GuidePedia

0


Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη
Όταν δεν μπορεί ένας “πολιτικός” να κάνει κάτι και γελοιοποιεί με όσα λέει την Ελλάδα και τους Έλληνες ή τη Κύπρο και τους Κυπρίους, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί. Να ξεκουμπισθεί. Όταν δεν ανακηρύσσει συνολικά την ΑΟΖ του με γεωγραφικές συντεταγμένες σταλμένες στον ΟΗΕ αλλά παραπλανεί το λαό του με μια παρέα απο πληρωμένους παπαγάλους για το “δίκαιο” της Κύπρου και της Ελλάδας στο θέμα της ΑΟΖ είναι για σφαλιάρες. Δεν κάνει ούτε για Πρόεδρος ούτε για Πρωθυπουργός. Ξεφτυλίζει ακόμη και τους μπαγλαμάδες.
Η προκήρυξη οικοπέδων σε διεθνή ύδατα απο Ελλάδα και Κύπρο, η φορολόγηση των πολυεθνικών με περίεργα και πολλές φορές άγνωστα συμβόλαια τα οποία είναι σε γνώση της ΕΕ και το κόλπο της συνεκμετάλλευσης στα σύνορα των ΑΟΖ με όμορες χώρες είναι παιγνίδια που έχουν ήδη καεί. Οι ΗΠΑ για να στηρίξουν τα δικά τους σχέδια στη περιοχή της Μεσογείου δεν επιθυμούν οριοθετήσεις ΑΟΖ. Αυτό είναι όμως είναι προσωρινό και μέχρι να ελέγξουν τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου.
Στο μέλλον, οι ΗΠΑ θα παρακαλούν να υπάρχουν ΑΟΖ με αυξημένα δικαιώματα σε όλες τις θάλασσες της υδρογείου. Μετά από χρόνια θα γίνω περισσότερο αντιληπτός.
Ο ερχομός του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν στη Τουρκία εξηγεί τη παρουσία τους στην Ουκρανία αλλά και το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών εταιρειών για όσα πρόκειται να γίνουν στη περιοχή. Είναι γνωστό ότι ο Μπάιντεν έχει μεγάλες άκρες σε πετρελαϊκές εταιρείες.

Τουρκία και Ουκρανία είναι χώρες που αναγκαστικά χρονικά θα έχουν παράλληλη εξέλιξη.
Η παρουσία της Ρωσίας στη Ταρτούς και ένας αγωγός απο το Ιράν προς αυτή, με τη βοήθεια της Κίνας θα βάλει φωτιά στα μπατζάκια πολλών. Περιμένω εξελίξεις στο θέμα αυτό πέραν απο τις τελευταίες Κινζεικές δηλώσεις για τη δημιουργία 16 ναυτικών βάσεων σε όλο τον κόσμο.

To ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει για λίγο. Γιατί να μη πάμε στο μετά;

