GuidePedia

0

Ιδιαίτερα βαρυσήμαντη συνέντευξη παραχώρησε Σύριος διπλωμάτης σχετικά με τις επικείμενες διπλωματικές εξελίξεις στην Συρία, μιλώντας ακόμα και για μυστικές επαφές με τις ΗΠΑ.
Του Jean Aziz
ΠΗΓΗ: http://www.al-monitor.com/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

«Είναι προφανές ότι η συμμαχία που σχηματίστηκε κατά των τρομοκρατών δεν θα επιτύχει απολύτως στους στόχους της. Μετά από αυτό το στάδιο, μπορεί να υπάρξει μια σοβαρή προσπάθεια για λύση στη Συρία».
Με τα λόγια αυτά σχολίασε, ανώνυμα, υψηλόβαθμος Σύρος αξιωματούχος την σημερινή διπλωματική κατάσταση στην Συρία, μιλώντας, παράλληλα, για «έμμεσες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και μήνες μεταξύ Ουάσινγκτον και Δαμασκού».
«Είπαμε εξ αρχής στους Αμερικάνους, ότι κάθε μεταξύ μας συμφωνία δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε ήττα αμφοτέρων των πλευρών. Η συμφωνία πρέπει να είναι συμφέρουσα και για τους δύο. Αλλιώς δεν υπάρχει περίπτωση να επιτευχθεί. Είμαστε σταθεροί σε αυτή τη θέση. Από την πρώτη στιγμή αναγνώρισαν ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ θα παραμείνει στη θέση του. Ακόμα μια λύση δεν είναι δυνατή.

»Περιμένουμε μια κατάλληλη ευκαιρία, η οποία θα καταστήσει την προσέγγιση Δαμασκού-Ουάσινγκτον εφικτή. Η ευκαιρία ίσως είναι ο πόλεμος των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους. Τώρα έχουμε έναν κοινό εχθρό και άρα υπάρχουν τα θεμέλια προς την κοινή συνεννόηση και προς το κοινό συμφέρον. Οι Αμερικανοί μας ζήτησαν περισσότερο χρόνο, αλλά αργότερα μας είπαν πως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε γιατί η Σαουδική Αραβία αντιδρά», είπε ο Σύρος διπλωμάτης.
«Κατά συνέπεια και οι φίλοι και οι σύμμαχοι μας αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη διεθνή συμμαχία κατά των τρομοκρατών. Δεν είναι μυστικό πως οι Ρώσοι και οι Ιρανοί αποφάσισαν να δράσουν αυτόνομα κατά των τρομοκρατών. Λίγες μέρες πριν ένας Ρώσος αξιωματούχος, υπεύθυνος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επισκέφθηκε την Τεχεράνη. Θα σχηματιστεί μια νέα διεθνής συμμαχία κατά της τρομοκρατίας. Όταν η δυτική συμμαχία αποτύχει θα μπορεί να υπάρξει συντονισμός των προσπαθειών, η οποία θα αποτελεί και την απαρχή για τη λύση του συριακού προβλήματος», τόνισε ο Σύρος διπλωμάτης.
«Είμαστε η μόνη κοσμική χώρα ανάμεσα στα κύματα του θρησκευτικού φανατισμού, που μας περικυκλώνει. Επίσης, έχουμε αποδείξει την στρατιωτική μας αξία. Είμαστε η μόνη δύναμη στην περιοχή που μπορούμε να πολεμήσουμε την τρομοκρατία. Αυτά τα δεδομένα δεν χαροποιούν κάποιες χώρες του Κόλπου. Άλλες χώρες που αρνούνται τη λύση θα υποχρεωθούν να αποδεχτούν τη διεθνή λύση που έρχεται για την Συρία.

»Θα περιμένουμε την 24η Νοεμβρίου, να δούμε που θα καταλήξουν οι επαφές Αμερικανών, Ευρωπαίων και Ιρανών σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ιρανοί διπλωμάτες στοιχηματίζουν πως κάτι καλό θα ακουστεί τότε. Ας περιμένουμε να δούμε», κατέληξε ο Σύριος διπλωμάτης.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top