GuidePedia

0

Το προσκύνημα στη Μέκκα αποτελεί υποχρέωση κάθε καλού μουσουλμάνου. Ένας από αυτούς, που εκτέλεσε το ιερό αυτό καθήκον, τις προηγούμενες ημέρες, ήταν και ο Τούρκος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Ριφάτ Σαΐτ. Επιστρέφοντας στην Τουρκία ο Σαΐτ κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία για πλημμελή φροντίδα του σπουδαίου, για τους μουσουλμάνους, προσκύνημα.
Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, ο Τούρκος βουλευτές έθεσε προς συζήτηση μια ρηξικέλευθη πρόταση. Πρότεινε τη μετατροπή της Μέκκας σε ένα «μουσουλμανικό Βατικανό»!
«Οι προσκυνητές στη Μέκκα αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Βασικό πρόβλημα είναι η καθαριότητα. Δεν υπάρχουν καν τουαλέτες, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος επιδημιών. Είναι φανερό πως ο έλεγχος του ιερού προσκυνήματος δεν μπορεί να αφεθεί στους Σαουδάραβες μόνο. Η ιερή περιοχή πρέπει να καταστεί κάτι σαν το Βατικανό, τιθέμενη υπό τον έλεγχο όλων των μουσουλμανικών χωρών, της Τουρκίας περιλαμβανομένης», είπε ο Σαΐτ.
Θα μπορούσε να πει κανείς πως αυτή είναι απλώς η άποψη ενός φανατικού μουσουλμάνου που έτυχε να εκλεγεί βουλευτής με ένα ισλαμικό κόμμα. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως φαίνονται. Όπως αποκαλύφθηκε από τις διαρροές των περίφημων WikiLeaks, η Τουρκία, είχε θέσει ξανά την ίδια πρόταση στο τραπέζι, το 2011.


Ο τότε Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, Έρικ Έντελμαν, είχε αναφέρει στους προϊσταμένους του, ότι ο Τούρκος θεολόγος Μπεντρεντίν Χαμπίμπογλου, σχεδίαζε να ξεκινήσει μια εκστρατεία σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, για να καταστήσει τη Μέκκα «ένα μουσουλμανικό Βατικανό». Το σχέδιο προέβλεπε μάλιστα την δημιουργία μιας «αυτόνομης ζώνης», στην οποία θα περιλαμβάνονταν η Μέκκα και η Μεδίνα. Ο εμπνευστής του σχεδίου είχε, μάλιστα, ζητήσει την οικονομική υποστήριξη των Αμερικανών.
Ο Χαμπίμπογλου ζητούσε από τους Αμερικανούς 8-10 εκατ. δολάρια, με τα οποία θα υλοποιούσε το σχέδιό του. Πίστευε ότι θα χρειαζόταν 12-18 μήνες για να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό. Το ίδιο σχέδιο παρουσίασε και στους Ρώσους, οι οποίοι αποτελούσαν εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, αν το απέρριπταν οι Αμερικανοί. Η αντίδραση των ΗΠΑ δεν είναι γνωστή.
Είναι αλήθεια ότι οι Σαουδάραβες είχαν οι ίδιοι προτείνει την σύσταση μιας διεθνούς, μουσουλμανικής επιτροπής για τον έλεγχο των προσκυνημάτων, μετά το πέρας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τη δημιουργία όμως του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, το 1932, η ιδέα, στην οποία μόνο τα Ιράν είχε αντιδράσει αρνητικά, εγκαταλείφθηκε.
Ο Σαΐτ πάντως δήλωσε, πως η πρόταση δεν αποτελεί ανάμιξη στα εσωτερικά πράγματα της Σαουδικής Αραβίας. Ποιος όμως μπορεί να τον πιστέψει, δεδομένης της πολιτικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή και των νεοθωμανικών οραμάτων του αρχηγού του Ερντογάν…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top