GuidePedia

0

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Παιγνίδι εντυπώσεων - για αποπροσανατολισμό της διεθνούς κοινής γνώμης του ΟΗΕ μη εξαιρουμένου - αποτελεί η προσπάθεια της Άγκυρας να εμφανίσει την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους ''Μπαρμπαρός '' στο τέλος Δεκεμβρίου από την Κυπριακή ΑΟΖ ως χειρονομία καλής θέλησης για να ξανακάτσει η Κυπριακή πλευρά στο τραπέζι των συζητήσεων για το Κυπριακό, αποκρύβοντας ουσιαστικά ότι το σκάφος φεύγει γιατί λήγει η ( παράνομη έτσι κι αλλιώς) NAVTEX που έχει εκδώσει για τις έρευνες. Και αυτό πολύ περισσότερο που η Τουρκία μη σεβόμενη νόμους και  Διεθνές Δίκαιο οποιαδήποτε στιγμή βγάζει (παράνομες) NAVTEX και στέλνει (παράνομα) πλοία - ερευνητικά ή πολεμικά.


Έτσι σχολίαζαν διπλωματικοί κύκλοι τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή  κ. Εργκιούν Ολγκούν,πως το τουρκικό πλοίο σεισμικών ερευνών  ''Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά''  (''Barbaros Hayreddin Pasa''), ενδέχεται να αποχωρήσει από το νησί μετά την 30 Δεκεμβρίου, αλλά και την πιο ...''πανηγυρική'' σχετική αναφορά της κρατικής τηλεόρασης της Τουρκίας (με τίτλο ''Αποχωρεί από τη Μεσόγειο το ''Μπαρμπαρός'' και υπότιτλο ''Πράσινο φως για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κύπρο'') Πάντα κατα την τουρκική τηλεόραση  ο κ. Ολγκούν φέρεται να  τόνισε πως τα κοιτάσματα υδρογονάνθρακα στην Κύπρο μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο καταλύτη στην επίλυση του Κυπριακού και κάλεσε  την ελληνοκυπριακή πλευρά να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών χωρίς να θέσει προϋποθέσεις.


 Η ΝAVTEX λήγει


Να θυμίσουμε 'ότι η (παράνομη) ΝAVTEX που έχει εκδοθεί για το '' Barbaros '' είναι γνωστό ότι έτσι και αλλιώς λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Επίσης είναι γνωστό ο Αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού Μπουλέντ Μποστάνογλου  προσνηώθηκε προχθές με ελικόπτερο στο Barbaros το οποίο  εξακολουθεί να πλέει στην περιοχή. Εξαιρουμένης της αναφοράς  από την κρατική TV (που μπορεί, αν χρειαστεί,  να αποδοθεί και σε ...δημοσιογραφική υπερβολή), η επίσκεψη του Τούρκου Ναυάρχου είναι η μόνη επίσημη  κίνηση από την πλευρά της Άγκυρας- με προσφερόμενη διπλή ανάγνωση, ανάλογα με το πως θα βγουν τα πράγματα για την Άγκυρα:
Αφενός μπορεί να πλασαριστεί είναι εύλογο  μήνυμα  ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν το "παιχνίδι" των προκλήσεων και της έντασης σε Κύπρο και Αιγαίο και ότι δεν εγκαταλείπουν την ΑΟΖ της Κύπρου , εκδίδοντας άμεσα νέα NAVTEX για νέα πειρατεία  ή μεταβαίνοντας σε άλλη περιοχή για νέα πρόκληση. Και αφετέρου - αν έτσι βολεύει την Τουρκία - να παρουσιαστεί η επίσκεψη ως ''τελετή λήξης'' της αποστολής, βάσει προγράμματος και το πλοίο να φύγει ακόμα και εκτός Μεσογείου, όπως ανέφερε ( για δόλωμα;) η κρατική TV.

Δημιουργούν περισσότερα προβλήματα οι απαντήσεις της Τουρκίας


Πάντως από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας το επίσημο στίγμα προκύπτει από τις δημόσιες αναφορές του  Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην συνέντευξη τύπου μετά το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο μετά  την επιστροφή του από τις ΗΠΑ όπου υπεβλήθη σε εγχείρηση :  Άξια αναφοράς είναι εδώ τόσο η γενική αναφορά του κ. Αναστασιάδη ότι αυτό που περιμένει ο λαός είναι ''να προστατεύσουμε τον κυπριακό Ελληνισμό και να μην επιτρέψουμε τη δημιουργία τετελεσμένων εις βάρος του κυπριακού Ελληνισμού, είτε μέσω εκβιασμών είτε μέσω άλλων μεθοδεύσεων''.''Είναι καλά γνωστή η αποφασιστικότητα, αλλά και η μεγάλη επιθυμία του συνόλου του κυπριακού Ελληνισμού, επιτέλους, να δοθεί ένα τέρμα στην κατοχή και στη διαίρεση. Όμως, να δοθεί τέρμα και όχι να γίνει απαρχή νέων περιπετειών'', ανέφερε


Όπως επίσης η καθαρή θέση ι ότι οι απαντήσεις που έδωσε η Αγκυρα όχι μόνο δεν ικανοποιούν , αντίθετα δημιουργούν περισσότερα  προβλήματα, όπως δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.Η Λευκωσία είχε διαβιβάσει στην Αγκυρα, μέσω της ελληνικής κυβέρνησης, τις θέσεις της για το Κυπριακό, τους υδρογονάνθρακες και τον τερματισμό των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο  κ. Αναστασιάδης, τόνισε  με νόημα ότι ο ίδιος δεν θα ανεχθεί συνεταίρους αυτούς που υποσκάπτουν την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απέρριψε τις προτάσεις η Κύπρος

