GuidePedia

0

Μέσα σε σκηνικό δυσωδίας ετοιμάζεται να προχωρήσει η Βουλή, εκτός απροόπτου, στη δεύτερη ψηφοφορία της προεδρικής εκλογής το μεσημέρι της Τρίτης. Οι καταγγελίες του Π. Χαϊκάλη για απόπειρα χρηματισμού του έχουν επιβαρύνει δραματικά το κλίμα και, πέραν των δικαστικών εξελίξεων, επηρεάζουν άμεσα τις διαδικασίες για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αν κάτι πρέπει να θεωρείται σίγουρο, είναι ότι ο σχηματισμός προεδρικής πλειοψηφίας, ακόμη και αν υπήρχαν έως προχθές κάποιες ελπίδες, καθίσταται ανέφικτος. Ηδη φρόντισαν να ρίξουν σκιές στους ανεξάρτητους βουλευτές που ψήφισαν «ναι» από την πρώτη ψηφοφορία οι συμπορευόμενοι με τον ΣΥΡΙΖΑ Οδυσσέας Βουδούρης και Θεόδωρος Παραστατίδης, καλώντας τους να απόσχουν από τις άλλες δύο και προκαλώντας τη σκληρή αντίδραση του Σπ. Λυκούδη που τους αποκάλεσε «πολιτικά σκουλήκια».

Ανάλογα με την τροπή που θα λάβει η υπόθεση και τα νέα στοιχεία που μπορεί να έρθουν στο φως, ορισμένοι δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να υπάρξει επίσπευση των εκλογών, δίχως να γίνει καν η τρίτη ψηφοφορία. Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα αποτελούσε συνταγματική παραδοξότητα, αλλά η ρευστότητα που επικρατεί αφήνει χώρο να αναπτύσσεται κάθε είδους σενάριο.

Στην πιο «ομαλή» εκδοχή, πάντως, ούτε στην ψηφοφορία της Τρίτης αναμένεται να ξεπεράσουν τα 161 (εφόσον ψηφίσει θετικά, όπως προανήγγειλε, και ο Παν. Μελάς) τα «ναι» υπέρ του κ. Σταύρου Δήμα. Στην πρώτη ψηφοφορία, πέραν των 155 βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, είχαν υπερψηφίσει οι ανεξάρτητοι Σπύρος Λουκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Νταβρής, Κατερίνα Μάρκου και Χρήστος Αηδόνης. Αντίθετα, στα «παρών» -με την έννοια της αρνητικής ψήφου- πρόκειται να προστεθούν οι Βύρων Πολύδωρας και Βασίλης Καπερνάρος. Ετσι τα «όχι» ανέρχονται στα 133 και μένουν οι ανεξάρτητοι Γιώργος Κασαπίδης, Γιάννης Κουράκος, Κώστας Γιοβανόπουλος και Βασίλης Οικονόμου, καθώς και οι προερχόμενοι από τη Χρυσή Αυγή ανεξάρτητοι Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας, οι οποίοι κατά την πρώτη ψηφοφορία απουσίαζαν.

Με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται περιπλέκεται και το σενάριο της κυβέρνησης ειδικού σκοπού. Εκτός του ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη διαμηνύσει ότι δεν το δέχεται, διότι θα σήμαινε αλλαγή κυβέρνησης και πρωθυπουργού, η πρωτοβουλία αυτή, η οποία έχει ξεκινήσει από τους ανεξάρτητους βουλευτές, δείχνει να ναυαγεί και από αριθμητικής πλευράς. Πριν ξεσπάσει το θέμα Χαϊκάλη, είχε αποκλείσει ένα τέτοιο σενάριο και ο Π. Καμμένος, ενώ ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ η εσωτερική ισορροπία δυνάμεων επιτρέπει την αποδοχή συμφωνίας που θα περιλάμβανε τη μετάθεση των εκλογών έστω για τις 10 Μαΐου, όπως προβλέπει η ύστατη συμβιβαστική γραμμή.

Θεωρητικά μόνο τυχόν απρόβλεπτες εξελίξεις έως τις 29 Δεκεμβρίου θα μπορούσαν να μεταβάλουν την κατάσταση και να οδηγήσουν σε μια συμφωνία. Προς το παρόν υπάρχουν μόνο η πίεση από κορυφαία στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ. (ορισμένοι εκ των οποίων έχουν και προσωπικούς λόγους) αλλά και η διαφοροποίηση του ΠΑΣΟΚ που -και διά του κ. Βενιζέλου- εμφανίζεται διατεθειμένο να τα συζητήσει όλα, έχοντας το βλέμμα στραμμένο και στην επόμενη μέρα.

Στην πράξη, όλοι ετοιμάζονται για τις εκλογές, οι οποίες (ανάλογα με τις εκτιμήσεις που θα επικρατήσουν για τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου) τοποθετούνται είτε στις 25 Ιανουαρίου είτε, το αργότερο, την 1η Φεβρουαρίου. Εκτός από τη δυναμική που αποκτούν οι εξελίξεις, φαίνεται ότι οι κάλπες αποτελούν πλέον την κύρια παράμετρο και όλων των κομματικών στρατηγικών.

Εφόσον δεν σχηματιστεί την τελευταία στιγμή άλλη κυβέρνηση και διαλυθεί η παρούσα Βουλή σε λίγες ημέρες, η Ν.Δ. θα βαδίσει στις εκλογές υπό την ηγεσία του Αντ. Σαμαρά, αφήνοντας για την επόμενη κυβέρνηση το βάρος υπογραφής της νέας συμφωνίας με την τρόικα. Και αν επαληθευτούν οι σχεδιασμοί περί «μικρής διαφοράς», εκτιμάται ότι το πολιτικό παιχνίδι στη συνέχεια θα είναι πιο σύνθετο. Ενα επιπρόσθετο στοιχείο συνδέεται με το αν οι κάλπες δώσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση καθώς και αν προκηρυχθούν εντός μηνός νέες εκλογές, στην περίπτωση που το πρώτο κόμμα δεν συγκεντρώσει 151 βουλευτές. Επειδή τα σενάρια που πλάθονται για το μετεκλογικό τοπίο είναι πολλά, η επικρατούσα άποψη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι ο κ. Σαμαράς δεν πρέπει να εγκαταλείψει το τιμόνι, ακόμη και αν δεν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση περί «αριστερής παρένθεσης».

Το σχέδιο για δεύτερες εκλογές, μάλιστα, συνεχίζει να υπάρχει στην Κουμουνδούρου και σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από τη σύνθεση της νέας Βουλής. Αν στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν βέβαιο ότι θα είναι πρώτο κόμμα, δεν γνωρίζουν ποιοι θα είναι οι εταίροι τους, αν σχηματιστεί κυβέρνηση (μικρότερης ή ευρύτερης) συνεργασίας. Για τους ΑΝ.ΕΛ., που μετά τις τελευταίες εξελίξεις ενισχύονται οι πιθανότητες εισόδου τους στη Βουλή, επικρατεί ούτως ή άλλως καχυποψία, ενώ για το ΠΑΣΟΚ η επικείμενη δημιουργία κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου επαυξάνει την αβεβαιότητα.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top