GuidePedia

0

Το Ηνωμένο Βασίλειο προσεγγίζει ένα σημείο για έναν σημαντικό στρατηγικό επαναπροσανατολισμό της άμυνας και της ασφάλειας του - προς τον Κόλπο, από τότε που ανεπίσημα άφησε τον Κόλπο το 1971.
Σήμερα βιώνουμε μια συνεκτική στρατηγική για την «επιστροφή προς τα ανατολικά του Σουέζ».

Η δέσμευση της τρέχουσας βρετανικής κυβέρνησης στην εμβάθυνση της στρατηγικής αμυντικής σχέσης στον Κόλπο αναλαμβάνεται περισσότερο από ανάγκη παρά από μια επιθυμία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο φέρεται να δίνει εκ νέου έμφαση στη θέση του στον Κόλπο, προκειμένου να διατηρηθεί η ειδική σχέση με τις ΗΠΑ, καθώς και στην εμπλοκή στο πλαίσιο της αποτροπής του Ιράν. Όμως, η επιστορφή του στον Κόλπο συνδέετει μόνο εν μέρει με τον άξονα των ΗΠΑ προς τον Ειρηνικό.

Ακριβώς όπως η απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου το 1971 δημιούργησε ένα κενό ασφαλείας που συπληρώθηκε από τις ΗΠΑ, η περαιτέρω απρόθυμη εμπλοκή των ΗΠΑ στον Κόλπο φαίνεται να οδηγεί το Ηνωμένο Βασίλειο πίσω.

Με τη μόνη σημαντική στρατιωτική επιχείρηση στην οποία οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζονται στενά να έρχεται σε ένα ανεπίσημο τέλος το 2014, υπάρχει μια σαφής ανάγκη στο Λονδίνο να «κάνουν κάτι», αν η στρατηγική του είναι να είναι κοντά στους Αμερικανούς - από την άποψη για το εάν θα πρέπει να διατηρηθεί η πολιτική προσέγγιση, η στρατιωτική διαλειτουργικότητα και η παγκόσμια επιρροή.

Η εκ νέου βρετανική δέσμευση στον Κόλπο συνοδεύεται σαφώς από σημαντικά οικονομικά οφέλη, καθώς και την πιθανή κλίμακα της στρατιωτικής ανάπτυξης.

Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία θα χρησιμοποιεί την αεροπορική βάση Αλ-Μινχάντ στο Ντουμπάι (που σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως στην εφοδιαστική αλυσίδα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και το Αφγανιστάν), ως ένα κομβικό σημείο όχι μόνο για το Αφγανιστάν, αλλά ως μια υπερπόντια βάση. Το Βασιλικό Ναυτικό έχει επίσης αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στο Μπαχρέιν, το οποίο ήδη φιλοξενεί μια βρετανική ναυτική διοίκηση. Η στρατιωτική ηγεσία φαίνεται πρόθυμη να αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με το Ομάν, και ο Εμίρης του Κατάρ φέρεται να έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον Βρετανό Πρωθυπουργό Κάμερον σχετικά με την δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου για το πλούσιο σε φυσικό αέριο Εμιράτο, με την Ντόχα να είναι η αγαπημένη τοποθεσία για την βρετανική στρατιωτική συνεργασία και το συντονισμό των δραστηριοτήτων στον Κόλπο.

Πρόκειται για μια αργή μεταμόρφωση στη στρατιωτική στάση του Ηνωμένου Βασιλείου προς μια αβέβαιη θέση (σε αυτό το πρώιμο στάδιο) στην προ-1971 στρατηγική της παρουσίας της Βρετανίας στο νότιο Κόλπο μέσω συμφωνιών με τους παραδοσιακούς συμμάχους της στο Άμπου Ντάμπι και το Ντουμπάι, με απομακρυσμένα αγκυροβόλια στο Μπαχρέιν και το Ομάν, καθώς και με τους στενούς πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, που θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν σε στρατιωτικό επίπεδο, αν είναι απαραίτητο.

