GuidePedia

0
Image

20-11-2014
Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγούνται οι επαφές ΗΠΑ -Τουρκίας για τον πόλεμο κατά του ''Ισλαμιστικού  Κράτους'' (ΙSIL) : Πριν καν ο Τούρκος Προεδρος κ. Ερντογάν θέσει το ''τελεσίγραφο'' στις ΗΠΑ ότι θα αποχωρήσει από το συνασπισμό αν η Ουάσιγκτον δεν  «λάβει τώρα μέτρα όσον αφορά την περιοχή απαγόρευσης πτήσεων και τη ζώνη ασφαλείας, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό» του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ο Λευκός Οίκος δια αξιωματούχων του είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει με αφορμή την άφιξη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ κ. Τζ. Μπάιντεν  (Joe Biden) στην Κωνσταντινούπολη  ότι  η αμερικανική κυβέρνηση δεν σκέφτεται για την ώρα ζήτημα επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία.

Ο όρος αυτός είναι και ο σημαντικότερος διότι έτσι κι αλλιώς το θέμα του εξοπλισμού και της εκπαίδευσης των ανταρτών του '' Ελεύθερου Συριακού Στρατού'' την έχει αναλάβει η Άγκυρα- τουλάχιστον για 2.000 άντρες.

Αντιπερισπασμός Ερντογάν λόγω αρνητικού κλίματος 
Το αρνητικό αυτό κλίμα από την πλευρά της Ουάσιγκτον η Άγκυρα - που ίσως ενισχύθηκε και από τις επαφές που είχε ο  Ειδικός Εκπρόσωπος του Αμερικανού Προέδρου Obama, Στρατηγός John Allen, στην Αγκυρα- το είχε εισπράξει και γι αυτό  φεύγοντας σήμερα το πρωί ο κ. Ερντογαν μίλησε με όρους τελεσιγράφου που ίσως του βγει ίσως όμως και όχι...

Ειχε δει λοιπόν πρωί -πρωί στον τουρκικό τύπο την επίσημη διαρροή από τον Λευκό Οίκο για τις απαντήσεις που κομίζει ο κ Τζ. Μπάιντεν όπως διατυπώθηκαν από αρμόδιο αξιωματούχο, μαζί με το πρόγραμμα του Αμερικανού αντιπροέδρου που φθάνει  το απόγευμα της Παρασκευής στην Πόλη:Η Hurriyet, λοιπόν, και με τον τίτλο «Το 2ο όχι από το Λευκό Οίκο»,αναφέρεται στην αναμενόμενη επίσκεψη στην Τουρκία του κ. Μπάιντεν , σημειώνοντας ότι η ΑμερικανικήΔιοίκηση είχε απορρίψει τους ισχυρισμούς περί νέας στρατηγικής έναντι του Άσαντ και πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου  στην Κωνσταντινούπολη, τώρα ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ δεν σκέφτονται για απαγορευμένη ζώνη πτήσεων στα σύνορα με τη Συρία, ούτε και για δημιουργία ουδέτερης ζώνης!

Ξένοι μαχητές δια μέσου Τουρκίας

Όπως ανέφεραν οι ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, στις συναντήσεις με Ερντογάν και Νταβούτογλου θα συζητηθεί η συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της συμμαχίας για την αντιμετώπιση του ISIL, η αποτροπή της μετάβασης ξένων μαχητών στη Συρία και το Ιράκ, η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία κι ο ρόλος της Τουρκίας, το Κυπριακό κ.ά.

Βεβαίως για να χρυσώσουν το χάπι και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου απέρριψαν την εκτίμηση ότι οι σχέσεις του Αντιπροέδρου κ. Μπάιντεν με τον Τούρκο Πρόεδρο  είναι άσχημες. «Δεν υπάρχει θέμα κακών σχέσεων», είπαν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις τους είναι επαγγελματικές και επικοινωνούν τακτικά.

Αναφορικά με τα θέματα που σχετίζονται με τη Συρία και το Ιράκ, ανέφεραν ότι η Τουρκία είναι ενεργό μέλος του συνασπισμού κατά του ISIL και πως με την τουρκική ηγεσία ο κ. Μπάιντεν θα συζητήσει τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας για την καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους» και τρόπους ενδυνάμωσης του συνασπισμού...Το πόσο όμως αυτό θα επιτευχθεί τώρα, μετά τις δηλώσεις Ερντογάν,  φαίνεται λιγότερο εύκολο... Πάντως από προχθές η  Cumhuriyet, αναφορικά με την επίσκεψη Μπάιντεν είχε σπεύσει να  αναφέρει, επικαλούμενη αρμόδιο του Τούρκικού ΥΠΕΞ, ότι '' δεν  θα πρέπει από τις συζητήσεις αυτές να αναμένεται κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα ή απόφαση''...

Το Κυπριακό 
Για να μπούμε τώρα στα ελληνικά ...νερά - και το ενδεχόμενο να υπάρχουν ...απόνερα που μας αφορούν, ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, κατά την  ενημέρωση  που έκαναν την Τρίτη στους δημοσιογράφους, υπό τον όρο να παραμείνουν ανώνυμοι, για την επίσκεψη Μπάιντεν σε Μαρόκο, Ουκρανία και Τουρκία,  ανέφεραν το Κυπριακό θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει στην Κωνσταντινούπολη ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ  στις συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό.
Ειδικά για το Κυπριακό, ανέφεραν ότι «η κύρια θέση των ΗΠΑ είναι η σημασία να επιστρέψει στο προσκήνιο η ειρηνευτική διαδικασία και να διασφαλιστεί ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι πρωταγωνιστές θα αποφύγουν βήματα που είναι προκλητικά, ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε πίσω στο προσκήνιο την ειρηνευτική διαδικασία», είπαν.
Στο παρασκήνιο οι Τούρκοι εκφράζουν αγωνία για τις συζητήσεις σχετικά με την Κύπρο και δεν αποφεύγουν - και για λόγους τακτικής - να λένε ...φωναχτά ότι ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είναι φίλα προσκείμενος στις ελληνικές θέσεις...

Το πρόγραμμα 

Ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν μεταβαίνει αρχικά  στο Μαρόκο, μετά θα πάει στο Κίεβο της Ουκρανίας, όπου θα έχει την Πέμπτη και την Παρασκευή συναντήσεις με τον Πρόεδρο κ. Ποροσένκο, την κυβέρνηση της χώρας και ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών.
Το απόγευμα της Παρασκευής θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη όπου το ίδιο βράδυ θα έχει δείπνο εργασίας με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Την επομένη θα μιλήσει στη σύνοδο της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Atlantic Council με θέμα την οικονομία και την ενέργεια και θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ερντογάν. Θα παραβρεθεί επίσης στο Συνέδριο του «Δικτύου Σταθερότητας και Εποπτείας», ένα δίκτυο 115 ΜΚΟ,όπου θα συζητηθούν θέματα όπως οι πιθανοί τρόποι προώθησης πολιτικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων καθώς και η αναγκαιότητα διαχωρισμού των εξουσιών σε ένα κράτος.

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη 

Την Κυριακή πρόκειται να έχει ιδιωτική συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στην οποία θα συζητήσουν θέματα θρησκευτικών ελευθεριών- ένα θέμα που ''καίει '' την Αγκυρα λόγω του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης κ.α..

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top