GuidePedia

0

Όσο και να έχει πάρει η πολιτική εξουσία «τον αέρα» στους στρατιωτικούς, οι νομοθετικές παρεμβάσεις που γίνονται κατά καιρούς, στόχο έχουν να ενισχύσουν τον έλεγχο ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά «παρατράγουδα»…
Όπως μεταδίδει η «Χουριέτ», σύμφωνα με νόμο που εστάλη στο τουρκικό Κοινοβούλιο για ψήφιση, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας θα έχει τον τελευταίο λόγο για να αποφασίσει, εάν ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων θα δικαστεί από πολιτικό ή στρατιωτικό δικαστήριο, για υποθέσεις που αφορούν περιστατικά ή αποφάσεις που σχετίζονται με τη θέση του.
Σε μια πρώτη ανάγνωση, ο αρχηγός προστατεύεται από την άσκηση δίωξης από την πλευρά των πολιτικών δικαστηρίων, αφού για λόγους «εθνικού συμφέροντος» αποκτά ασυλία και μόνο με πρωθυπουργική εντολή θα μπορεί να διενεργηθεί έρευνα και να ακολουθήσει δίωξη.
Με τον τρόπο όμως αυτό και πάντα με βάση τις ειδικές συνθήκες στις σχέσεις πολιτικών και στρατιωτικών που επικρατούν στην Τουρκία, η τύχη του αρχηγού θα εξαρτάται ουσιαστικά από τις σχέσεις του με την πολιτική εξουσία…

Ο νόμος είναι παρόμοιος επί της ουσίας με αυτόν που προστατεύει τον αρχηγό της μυστικής υπηρεσίας MIT, παρέχοντας ειδική ασυλία, ένας νόμος που πέρασε όταν οι δικαστικοί επιχείρησαν να διενεργήσουν έρευνα και να ασκήσουν δίωξη για τις συζητήσεις με «τρομοκράτες», αναφερόμενοι στις μυστικές διαβουλεύσεις του τουρκικού κράτους, δια της MIT με τον Οτζαλάν και το PKK.
Η ειδική ασυλία αυτή εκτείνεται και στους διοικητές της Στρατοχωροφυλακής και της Ακτοφυλακής. Για να διενεργηθεί έρευνα και να ασκηθεί δίωξη από την πολιτική Δικαιοσύνη, θα πρέπει να ληφθεί ειδική άδεια από τον υπουργό Εσωτερικών. Για το υπόλοιπο στρατιωτικό προσωπικό, η δίωξή του από πολιτικά δικαστήρια απαιτεί την άδεια του υπουργείου Άμυνας.
Ενδιαφέρον έχει και το ότι ο υπουργός Άμυνας θα προεδρεύει του συμβουλίου των στρατοδικών, που θα αποτελείται από τέσσερις στρατοδίκες που θα επιλέγει ο πρωθυπουργός, με βάση τις προτάσεις που θα του υποβάλλονται από τον υπουργό Άμυνας.

Τέλος, ο νόμος προβλέπει ουσιαστικά τη μετατροπή της «θανατικής ποινής» που προβλέπεται στον στρατιωτικό ποινικό κώδικα, σε «ενισχυμένα ισόβια δεσμά», ποινή που θα επιβληθεί με αυστηρότητα, χωρίς δυνατότητα δηλαδή αποφυλάκισης.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top