GuidePedia

0

Έκπληξη προκαλεί η είδηση που δημοσίευσαν οι βρετανικοί Financial Times (FT), σύμφωνα με την οποία, οι Κινέζοι έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν ενεργά στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, σε ένα ρεπορτάζ που υπογράφουν οι Najmeh Bozorgmehr και Lucy Hornby.
Προφανώς θορυβημένοι από τη «παράδειγμα» που φοβούνται ότι θα κληθούν σύντομα να το αντιμετωπίσουν στη δική τους χώρα και συγκεκριμένα στην επαρχία Σινγιάνγκ, όπου οι Τουρκογενείς μουσουλμάνοι Ουιγούροι επιθυμούν να αποσχιστούν από την Κίνα.
Περίπου 300 Ουιγούροι που ανήκουν στο Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν (East Turkestan Islamic Movement), φέρονται να πολεμούν με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία.
Η κινεζική βοήθεια δεν θα ενταχθεί στο πλαίσιο της αμερικανικής συμμαχικής επιχείρησης, αλλά θα κατευθυνθεί απευθείας προς τον ιρακινό Στρατό, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi, προς τον Ιρακινό ομόλογό του, Ibrahim Jafari, ο οποίος προέβη σε σχετικές δηλώσεις προς τη βρετανική εφημερίδα. Περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της κινεζικής βοήθειας δεν έχουν γίνει γνωστές.

Εν ολίγοις, το μοντέλο που επιλέγουν οι Κινέζοι για να συνδράμουν το Ιράκ, είναι παρόμοιο με αυτό των Ιρανών. Ωστόσο, οι υποψίες παρασκηνιακής συνεννόησης ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον, δείχνουν να έχουν υπόσταση, οπότε θα ήταν λογικό να συνάγει κανείς, την επανάληψη του εν λόγω «μοντέλου συνεργασίας» και στην περίπτωση της Κίνας.
Το κινεζικό ενδιαφέρον για το Ιράκ συνδέεται με τις επενδύσεις του Πεκίνου στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας, με την Κίνα να είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής, καθώς εξασφαλίζει το 20% του πετρελαίου που εισάγει, από το Ιράκ. Επίσης, στη χώρα εργάζονταν περί τους 10.000 Κινέζους, τουλάχιστον προτού εκδηλωθεί η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως αναφέρουν στο ρεπορτάζ οι FT, η κινεζική παρέμβαση θα δώσει το μήνυμα, ότι το Πεκίνο δεν διστάζει να προστατεύσει στρατιωτικά τα οικονομικά του συμφέροντα και τις επενδύσεις του στο εξωτερικό. Τον Σεπτέμβριο, η Κίνα είχε ανακοινώσει την ενίσχυση με 700 στρατιώτες πεζικού, της δύναμης του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν, με τις υποψίες να θέλουν το Πεκίνο να επιθυμεί την προστασία των εκεί πετρελαϊκών του συμφερόντων, καθώς άλλο ένα 5% αργού πετρελαίου εισάγεται από την περιοχή.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top