GuidePedia

0

Το «Συριακό Επαναστατικό Μέτωπο» και η «Κίνηση Χαζμ», δύο από τις οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης που θα επωφελούνταν από το πρόγραμμα «εκπαίδευσης και εξοπλισμού» που σχεδίασαν οι Αμερικανοί και θα υλοποιούσαν οι Τούρκοι, υπέστησαν βαριά ήττα από το Μέτωπο αλ Νούσρα. Μαζί τους ηττήθηκε όμως και η στρατηγική Ερντογάν.
Του Fehim Tastekin
ΠΗΓΗ: http://www.al-monitor.com/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

Το Μέτωπο αλ Νούσρα, το παρακλάδι της αλ Κάιντα στην Συρία, υπέστη τον περασμένο Ιούνιο στρατηγικό αιφνιδιασμό, όταν το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τη Μοσούλη. Τις τελευταίες μέρες όμως απάντησε με το ίδιο νόμισμα, ανακηρύσσοντας το δικό της εμιράτο στην επαρχία Ιντλίμπ.
Η οργάνωση, από την Κινίτρα και τα υψώματα του Γκολάν, όπου πολεμούσε κατά του Άσαντ, προωθήθηκε στο Ιντλίμπ, επιτέθηκε στις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης και έθεσε υπό τον έλεγχό της μεγάλες περιοχές. Ήδη η αλ Νούσρα απέχει μόλις 6χλμ. από το συνοριακό πέρασμα με την Τουρκία, αυτό του Μπαμπ αλ Χαουά.
Το «Συριακό Επαναστατικό Μέτωπο» σαρώθηκε από την επίθεσή αυτή, ενώ η «Χαζμ» ελέγχει πλέον μια μικρή περιοχή, στο Χαλέπι, όπου ισχύει τοπική εκεχειρία μεταξύ αυτής και της αλ Νούσρα. Ακόμα κι εκεί όμως η αλ Νούσρα απαιτεί την παράδοση όλων των συνοριακών περασμάτων που ελέγχει η «Χαζμ».
Η αλ Νούσρα, πέραν της νίκης της, κυρίευσε και περισσότερα από 80 αντιαρματικούς εκτοξευτές ΤΟW, που είχαν δώσει οι ΗΠΑ στη «μετριοπαθή» αντιπολίτευση. Επίσης, η αλ Νούσρα κυρίευσε 10 άρματα μάχης και τέσσερα ΤΟΜΑ ΒΜΡ, δεκάδες άλλα οχήματα, 130 πυροβόλα και τα ανάλογα πυρομαχικά. Φαίνεται πως οι αμερικανικές επιδρομές εναντίον της, οδήγησε το Μέτωπο αλ Νούσρα, στην απόφαση να σαρώσει την από τη Δύση υποστηριζόμενη «μετριοπαθή» αντιπολίτευση.

Αν το Μέτωπο αλ Νούσρα καταλάβει το πέρασμα Μπαμπ αλ Χαουά, τότε θα συνορεύει και αυτό με την Τουρκία, όπως συνορεύει ήδη το ΙΚ. Λίγους μήνες νωρίτερα η Τουρκία είχε επιτρέψει τη χρήση του εδάφους της στις αντιμαχόμενες τον Άσαντ οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και στην αλ Νούσρα, για να πραγματοποιήσουν την διαβόητη επίθεσή τους στην αρμενική πόλη Κασάμπ.
Τότε είχε προκληθεί σάλος κατά της Τουρκίας. Σήμερα όμως η κατάσταση δεν είναι ίδια, καθώς η αλ Νούσρα επιτίθεται σε οργανώσεις που η Τουρκία θεωρεί συμμάχους της. Αυτό που ελπίζει η Τουρκία είναι, έστω και την τελευταία στιγμή, να υπάρξει ένας διακανονισμός μεταξύ αλ Νούσρα και συριακής αντιπολίτευσης.
Η επίθεση του Μετώπου αλ Νούσρα κατά της αντιπολίτευσης, εξυπηρετεί επίσης το συριακό καθεστώς. Παράλληλα, η εύκολη συντριβή των αντικαθεστωτικών ενισχύει τον σκεπτικισμό της Δύσης σχετικά με την επιτυχία του σχεδίου της CIA να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει 5.000 αντικαθεστωτικούς μαχητές, το οποίο αποτελούσε και την τελευταία ελπίδα της Τουρκίας να ανατρέψει τον Άσαντ.

Την ώρα που οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν, οι δυνάμεις του Άσαντ έχει εξαπολύσει επιτυχή αντεπίθεση στη νότια και κεντρική Συρία, εκκαθαρίζοντας την περιοχή της Δαμασκού, αναμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία να ανακτήσει και το Χαλέπι. Αυτό για την Τουρκία αποτελεί το πλέον εφιαλτικό σενάριο.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top