' και η προαναγγελία της επόμενης συνάντησης είχε γίνει, όπως είπαμε κατά την επιστροφή στην Αγκυρα. Τότε μεταξύ άλλων είχε πει αναφορικά με το Κυπριακό ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να αναπτύξουν μια κοινή φόρμουλα για την επανεκκίνηση των συνομιλιών όσον αφορά τον μοιρασμό των φυσικών πόρων του νησιού.

''Φυσικά αυτά δεν είναι ζητήματα που μπορούν να ολοκληρωθούν σε μία συνάντηση, αλλά υπάρχει κοινή θέληση και από τις δύο πλευρές ώστε να προχωρήσουν οι συνομιλίες προς μια θετική ατζέντα'', δήλωσε στους δημοσιογράφους Κιλιτς Κανάτ Μπουγρά και Υαχυά Μποστάν των εφημερίδων Daily Sabah και Sabah αντίστοιχα και επανέλαβε ότι η επίσκεψη ήταν αποτελεσματική.

Ακόμα ο κ. Νταβούτογλου είχε δηλώσει τότε ότι η Τουρκία κάλεσε για ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την επίσπευση των διαπραγματεύσεων για την ενοποίηση του νησιού και πρόσθεσε ότι η νέα κυβέρνηση που θα συσταθεί έπειτα από την ενοποίηση θα διαχειριστεί τις εργασίες έρευνας φυσικού αερίου. Επεσήμανε επίσης ότι σε περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση στην ενοποίηση του νησιού, θα μπορούσε να συσταθεί μια μικτή επιτροπή από την Τουρκία και την Ελλάδα η οποία θα επιβλέπει τις εργασίες γεώτρησης.

''Και οι δύο πλευρές κατάλαβαν ότι δεν μπορεί μόνο η μία πλευρά να διαχειρίζεται και να κάνει εργασίες γεώτρησης για την ανεύρεση φυσικών πόρων. Τώρα έχει παρουσιαστεί μια ευκαιρία για διαπραγμάτευση για το πως θα διεξαχθούν αυτές οι μελέτες και Τουρκία και Ελλάδα έχουν την θέληση για συνεργασία. Μία προσεγγιστική λύση (approximate solution) υπάρχει στην ατζέντα αλλά δεν θα ήθελα προς το παρών να αναφερθώ παραπάνω. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση για αυτό το ζήτημα'', κατέληξε τότε, όπως έγραψε η Daily Sabah.

Το ερώτημα είναι γιατί εδώ ούτε έχει αναφερθεί κάτι συγκεκριμένο για αυτή την λεγόμενη '' προσεγγιστική λύση'' που υπάρχει στην αντζέντα, όπως λέει ο κ. Νταβουτογλου, ούτε κάτι περί συνέχειας στην Θεσσαλονίκη την Παρασκευή...

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top