Οι δυνατότητες του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστές. Δεν υπάρχουν. Μέχρι και η Αγγελοπούλου τους πρότεινε να τους κάνουν μάθημα απο τη ΜΚΟ του Κλίντον. Πάμε για νέους Ολυμπιακούς, στους οποίους θα φαγωθούν τα εισοδήματα – αν τελικά οι φίλοι της Τορυκίας επιτρέψουν να υπάρξουν – απο τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ελλάδας.
Στη παρούσα  πολιτική κατάσταση και όπως αυτή εξελίσσεται, κανείς απο το πολιτικό σύστημα δεν έχει ανάστημα να ασκήσει πολιτική είτε με βάση τον ιμπεριαλισμό είτε με βάση τον αριστερό δρόμο και τον αντιεθνικισμό. Έχω βαρεθεί να “καίω” αλλά μου αρέσει…
Όταν θέλει να κάνει κάποιος πολτικός αρχηγός κάτι, κάπου θα βρεί ένα μοντέλο σκέψης για να δικαιολογήσει τις πράξεις του στο λαουτζίκο.
Αυτό που πρέπει οι πολίτες να μετρούν είναι τη συνέπεια και τη πολτική ευστάθεια του κάθε πολιτικού, τη πολιτική του και διαχρονική του διαύγεια, την ευασθησία και την αντίληψη που διαθέτει, τη συνεχή του παρουσία στα μεγάλα προβλήματα και στη ταχύτητα αρχειοθέτησης των αναγκών για τη λήψη αποφάσεων.
Αυτά τα σημαντικά για την ανάπτυξη της Ελλάδας χαρακτηριστικά δεν τα βέπει κανείς σε κανένα κόμμα. H χώρα θα συνεχίσει με αυτό το χάλι;
Αυτά που χρειάζεται ένας πολιτικός για να κυβερνήσει μια χώρα, δεν μαθαίνονται διαβάζοντας ένα ιστολόγιο ή ακούγοντας τις συζητήσεις στα ΜΜΕ ή σε κάποιο Ελληνικό μοιρολόι γατιών σε λαγούμι.
Οι ιδέες πλέον δεν αντιγράφονται, ενώ η τεχνολογία είναι  το στοιχείο που μπορεί να αλλάξει κάθε πολιτική απόφαση.
Θα το αντέξουν όλοι αυτό που τους έρχεται; Δεν το βλέπω. Δεν το βλέπω γιατί δεν θα μπορούν να αντιληγφθούν αλλά και περισσότερο να ακολουθήσουν τις εξελίξεις, τα δρώμενα…

Ελλάδα και Κύπρος, παραμένουν τεχνολογικά στην εποχή με τα καθρεφτάκια

Ας δούμε μερικά παραδείγματα για να αντιληφθείτε το χαμηλό επίπεδο της εξουσίας ένθεν - εκείθεν απο επιστημονική και τεχνολογική πλευρά.
1> Το Βάρβαρος μετά τις διδιάστατες έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου θα κάνει - λένε οι Τούρκοι - και τρισδιάστατες έρευνες.  Στην Ελλάδα και τη Κύπρο αυτό το αποδέχτηκαν, κάτι που δείχνει όχι μόνο πόσο χαμηλά είναι οι χώρες αυτές σε τεχνολογικά θέματα αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν ό,τι δεν ξέρουν.
Το συγκεκριμένο γεγονός με κάνει να αντιληφθώ ότι οι Τούρκοι δεν ξέρουν απο αναλύσεις σεισμικών και φυσικά ούτε και οι επαίοντες σε Ελλάδα και Κύπρο. Ξέρετε σε πόσα συμπεράσματα καταλήγω απο αυτό και μόνο το γεγονός; Στο εξής ένα…
Ελλάδα και Κύπρος κινδυνεύουν απο αυτούς που τις κυβερνούν αλλά και τους ανόητους που θέλουν να τις κυβερνήσουν.
Υπάρχει χάος εξ αντανακλάσεως και στις δύο κοινωνίες και σε όλα τα επίπεδα. Δεν θα περάσουν καλά οι πολιτικοί τους σε αυτές με τα μυαλά που έχουν.
2> Είδα και πως αντιμετωπίσθηκε επιστημονικά το θέμα της Αμφίπολης αλλά και πως ακόμη αντιμετωπίζεται. Σταματώ εδώ, απο πολύ ευγένεια.
3> Απο ευγένεια, όταν είχα δώσει συνέντευξη σε τηλερόραση της Κρήτης δεν είπα ότι για τα ποτάμια της θάλασσας ξέρουν περισσότερα τα παιδιά του δημοτικού στην Ιαπωνία παρά κάτι φερόμενοι ωε ερευνητές σε ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας. Απο ευγένεια.
4> Απο ευγένεια και μόνο δεν μιλάω για το τρόπο που γίνεται η έρευνα για σπάνιες γαίες στη θάλασσα στην Ελλάδα. Απο ευγένεια.