''Οι μέχρι στιγμής απαντήσεις δεν ικανοποιούν ποσώς, αντίθετα δημιουργούν πλείστα όσα προβλήματα'', τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. ''Εκείνο που θέλω να ξεκαθαρίσω,», είπε, «είναι ότι συνέταιροι σε κράτος που δεν συμμετέχουν, αλλά και με απειλές για σχέδια Β` δεν πρόκειται ποτέ να ανεχθώ να γίνουν, αυτοί οι οποίοι απεργάζονται την υπόσκαψη της Κυπριακής Δημοκρατίας''.Αποφάσεις στη βάση των συμφερόντων μας και όχι των συμφερόντων των τρίτων, σημείωσε.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα με τις απαντήσεις που έδωσε φερεται να επιδιώκει συμφωνία μέσα από μια τετραμερή διάσκεψη για το Κυπριακό- κάτι που δεν θέλει ούτε η Λευκωσία ούτε η Αθήνα.Μέσα από μια τέτοια διαδικασία,αναφέρει ο ''Φιλελευθερος'' Κύπρου , επιχειρείται να ακυρωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και να υποβιβασθεί σε κοινότητα- εξ ου και οι σχετικές δηλώσεις Αναστασιάδη περί ''υπόσκαψης''.
 Να συμμετάσχουν, δηλαδή, σε μια διάσκεψη Ελλάδα, Τουρκία και οι δυο κοινότητες ή ''χωριστές οντότητες του νησιού''. Δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαίο, το γεγονός ότι στο - προαναφερθέν - πρόσφατο έγγραφο με τις τουρκικές θέσεις στο ζήτημα των υδρογονανθράκων, που διαβίβασε μέσω της ελληνικής κυβέρνησης στη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φέρεται να περιγράφεται αυτή η επιδίωξη- κυρίως δε να εμφανίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία δήθεν ως κάποτε υπάρχουσα...

Θέλει ''το δικό της'' με  απειλές και εκφοβισμό σε Κύπρο-Αιγαίο

Την ίδια ώρα, γνωρίζοντας ότι το σενάριο αυτό της τετραμερούς βρίσκεται αντιμέτωπο με τις ενστάσεις της Λευκωσίας και της Αθήνας, επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες επιβολής. Να σύρει, δηλαδή, Ελλάδα και Κύπρο σε αυτή την πορεία. Και αυτό θεωρεί ότι μπορεί να γίνει και δια των απειλών και του φόβου, με την παρουσία του «Μπαρμπαρός» και πολεμικών πλοίων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)- ή με τις προκλήσεις στο Αιγαίο με μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη, ασκήσεις κ.λπ.

Παράλληλα , σε διπλωματικό επίπεδο, η τουρκική πλευρά πιέζει για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, χωρίς να αρθούν οι παραβιάσεις και παρανομίες, τις οποίες προκαλεί η ίδια: Δηλαδή να αποσύρει καθαρά και με δημόσια δεσμευτική δήλωση το ''Μπαρμαρος''.Αντίθετα κανει επικοινωνιακά παιγνίδια εμφανίζοντας την ενδεχόμενη αποχώρηση του ''Μπαρμαρός''ως ..παραχώρηση για διάλογο

Αγκάθι για την Κυπρο ο διεθνής παράγων λόγω ISIL

 Ένα μεγάλο αγκάθι για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι ο διεθνής παράγων και η στάση του. Σε αυτόν εν των πραγμάτων τον πρώτο ρόλο έχουν οι ΗΠΑ, παρόλο  που δεν αναφέρθηκαν ονομαστικά .Έτσι ερωτηθείς αν είναι κατανοητές στη διεθνή κοινότητα οι θέσεις της Λευκωσίας για επανέναρξη των συνομιλιών υπό τις τις τουρκικές προκλήσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι οι θέσεις της Λευκωσίας είναι κατανοητές, τόσο οι επιφυλάξεις όσο και τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.''Εξίσου όμως κατανοητό είναι και το γεγονός ότι πέραν των διπλωματικών εγχειρημάτων και προσπαθειών που καταβάλλουν κάποιες των χωρών,αποφεύγουν τη δημόσια αντιπαράθεση λόγω των υψηλών συμφερόντων που επενδύουν με την Τουρκία, η οποία είναι είτε γεωστρατηγικά ωφέλιμη για κάποιους στον πόλεμο εναντίον ''Ισλαμικού Κράτους'', είτε και λόγω του ότι είναι μια μεγάλη αγορά, η οποία ενδιαφέρει πολλές των χωρών που θέλουν να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους'', είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν τέτοια παραδείγματα αλλά ο ίδιος δεν επιθυμεί να κάνει συγκεκριμένες αναφορές.''Εκείνο απλά θέλω να πω είναι ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι δικές μας αποφάσεις θα καθορίζονται με βάση τα συμφέροντα της Κύπρου και μόνο και όχι με βάση τις υποδείξεις των όποιων τρίτων που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων», είπε για να υπογραμμίσει:  ''Αν εκείνοι έχουν συμφέροντα, εξίσου μεγαλύτερα συμφέροντα έχει η Κύπρος, η οποία σαν κυρίαρχο κράτος να προστατέψει τον φυσικό της πλούτο ή τα κυριαρχικά της δικαιώματα''.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top