GuidePedia

0

H επίσκεψη του πάπα στην Τουρκία φάνηκε σαν μια προσπάθεια προσέγγισης της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας με το μετριοπαθές Ισλάμ. Σε ένδειξη καλής θέλησης ο πάπας επισκέφτηκε το Μπλε Τζαμί. Νωρίτερα ο ποντίφικας συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Μετά την συνάντηση ο πάπας κατηγόρησε το Ισλαμικό Κράτος για την σφαγή των χριστιανών, αλλά παράλληλα κατηγόρησε και όσους θεωρούν όλους τους μουσουλμάνους τρομοκράτες.
Του Tarek Fatah, «Turkey no Friend of the West»
ΠΗΓΗ: The Toronto Sun, 2 Δεκεμβρίου 2014
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας
Εάν ο Πάπας θεώρησε τον Τούρκο πρόεδρο υπόδειγμα μετριοπαθούς μουσουλμάνου θα πρέπει ήδη να νιώθει απογοητευμένος. Την ίδια μέρα που έγινε η συνάντηση με τον πάπα, ο Ερντογάν επιτέθηκε στη Δύση, υποστηρίζοντας ότι «Η Δύση μας κάνει τον φίλο αλλά μας θέλει νεκρούς. Θέλει να δει τα παιδιά μας νεκρά. Για πόσο θα το αντέχουμε αυτό;». Σε μια εμπρηστική επίθεση κατά των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν είπε ότι οι δυτικοί «επιθυμούν το πετρέλαιο, τον χρυσό, τα διαμάντια και τα φτηνά εργατικά χέρια του ισλαμικού κράτους».

Ο πάπας θα έπρεπε να έχει επιδείξει λιγότερο πνεύμα συνδιαλλαγής, έναντι του ρατσιστικού και αλαζονικού Ισλάμ, το οποίο αποτελεί παγκόσμια απειλή. Εξάλλου χώρες όπως η Τουρκία και το Κατάρ βρίσκονται πίσω από το Ισλαμικό Κράτος. Αλλά και Σαουδάραβες δισεκατομμυριούχοι χρηματοδοτούν την ίδρυση τζαμιών και ισλαμικών ιδρυμάτων, ενώ σε χώρες όπως το Πακιστάν ο ισλαμικός όχλος σκοτώνει χριστιανούς, γιατί είναι «βλάσφημοι».
Ο Πάπας όφειλε να είναι σκληρός. Όφειλε να θέσει το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, του μεγαλύτερου προσκυνήματος της χριστιανοσύνης, την οποία οι Οθωμανοί κατακτητές μετέτρεψαν σε τζαμί, με τη βία, το 1453 και σε μουσείο το 1935. Αν οι ισλαμιστές ηγέτες επιθυμούν πραγματικά να πάρουν το κλαδί ελιάς που τους έδωσε ο Πάπας, τι καλύτερο θα μπορούσαν να πράξουν από το αποδώσουν την Αγία Σοφία και πάλι στους Ορθόδοξους χριστιανούς. Η σίγουρα αρνητική απάντηση του Ερντογάν θα έδειχνε επιτέλους στη Δύση να καταλάβει ότι η Τουρκία δεν είναι σύμμαχός της αλλά εχθρός της.
Η κατευναστική πολιτική έναντι των ισλαμιστών, απλώς τους ενισχύει και αποδυναμώνει τους μουσουλμάνους που αντιμάχονται τον τζιχαντισμό σε στρατιωτικό και ιδεολογικό επίπεδο. Η έκκληση του Πάπα προς τον Ερντογάν δεν πρόκειται να βρει ανταπόκριση. 

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top