GuidePedia

0


Διεθνές ένταλμα σύλληψης εξέδωσε σήμερα τουρκικό δικαστήριο, σε βάρος του αυτοεξόριστου, στις ΗΠΑ, ιμάμη και πολιτικού αντιπάλου του Τούρκου προέδρου, Φετουλάχ Γκιουλέν.
Οι υποστηρικτές του Γκιουλέν, όπως επανειλημμένως τους έχει κατηγορήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνωμοτούν για την ανατροπή του.
Την περασμένη Κυριακή, τουλάχιστον 24 άτομα συνελήφθησαν, σε μία μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον των υποστηρικτών του Γκιουλέν.
Το διεθνές αυτό ένταλμα δίνει διεθνή διάσταση στην εκστρατεία του Ερντογάν για την πάταξη του δικτύου του Γκιουλέν, στο πλαίσιο της οποίας έχουν υπάρξει μαζικοί διωγμοί στις τάξεις της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος.
Είναι επίσης πιθανό να οδηγησει σε δοκιμασία τις σχέσεις της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, οι οποίες είναι ήδη τεταμένες. Σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες ο εισαγγελέας, ο οποίος ζήτησε να εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης, κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι είναι ο ηγέτης μιας τρομοκρατικής οργάνωσης.
Ο ηγέτης του θρησκευτικού τάγματος Χιζμέτ, άλλοτε θερμός υποστηρικτής του Ερντογάν, ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια από το 1999.
Παρέμεινε στενά συνδεδεμένος με τον Ερντογάν και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) μετά το 2002, όταν το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα αυτό κατέλαβε την εξουσία, αλλά πλέον βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση με την κυβέρνηση, αφότου άρχισε μια έρευνα για υποθέσεις διαφθοράς πριν από ένα χρόνο—στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονταν πρόσωπα από τον στενό κύκλο του τότε πρωθυπουργού.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top