Ο καθηγητής Μάικλ Κλάρκ από το Βασιλικό Ηνωμένο Ινστιτούτο Υπηρεσιών Άμυνας και Μελετών Ασφαλείας, στο προλόγισμα μιας μελέτης του, γράφει: «Σε μια περίοδο οικονομικής λιτότητας και αυξανόμενης αβεβαιότητας στην Ευρώπη, μπορεί να φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βλέπει το μέλλον της στρατιωτικής ασφάλειάς του όλο και περισσότερο ανατολικότερα του Σουέζ. Μια τέτοια τέτοια συγκινητική φράση υποδηλώνει τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες σε μια εποχή που οι ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου είναι οι μικρότερες των τελευταίων 200 ετών. Αλλά υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι για το Ηνωμένο Βασίλειο για να λάβει τις σχέσεις του με τον Κόλπο πολύ πιο σοβαρά».

Ο καθηγητής Κλάρκ προειδοποιεί ότι μια τέτοια αλλαγή πολιτικής, αν γίνει πραγματικότητα, δεν είναι χωρίς κινδύνους. Ο βρετανικός στρατός δεν έχει την πρόθεση να αναπτυχθεί στον Κόλπο κατά σημαντικό βαθμό, αλλά ελπίζει να δημιουργήσει τις εγκαταστάσεις για να περιστρέφετε εμπρός και πίσω, να περάσει μέσα από αυτές - προκεχωρημένα σημεία. Ακόμα κι έτσι, αυτό θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει περισσότερο «τέντωμα» σε μια ήδη υπερφορτωμένη βρετανική στρατιωτική δύναμη.

Ο καθηγητής Κλάρκ προειδοποιεί επίσης ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα που διακυβεύονται σε αυτή την ανανεωμένη σχέση από την απλή ανάπτυξη στρατιωτών σε βάσεις: «Με την ενίσχυση των σχέσεων της Βρετανίας με τις χώρες του νότιου Κόλπου, το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύεται για την ασφάλεια και τη μακροζωία των αραβικών κρατών του Κόλπου - τα Εμιράτα, με περιορισμένα στοιχεία του εκδημοκρατισμού (όπως νοείται στη Δύση) και τα οποία έχουν λάβει φαινομενικά αντιφατικές θέσεις έναντι των αραβικών ανακατατάξεων που εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή από το 2011, που αντιτίθενται στην εξέγερση των σιιτών στο Μπαχρέιν, αλλά υποστηρίζουν τις επαναστάσεις των ισλαμιστών στην Τυνησία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο και τη Συρία».

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθεί αντιμέτωπο με την ακραία γραμμή του σεχταρισμού, μεταξύ των σουνιτών και των σιιτών του ισλαμικού κόσμου, που όλο και περισσότερο καθορίζουν το γεωπολιτικό τοπίο του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να βρεθεί πολύ γρήγορα με σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις αναπτυγμένες σε ένα από τα πιο προσβαλλόμενα περιφερειακά περιβάλλοντα ασφαλείας του κόσμου», προειδοποιεί ο Κλάρκ, συνεχίζοντας με μια απλή ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί: «Ποιος είναι ο στρατηγικός σκοπός της επιστροφής  ανατολικά του Σουέζ;»

Είναι για να αποτρέψει το Ιράν, ή μόνο να ενισχύσει τους δεσμούς του Ηνωμένου Βασιλείου στα αραβικά κράτη του Κόλπου, για μια σειρά λόγους όπως η αύξηση των πωλήσεων όπλων, το εμπόριο και οι επενδύσεις;

«Οι στρατιωτικές στρατηγικές και oι πολιτικές γραμμές μπορεί να αλληλοσυμπληρώνονται, αλλά θα πρέπει να διαρθρωθούν ως τέτοιες, προκειμένου να διασφαλιστεί η σαφής, εύκολα κατανοητή βρετανική πολιτική και στρατηγική όσον αφορά τον Κόλπο», καταλήγει ο Κλάρκ.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top