GuidePedia

0
Image


21-11-2014

H πολιτική των «ανοικτών συνόρων» που εφαρμόζει η Τουρκία έναντι των Σύρων προσφύγων έχει αρχίσει να δείχνει τα όριά της, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες εξ αυτών να ζουν σε συνθήκες φτώχιας και χωρίς υπεράσπιση απέναντι σε καταχρήσεις ή κακοποιήσεις, προειδοποίησε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.

Περισσότεροι από 1,6 εκατ. Σύροι έχουν περάσει τα σύνορα της Τουρκίας για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στην χώρα τους από το 2011, όμως μόλις 220.000 από αυτούς έχουν βρει καταφύγιο σε καταυλισμούς, ενώ οι υπόλοιποι έχουν αφεθεί μόνοι τους σε πολλές πόλεις της χώρας, επισημαίνει η Αμνηστία σε έκθεσή της.

«Ένας αυξανόμενος αριθμός προσφύγων από τη Συρία βιώνει σημαντικές δυσκολίες απλά στο να επιζήσουν» τονίζει η μη κυβερνητική οργάνωση που υπολογίζει σε εκατοντάδες χιλιάδες τον αριθμό εκείνων που «κινδυνεύουν να ζήσουν ή βιώνουν ήδη την απόλυτη φτώχεια».

«Ορισμένοι βρίσκονται σε τέτοια απόγνωση που εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στη Συρία, παρά τον πόλεμο» υπογραμμίζεται.

Στην έκθεσή της αυτή ωστόσο, η Αμνηστία επαινεί τη γενναιοδωρία που επιδεικνύει η Τουρκία σε ό,τι αφορά υποδοχή και φιλοξενία των Σύρων πολιτών την οποία συγκρίνει με την «θλιβερή αποτυχία» της διεθνούς κοινότητας και τις «σαφώς ανεπαρκείς οικονομικές της δεσμεύσεις».

Η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Άγκυρας έχει ανακοινώσει ότι έχει δαπανήσει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποδοχή των Σύρων, τους οποίους επισήμως αντιμετωπίζει ως «προσκεκλημένους».

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην Κωνσταντινούπολη, ο εκπρόσωπος της Αμνηστίας Άντριου Γκάρντνερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσφατη απόφαση που έλαβε η Άγκυρα να χορηγήσει δελτία ταυτότητας στους πρόσφυγες που έχουν εγγραφεί στους επίσημους καταλόγους, όμως επέκρινε το γεγονός ότι μόνον ένα μέρος τους έχει πάρει τέτοια δελτία.

«Σχεδόν απαγορεύεται από τις αρχές να προσφέρει κανείς την παραμικρή βοήθεια, ακόμα και τη στοιχειώδη, στους πρόσφυγες που δεν έχουν εγγραφεί. Και ακόμα κι εκείνοι που το έχουν κάνει δεν έχουν μέχρι στιγμής αποκομίσει κανένα όφελος» κατήγγειλε ο Γκάρντνερ, που χαρακτήρισε αυτήν την κατάσταση «απάνθρωπη».

Η Διεθνής Αμνηστία επίσης υπογράμμισε ότι πρόσφατα οι αρχές απαγόρευσαν σε ένα συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων να εισέλθει στην τουρκική επικράτεια και εκείνοι που επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα διατρέχουν τον κίνδυνο να υποστούν βιαιοπραγίες από πλευράς στελεχών των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, περιλαμβανομένου του ενδεχομένου «να τους πυροβολήσουν με πραγματικά πυρά ή να τους βασανίσουν».

Η Αμνηστία έχει συγκεντρώσει αποδεικτικό υλικό σχετικά με 17 περιστατικά θανατηφόρων πυροβολισμών και 10 υποθέσεων βιαιοπραγιών που διέπραξαν 31 μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας το διάστημα μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2013 και του Αυγούστου του 2014.

Ένας Σύρος πρόσφυγας ηλικίας 35 ετών, ο Γκανί Οζντεμίρ, περιέγραψε σήμερα ότι ένας συνοριοφύλακας πυροβόλησε και τραυμάτισε στο κεφάλι το 14χρονο γιο του Αλί ενώ προσπαθούσε να εισέλθει παράνομα στην χώρα. Ο γιος του σήμερα είναι τυφλός.

«Δεν αντέχουμε πια. Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί εάν θα ήταν καλύτερο να μην ερχόμασταν στη Τουρκία» δήλωσε ενώπιον του Τύπου.

Σε ερώτηση που του έθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος τύπου της τουρκικής υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) απάντησε στην έκθεση της Αμνηστίας υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία στο να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει 200.000 πρόσφυγες που έρχονται από την περιοχή του Κομπάνι.

«Χάρη στα 4 χρόνια εμπειρίας μας, μπορέσαμε να προσφέρουμε στο πρόσφατο αυτό κύμα Σύρων εκτοπισμένων τρόφιμα, στέγη, φροντίδες και την ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζονται» υπογράμμισε ο ίδιος.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top