GuidePedia

0

Ζυγίζοντας την κατάσταση και τις πιθανότητες στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των Αθηνών, το Alphaville καταλήγει: αγοράστε... Ελλάδα. Διαφορετικά θα πρέπει όσο φοβάστε τον ΣΥΡΙΖΑ να τρέμετε το Podemos και το Sinn Fein.
των David Keohane και Joseph Cotterill 
Επίσπευση των προεδρικών εκλογών και πιθανότητα να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία, αν η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει τον υποψήφιο της επιλογής της: Δεν χρειάστηκε κάτι παραπάνω για να βουλιάξει 10% ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σήμερα.
Αυτό σημαίνει πτώση 27% για τον αθηναϊκό δείκτη μέχρι στιγμής στο έτος. Μόνο τα χρηματιστήρια της Πορτογαλίας, της Νιγηρίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν χειρότερη εμφάνιση στο 2014.
Η ευθύνη μπορεί να πέφτει στο Eurogroup, όπως γράφει ο David Mackie της JPMorgan: "Προτάθηκε για την Ελλάδα μια δίμηνη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος EFSF, που όμως καθρεφτίζει τη σκληρή γραμμή της τρόικας για πρόσθετα μέτρα από την Ελλάδα, ειδικά όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό του επόμενου έτους. Μετά από αυτή την απόφαση, η ελληνική κυβέρνηση επίσπευσε την ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή προέδρου κατά δύο μήνες, προφανώς για να φύγει το ζήτημα από τη μέση πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το τρέχον πρόγραμμα και το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια".
Ηταν μια αδέξια συμβιβαστική λύση, στην καλύτερη περίπτωση.
Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ήθελαν μεγαλύτερη παράταση έξι μηνών για να αποτρέψουν περαιτέρω πολιτική αστάθεια. Η ελληνική πλευρά ήθελε να σώσει τα προσχήματα έναντι των ψηφοφόρων. Τώρα, καθώς οι προεδρικές εκλογές επισπεύδονται, όπως σημειώνει η ΒΝΡ "η Ελλάδα θα παραμείνει πραγματικά δέσμια του προγράμματος διάσωσης μέχρι να επιλυθεί η πολιτική αβεβαιότητα".
Ο D. Mackie της JPMorgan γράφει αναλυτικότερα: "Είναι σαφές ότι η αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος δεν θα έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του έτους, όπου λήγει το τρέχον πρόγραμμα EFSF και γι' αυτό προτάθηκε η δίμηνη παράταση. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η επιθεώρηση, θα ληφθούν οι αποφάσεις για το τι θα γίνει στη συνέχεια. Το Eurogroup θέλει να δοθεί στην Ελλάδα μια προαιρετική πιστωτική γραμμή ECCL, αν το θελήσει η κυβέρνηση, που θα εξαρτάται από την ολοκλήρωση του υπάρχοντος προγράμματος και τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ. Μετά από αυτό, η ελληνική κυβέρνηση επίσπευσε την εκλογή Προέδρου, που ήταν προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο, με προφανές κίνητρο να καθαρίσει το πολιτικό τοπίο εν όψει των τελικών διαπραγματεύσεων.
Δεν είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση έχει κάποιο εκλογικό πλεονέκτημα με την επίσπευση, πέρα από την αίσθηση ότι, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αποδεικνύονται δύσκολες, ίσως τη βοηθήσει να φύγουν οι προεδρικές από τη μέση, πριν ληφθούν οι επόμενες αποφάσεις για το πρόγραμμα.
Για την εκλογή του προέδρου είναι απαραίτητες 180 ψήφοι στην τελική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου. Ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει 155 βουλευτικές ψήφους και χρειάζεται 25 επιπλέον. Αν δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό, το σώμα θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν γενικές εκλογές ένα μήνα αργότερα.
Στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στην κατάκτηση κοινοβουλευτικών εδρών σε τυχόν γενικές εκλογές, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορούσε να κυβερνήσει χωρίς ευρύτερο συνασπισμό. Το τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αν έπαιρνε την εξουσία δεν είναι σαφές. Ο ηγέτης του Α. Τσίπρας έχει μαλακώσει τη στάση του, καθώς προβλέπει να συμμετέχει το κόμμα του σε κυβέρνηση, αλλά υπάρχει τεράστια απόκλιση ανάμεσα στο τι θα ήθελε να κάνει η Ελλάδα και στο τι θα ήθελε η υπόλοιπη ευρωζώνη να κάνει η Ελλάδα.
Η αβεβαιότητα αυτή έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την ΕΚΤ, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ετοιμάζεται να εφαρμόσει QE με αγορές κρατικών ομολόγων στις αρχές του επόμενου έτους. Η ΕΚΤ θα ήθελε, από την άποψη του νομισματικού μηχανισμού, να περιλάβει όλες τις χώρες της ευρωζώνης στο QE. Αλλά θα φοβηθεί να αγοράσει ομόλογα μιας χώρας όπου αμφισβητείται η δέσμευση της κυβέρνησής της να τηρήσει τις δεσμεύσεις για το χρέος της. Ίσως η ευκολότερη λύση θα είναι να πει η ΕΚΤ ότι για να περιληφθεί στο QE ένα κράτος με επίσημες δεσμεύσεις (δηλαδή ένα κράτος που τελεί σε υπάρχον ή σε προηγούμενο πρόγραμμα), θα πρέπει η κυβέρνηση να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του τρέχοντος προγράμματος ή με την επόπτευση προηγούμενου προγράμματος.
Επειδή εδώ μιλάμε για κάποιον που προσπαθεί «να πιάσει μαχαίρι που πέφτει» τονίζουμε ότι αν η κυβέρνηση καταφέρει να εξασφαλίσει τις 180 ψήφους που χρειάζεται για την εκλογή Προέδρου, δεν χρειάζεται να προκηρύξει εκλογές πριν από τον Ιούνιο του 2016.
Και, αν μη τι άλλο, δεν γνωρίζουμε πόσο ριζοσπαστικός θα αποδειχθεί στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ αν γίνει εξουσία. Γνωρίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταβάλει τις θέσεις του για το αφόρητο δανειακό βάρος της Ελλάδας, και δεν μιλάει πια για μορατόριουμ πληρωμών, αλλά για πιο «επιεικείς διαπραγματεύσεις». Υποπτευόμαστε ότι οι διεθνείς πιστωτές θα μπορούσαν να κάνουν μια τέτοια υποχώρηση, αν πράγματι κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, ένα κόμμα που διεξάγει conference calls με αναλυτές επενδυτικών τραπεζών και διοργανώνει επενδυτικά roadshows, μάλλον δεν θα είναι τόσο «αργεντίνικο» όσο φοβούνται μερικοί.
Οπότε... αγοράστε Ελλάδα!
Με μια υποσημείωση όμως: Αν πράγματι σας τρομοκρατεί η ιδέα ενός δημοσιονομικά περιπετειώδους κόμματος στην περιφέρεια της ευρωζώνης, μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κατάρρευσης, τότε μήπως θα πρέπει να αρχίσετε τις πανικόβλητες πωλήσεις ισπανικών και ιταλικών χρεογράφων επίσης; Στο κάτω-κάτω στις δημοσκοπήσεις ανεβαίνουν και οι Podemos και το Sinn Fein, μολονότι η Ισπανία και η Ιρλανδία έχουν ξεφύγει «επιτυχώς» από τα μνημόνια.
Είναι μεγάλη πρόκληση για τις Αρχές της ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση. Μοιάζει όμως αναπόφευκτη.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top