GuidePedia

0
Image

19-11-2014
Το “παζάρι” του Ερντογάν με τις ΗΠΑ για τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών είναι σκληρό και θα πρέπει να μας προβληματίζει. Ο Ερντογάν κάνει λόγο για όρους που που οι ΗΠΑ δεν έχουν ικανοποιήσει ώστε η Τουρκία να τεθεί ξεκάθαρα στο πλευρό της Δύσης.

Δημοσίως ο Ερντογάν μιλά για όρους που έχουν να κάνουν με την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που έχει ζητήσει . Πολλοί όμως ανησυχουν ότι στο “παζάρι” ο Ερντογάν μπορεί να έχει βάλει κι άλλα θέματα. Που αφορούν και σε δικά μας “ενδιαφέροντα και συμφέροντα”.

Έχουμε ξαναγράψει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι αυτό το παρασκηνιακό “πάρε δώσε” που βρίσκεται σε εξέλιξη πολύ καιρό τώρα μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον. Ο Ερντογάν βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους αμερικανους. Ποια είναι τα θέματα που διαπραγματεύεται; Δύσκολα κάποιος μπορεί να πιστέψει ότι δεν έχει στην ατζέντα του ελληνοτουρκικά και Κύπρο.

Τι λέει η ειδησεογραφία:
Σκληρή στάση τηρεί η Τουρκία εναντίον των ΗΠΑ για το θέμα των τζιχαντιστών και της εκστρατείας που έχει ξεκινήσει εναντίον τους.
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν έχει ικανοποιήσει ακόμη τους όρους που είχε θέσει η Άγκυρα, ώστε να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στον διεθνή συνασπισμό εναντίον των τζιχαντιστών.

Και έστειλε “τελεσίγραφο” στις ΗΠΑ, σημειώνοντας πως αν ο διεθνής συνασπισμός δεν λάβει τώρα μέτρα αναφορικά με την περιοχή απαγόρευσης πτήσεων και τη ζώνη ασφαλείας, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό, τότε η χώρα του δεν θα συμμετέχει πλέον στον συνασπισμό.

Ο Ερντογάν έκανε την τοποθέτηση αυτή ενώ ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Τζον Άλεν επισκέπτεται την Τουρκία για να συζητήσει με ανώτερους αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης για τα μέσα και τους τρόπους για να «αντιμετωπιστεί η απειλή του ΙΚ», σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Μέχρι σήμερα η μόνη γνωστή συνεισφορά της Άγκυρας στον διεθνή συνασπισμό ο οποίος δρα εναντίον του ΙΚ, το οποίο έχει καταλάβει τεράστιες εκτάσεις της επικράτειας της Συρίας και του Ιράκ, είναι πως επέτρεψε σε Κούρδους μαχητές από το Ιράκ να διέλθουν από το έδαφος και τα σύνορά της για να απωθήσουν την έφοδο των τζιχαντιστών στη συριακή πόλη Κομπάνι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top