GuidePedia

0

Την άμεση αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου προκάλεσε η χρήση της «συνταγματικής» ονομασίας της ΠΓΔΜ στη Διάσκεψη των χωρών που συγκροτούν το μέτωπο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ (www.ethnos.gr), ο κ. Βενιζέλος αρνήθηκε να λάβει μέρος στη σύνοδο στις Βρυξέλλες και έστειλε επιστολή στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι.
Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στη σύνοδο των χωρών του διεθνούς συνασπιμού από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο στο ΝΑΤΟ, πρέσβη κ. Διάμεση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, μολονότι στη σύνθεση των χωρών που μετέχουν στη Διάσκεψη, η ΠΓΔΜ αναφέρεται με την προσωρινή της ονομασία, στην Κοινή Δήλωση της συνόδου, η υπογραφή της έγινε με τη «συνταγματική» της ονομασία.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το ατόπημα αυτό έγινε, μολονότι είχαν προηγηθεί «πυκνές επαφές και διαβήματα».
Παρόλα αυτά, υπογραμμίζεται, «οι Ηνωμένες Πολιτείες που συγκάλεσαν τη Σύνοδο, δεν τήρησαν τους κανόνες και την πρακτική του ΟΗΕ».
Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα κατέθεσε σχετική δήλωση, παραπέμποντας στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και υπενθυμίζοντας ότι η χώρα αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με την προσωρινή της ονομασία, ενώ επίσης ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε γραπτά στον Τζον Κέρι.
Για το ίδιο θέμα, η εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (www.protothema.gr), αναφέρει:
Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον σημειώθηκε στις Βρυξέλλες, μετά την απόφαση της αμερικανικής διπλωματίας να συμπεριλάβει τα Σκόπια με την υποτιθέμενη συνταγματική τους ονομασία «Μακεδονία», σε κοινή δήλωση της ομάδας των χωρών που συμμαχούν κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ στη Σύνοδο η πΓΔΜ μετείχε με την προσωρινή ονομασία της, στη σχετική Κοινή Δήλωση των χωρών που συγκροτούν τον Συνασπισμό υπογράφει με τη λεγόμενη συνταγματική της ονομασία.
Είναι αποκαλυπτικό της στάσης των Αμερικανών το γεγονός ότι αγνόησαν τα διαβήματα και τις εκκλήσεις της ελληνικής διπλωματίας να μην υλοποιήσει την προαναγγελθείσα πρόκληση εναντίον των ελληνικών θέσεων και να αναφέρουν τις συμμετέχουσες χώρες με τον τρόπο που αναφέρονται από τα Ηνωμένα Έθνη, δηλαδή με την επίσημη ονομασία τους.
Έπειτα από την απόφαση των Αμερικανών να προωθήσουν την ατζέντα των Σκοπιανών και να… αρχειοθετήσουν τα ελληνικά επιχειρήματα, ο υπουργός των Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισε να μην λάβει μέρος στη σύνοδο των χωρών που συγκροτούν τη διεθνή συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους, παρά το γεγονός ότι είχε ταξιδέψει στις Βρυξέλλες ακριβώς για να συμμετάσχει στη σύνοδο.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «ο λόγος της μη αυτοπρόσωπης συμμετοχής του κ. Βενιζέλου ήταν το γεγονός ότι, παρά τις σχετικές, πυκνές επαφές και τα διαβήματα που προηγήθηκαν, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες συγκάλεσαν τη σύνοδο, δεν τήρησαν τους κανόνες και την πρακτική του Ο.Η.Ε., ως προς τον τρόπο αναφοράς των συμμετεχουσών χωρών. Πιο συγκεκριμένα, ενώ στη Σύνοδο η πΓΔΜ μετείχε με την προσωρινή ονομασία της, στη σχετική Κοινή Δήλωση των χωρών που συγκροτούν τον Συνασπισμό υπογράφει με τη λεγόμενη συνταγματική της ονομασία».
Στη σύνοδο για τη διαμόρφωση της διεθνούς στρατηγικής προκειμένου να καταπολεμηθούν οι τζιχαντιστές, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Πρέσβη Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ κ. Μ. Διάμεση. «Η Ελλάδα κατέθεσε δήλωση που υπενθυμίζει τις σχετικές αποφάσεις του Σ.Α. του Ο.Η.Ε. και το γεγονός ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη χώρα αυτή με την προσωρινή της ονομασία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ και προστίθεται: «Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απηύθυνε σχετική επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. Τζον Κέρρυ».

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top