GuidePedia

0

Εναέρια αντιπαράθεση ισραηλινών και τουρκικών μαχητικών είχαμε χθες στην περιοχή της νοτιας και νοτιοανατολικής περιοχής του κυπριακού FIR, όταν για πρώτη φορά η τουρκική Αεροπορία «κοντράρισε στα ίσα» την ισραηλινή με την αποστολή ζευγών F-16C Block 40 μέσα σε δεσμευμένη από Ισραηλινούς περιοχή.
Περίπου 50 ισραηλινά μαχητικά F-15C/I και F-16I μαζί με αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου Gulfsteam συμμετείχαν στην άσκηση η οποία προέβλεπε και εναέριους ανεφοδιασμούς.
Ξαφνικά στην περιοχή εισήλθαν τουρκικά μαχητικά F-16 προερχόμενα από τουρκικά αεροδρόμια της Κύπρου και ξεκίνησαν επιχειρήσεις παρενόχλησης των κυπριακών.
Η επίσημη αιτιολογία είναι ότι «Δεν είχαν λάβει άδεια για να δεσμεύσουν την περιοχή από την τουρκοκκυπριακή δημοκρατία»!
Πληροφορίες αναφέρουν ίτι υπήρξε τουλάχιστον μία εμπλοκή, ενώ υπήρξαν και εγκλωβισμοί με τα ραντάρ πυρός εκατέρωθεν.

Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης που η ισραηλινή Αεροπορία κάνει αισθητή την παρουσία της στην περιοχή. Αύριο επισκέπτεται στην Λευκωσία Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν και έχουν προγραμματιστεί νέες ασκήσεις στο κυπριακό FIR.
Πάντως η εξέλιξη σε ότι αφορά την τουρκική αντίδραση είναι εξόχως. Αν αντιδρούν με τον τρόπο που αντέδρασαν στα ισραηλινά μαχητικά, τότε πάμε σε ταχεία κλιμάκωση…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top