GuidePedia

0


Του Kαθηγητή Γ.Ζουγανέλη 
Πέραν της συνεκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου του Αιγαίου και της “ησυχίας” που χρειάζεται για να δουλέψει η κομπίνα με τα κόκκινα δάνεια για την οποία σας μίλησα εδώ, υπάρχουν δύο επιπλέον λόγοι που δείχνουν πρός νέο μνημόνιο Ελλάδας - Τουρκίας…
1ος Λόγος
Πρόσφατα προέκυψε το θέμα με τη ζώνη έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο και κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ο χάρτης έρευνας και διάσωσης στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που βλέπετε στα αριστερά με πηγή την Canadian Coast Gard (Καναδική Ακτοφυλακή), βλέπετε εδώ. Το συγκεκριμένο site παρουσιάζει τις περιοχές έρευνας και διάσωσης (Search and Rescue Contacts) σε όλο το κόσμο.
Σας θυμίζω, πως όταν ένα Ωκεανογραφικό γραφείο πανεπιστημίου των ΗΠΑ δημοσίευσε τον χάρτη των ΑΟΖ όλου του κόσμου, εμπνεύστηκα να εξάγω το χάρτη της Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ. Ο λόγος βέβαια ήταν πιο βαθύς αφού δεν μπορείς να μιλάς για υδρογονάνθρακες και όσα τους αφορούν αν δε γνωρίζεις τα τοπογραφικά τους. Όταν μάλιστα δεν υπάρχουν τότε μια εκδοχή τους πρέπει να την παράγεις για να ξέρεις “τί παίζει”. Αυτό λέγεται “ευθύνη” και ενδιαφέρον για τα κοινά.
Παρατηρείστε, ότι στο χάρτη  υπάρχει επικάλυψη ανάμεσα στους τομείς ευθύνης Ελλάδας και Τουρκίας!
Τα θέματα έρευνας και διάσωσης έχουν να κάνουν με τις υποχρεώσεις μιας χώρας στην ΑΟΖ της, όπως και οι αλιευτικές ζώνες τις οποίες επιβλέπει, ελέγχει και επικαρπούται. Εδώ φαίνεται πόσο άκαρπη ήταν η παρουσία Δαμανάκη στη θέση της επιτρόπου για την αλιεία της ΕΕ.
Η επικάλυψη στο χάρτη και το κυριότερο η αποδοχή της μέσω της επικοινωνιακής της παρουσίασης οδηγεί σε συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και στο Βόρειο κομμάτι της εν δυνάμει ΑΟΖ της Κύπρου, που πεισματικά όπως και η Ελλάδα αρνείται να ανακηρύξει…
Το πιο αστείο που ακούστηκε τελευταία σχετικά με τις ΑΟΖ, είναι η φράση του Γιαννάκη Κασουλίδη “το Βάρβαρος είναι σε διεθνή ύδατα μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου”!  Διεθνή ύδατα μέσα σε ΑΟΖ δεν υπάρχουν. Του δημοτικού… αν και όχι ο μόνος. Και στην Αυστραλία τα ίδια λένε. Αυτό που δεν ήθελε να πεί είναι ότι στην εν δυνάμει Κυπριακή ΑΟΖ, στη πραγματικότητα όμως σε διεθνή ύδατα αφού η Κυπριακή ΑΟΖ δεν έχει καθορισθεί, η Τουρκία κάνει έρευνα και προκαλεί διάσωση απο το διεθνή παράγοντα ρίχνοντας το Κυπριακό αεροπλάνο που κάποιος χαζός απο τη Κυπριακή κυβέρνηση έστειλε δίπλα της για “αναγνώριση”.
2ος Λόγος
Yπάρχει όμως και κάτι άλλο, που βγαίνει τώρα στη δημοσιότητα και όχι τυχαία. Μια παλαιά απόφαση του ΝΑΤΟ, που περιορίζει τη πρόσβαση των Ελληνικών στρατιωτικών αεροπλάνων σε αρκετά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ενώ επιτρέπει στη Τουρκία να πετάει πάνω απο όλη την Ελλάδα για να τη “προστατεύει” (βλέπετε σχετικά εδώ). Ιστορίες χωρίς τέλος σε ένα κόσμο Αγίων…
Σιγά-σιγά αναγνωρίζω ότι,
Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top