GuidePedia

0

του Κώστα Βενιζέλου

Σήμερα θα φανεί ποιο είναι το επόμενο βήμα που θα ακολουθήσουν οι Τούρκοι σε σχέση με την παρουσία του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως είναι γνωστό, σήμερα λήγει η οδηγία προς ναυτιλλομένους που είχε εκδώσει η Τουρκία για τις σεισμικές έρευνες που παρανόμως πραγματοποιεί από τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί, το θέμα χειρίζεται προσωπικά ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και αναμένονται ανακοινώσεις. Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, τη διαχείριση του θέματος έχει αναλάβει ο Αρχηγός του τουρκικού πολεμικού ναυτικού Μπουλέντ Μποστάνογλου. Ο Τούρκος στρατιωτικός είχε μεταβεί την περασμένη εβδομάδα στα κατεχόμενα και έκανε επίσκεψη στην πολεμική φρεγάτα που παρακολουθεί την πλατφόρμα της ΕΝΙ καθώς και στο ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός». Μέχρι αργά χθες το βράδυ, το «Μπαρμπαρός» βρισκόταν νοτίως της Κύπρου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Προφανώς οι Τούρκοι παρακολουθούν και τις κινήσεις της πλατφόρμας των εταιρειών ΕΝΙ-KOGAS.

Στη Λευκωσία οι τουρκικές κινήσεις παρακολουθούνται από κοντά, ενώ προδήλως υπάρχει προβληματισμός για την τουρκική συμπεριφορά. Ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης δήλωσε ότι δεν θα ήταν σοφό μέσα από δηλώσεις «να συμβάλουμε στα όποια επικοινωνιακά παιχνίδια της Άγκυρας». Παρακολουθούμε, ανέφερε, τις κινήσεις του «Μπαρμπαρός» και την όλη κατάσταση. «Πρέπει να πω ότι ο στρατός είναι πάντοτε έτοιμος και αξιολογεί όλα τα σενάρια», πρόσθεσε ο Κύπριος υπουργός. Χωρίς τούτο να συνδέεται απαραίτητα, αλλά δεν αποκλείεται να αποτελεί μήνυμα της Άγκυρας, χθες υπήρξαν παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά πολεμικά. Η Άγκυρα αξιοποίησε το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετώπιζε δύο ανοικτά μέτωπα, την επιχείρηση διάσωσης των ανθρώπων του ναυαγίου του «Norman Atlantic», αλλά και την ψηφοφορία στη Βουλή και τις πρόωρες εκλογές. Όπως μεταδίδεται από την Αθήνα, για έκτη φορά φέτος, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εθνικό μας εναέριο χώρο επάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι του συμπλέγματος των Φούρνων, ενώ άλλο ζεύγος τουρκικών F-16 έκανε παραβίαση επάνω από το Αγαθονήσι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ: «Στις 15:22, δύο τουρκικά F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών, μεταξύ Λέσβου και Χίου, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, και στις 15:51 παραβίασαν τον εθνικό μας εναέριο χώρο επάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους σε ύψος 21.000 ποδιών, ενώ εξήλθαν του FIR Αθηνών στις 15:54 νοτίως της Σάμου. Επίσης, στις 15:46, άλλα δύο τουρκικά F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών νοτίως της Σάμου, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης, στις 15:49 παραβίασαν τον εθνικό μας εναέριο χώρο επάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος 18.000 ποδιών και εξήλθαν του FIR Αθηνών στις 15:52, επίσης νοτίως της Σάμου». Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΑΓΚΥΡΑ Ο ΕΡΟΓΛΟΥ

Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, δήλωσε ότι το ψευδοκράτος συζητά με την Τουρκία για τα επόμενα βήματα σε σχέση με την παραμονή ή όχι του ερευνητικού σκάφους, «Μπαρμπαρός» στην περιοχή. Ο Έρογλου αξιολόγησε και τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και συγκεκριμένα την αναφορά του ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να καταστρέψει την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Με τη δήλωση αυτή ο κ. Αναστασιάδης έπεσε σε αντίθεση με τον συνεταιρισμό που κατέληξε σε συμφωνία και ενεργεί αντίθετα με το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 επί του οποίου είχαμε συμφωνήσει», είπε ο κατοχικός ηγέτης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άρχισαν συζητήσεις για τις αλλαγές – Διευρυμένη ατζέντα στο Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας άρχισε τις συζητήσεις με τους στενούς του συνεργάτες με στόχο να υπάρξουν αποφάσεις και δράσεις με το νέο χρόνο σε σειρά θεμάτων.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο Πρόεδρος προτίθεται να συγκαλέσει σύντομα το Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών για να συζητήσει όλα τα καυτά θέματα που απασχολούν τον τόπο. Θα συζητήσει μαζί τους το Κυπριακό και διαχείριση του εθνικού θέματος ενόψει και της καθόδου στο νησί του ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Θα συζητήσει, επίσης και τα θέματα που αφορούν τις τουρκικές προκλήσεις καθώς και τα ζητήματα που άπτονται του κεφαλαίου της ενέργειας και των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών, που θα συνέλθει πριν το τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου, θα συζητηθούν και θέματα οικονομίας αλλά και ευρύτερα της διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να συζητήσεις με τους ηγέτες των κομμάτων και το θέμα των εκποιήσεων, το οποίο απασχολεί την κυβέρνηση ενόψει και της μη παραχώρησης νέας δόσης του δανείου από το ΔΝΤ. Το θέμα των εκποιήσεων θα συζητήσει και με τους υπουργούς που εμπλέκονται στα ζητήματα αυτά. Την ίδια ώρα, ο Νίκος Αναστασιάδης προτίθεται να παρουσιάσει στους αρχηγούς των κομμάτων και την πρότασή του για τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής. Παρά το γεγονός ότι η πρότασή του δεν έτυχε θετικής υποδοχής από την αντιπολίτευση, ωστόσο, ο Πρόεδρος θα παρουσιάσει την πρότασή του και προτίθεται να συζητήσει τις λεπτομέρειες με τα κόμματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άρχισε να συζητά με τους στενούς του συνεργάτες και την αλλαγή της δομής του προεδρικού. Όταν ολοκληρωθεί το οργανόγραμμα θα πρέπει να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. Όπως είναι γνωστό, στους σχεδιασμούς είναι και η τοποθέτηση Γενικού Διευθυντή (προερχόμενος από τη δημόσια υπηρεσία), που θα υπάγεται στον Υφυπουργό Παρά τω Προέδρω.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top