GuidePedia

0

 Προκαταρκτικές επαφές και προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα…
Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
Η Αθήνα επιμένει πως παρά το κακό κλίμα που διαμορφώνεται στα ελληνοτουρκικά λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στο Αιγαίο, πρέπει να υπάρξουν «κανάλια επικοινωνίας» με την Τουρκία. Γι’ αυτό και ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα, στις 5-6 Δεκεμβρίου και τη σύγκληση του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου των δυο χωρών αρχίζουν οι προπαρασκευαστικές συζητήσεις.
Παράλληλα ανέφερε στον «Φιλελεύθερο» ελλαδική ενημερωμένη πηγή, θα υπάρξει και επαφή με τη Λευκωσία για να διαβιβασθούν απόψεις, που θα ήθελε η κυπριακή Κυβέρνηση να τεθούν στον Νταβούτογλου. Για την Αθήνα είναι σαφές πως δεν αναμένονται αποτελέσματα από την επίσκεψη αυτή, ούτε από τις συζητήσεις στο επίπεδο του Ανωτάτου Συμβουλίου. Είναι σαφές πως ενόσω συνεχίζονται οι προκλήσεις, η συνάντηση αυτή εμπεριέχει υψηλό ρίσκο για την Αθήνα.
Παρόλα αυτά συνεχίζονται οι προετοιμασίες σε διάφορα επίπεδα.
Πρώτο, χθες σε ελλαδικό επίπεδο, πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών συνάντηση επτά υπουργών στο πλαίσιο προετοιμασίας της ατζέντας του Ανωτάτου Συμβουλίου. Όπως προκύπτει από τη σύσκεψη, δεν αναμένονται νέες συμφωνίες και από ελλαδικής πλευράς σημειώνεται ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει πρόοδος σε συμφωνίες που έχουν ήδη υπογράψει οι δυο χώρες.
Δεύτερο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Νοεμβρίου και κατά την εκεί παραμονή του θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να συζητήσουν την ατζέντα των συναντήσεων. Θα συζητήσουν, όπως αναμένεται, και την ένταση που προκαλούν οι τουρκικές κινήσεις στην περιοχή. Νωρίτερα, στις 23 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, συνάντηση των Γενικών Γραμματέων των δυο ΥΠΕΞ, Αναστάσιος Μητσιάλης και Feridun Sinirlioglu, για την προετοιμασία του Συμβουλίου.
Τρίτο, στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών, που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία των δύο Πρωθυπουργών, Σαμαρά και Νταβούτογλου, δεν αναμένεται να τεθούν θέματα υψηλής πολιτικής. Αυτά θα συζητηθούν στις κατ΄ιδίαν συναντήσεις που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στην παρουσία των υπουργών Εξωτερικών.
Πάντως, αν και η Λευκωσία κρατά μικρό καλάθι για τα αποτελέσματα των επαφών που θα έχει αύριο στην Τουρκία ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ωστόσο, θα παρακολουθήσει από κοντά τις εξελίξεις γύρω από την επίσκεψη. Είναι προφανές πως αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως τις ΗΠΑ και την Τουρκία, είναι οι εξελίξεις στη Συρία και η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. Οι Αμερικανοί θέλουν να ξεκαθαρίσει η Τουρκία τη στάση της στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η Ουάσινγκτον έχει δώσει διαβεβαιώσεις προς τη Λευκωσία ότι θα θέσει το θέμα των παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top