Η απούσα Ελληνική εξωτερική πολιτική

H Tουρκία θέλει συμμετοχή της Τουρκοκυπριακής πλευράς σε όλες τις δραστηριότητες των υδρογονανθράκων  της κυβέρνησης της Κύπρου για ένα επιπλέον αλλά πολύ σημαντικό λόγο.
Η Κύπρος με τις συμφωνίες που κάνει μέσω ΑΟΖ και συμβολαίων δημιουργεί και κάποιες φιλίες στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Με το τρόπο αυτό κερδίζει και κάποια πολιτικά ανταλλάγματα.
Αν στα κέντρα αποφάσεων για τους υδρογονάθρακες στη Κύπρο συμμετέχουν στο μέλλον και Τουρκοκύπριοι, όπως θέλει να κάνει ο Αναστασιάδης αυτό το δεδομένο θα αλλάξει κατά της Κύπρου και κατά της Ελλάδας.
Αν δούμε να συμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον, όπως και την Αίγυπτο να εκμεταλλεύεται το φυσικό αέριο της Κύπρου, τότε το θέμα μπορεί να έχει και μια άλλη ανάγνωση. Η Αίγυπτος θα μπορούσε να είναι Δούρειος Ίππος της Τουρκίας στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αφού μόνο αυτή το Ισραήλ θα μπορούσε να δεχτεί να προσφέρει στρατιωτική παρουσία στη Παλαιστίνη αντί της Τουρκίας.

Η ώρα των Παπατζήδων

Όταν η ανοησία και η ανικανότητα γίνεται πολιτική θέση τότε η πολιτική αλλαγή είναι κοντά αλλά με τι αντίκρυσμα και διάρκεια; Θα υπάρξει πολύς πόνος αν δεν γίνει αυτό που πρέπει το συντομότερο.
Γίνονται πολλά αντιπαραγωγικά πράγματα στην Ελλάδα. Oι δρόμοι εκτός απο διόδια, τί άλλο παράγουν; Bουλευτές, Πρωθυπουργούς και Ποτάμια για να  πάνε να πνιγούν;
Κακώς ο Σαμαράς συναντιέται με το Πρωθυπουργό της Τουρκίας Νταβούτογλου στην Ελλάδα. Κακώς ασχολoύνται και πολλοί με όσα γράφει στα βιβλία του ο Νταβούτογλου.
Ο Νταβούτογλου δεν τά έχει γράψει επειδή τα πιστεύει αλλά γιατί κάτι πρέπει να πουλήσει στο εσωτερικό της Τουρκίας, κάτι για να τον κρατήσει για πολλά χρόνια στην εξουσία.  Εκτός αυτού, να μη θεωρείται και δεδομένο ότι τα βιβλία οι πολιτικοί τα γράφουν μόνοι τους…
Πώς μπορεί κάποιος, ακόμη και ο Σαμαράς, να συζητά με κάποιο ξένο για το πως θα μοιράσει την περιουσία της Ελλάδας και της Κύπρου εν αγνοία των πολιτών τους;
Αυτό είναι κάτι που μόνο όποιος δεν έχει Ελληνική Παιδεία το αντιλαμβάνεται.
Κακώς ο Αναστασιάδης δεν έχει ήδη μπλοκάρει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά απειλεί ότι θα το κάνει. Πού τα πουλάει αυτά;
Ακόμη και αν δεχτώ (που δεν το δέχομαι) τη φρασεολογία της πολτικής Κυπριακής ευλυγισίας, ότι δηλαδή η Κύπρος έχει ανακηρύξει ΑΟΖ, o Αναστιάδης έχοντας μια Τουρκία να κάνει έρευνα στην ΑΟΖ της πατρίδας του (χωρίς μνημόνια, όπως η Ελλάδα του Παπούλια) απειλεί ακόμη με “ΘΑ”, απο τη στιγμή που το θέμα ακόμη υπάρχει και ενώ έχει ήδη πέσει ένα αεροπλάνο στη περιοχή;
Αίσχος.
Οι ΗΠΑ όπως και άλλες χώρες δεν θέλουν ανακήρυξη των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου. Θέλουν η περιοχή της Μεσογείου να είναι μια περιοχή χωρίς σύνορα. Δεν το κάνουν για αντιρατσιστκούς λόγους – αυτά έχουν βάλει άλλους να τα πουλάνε – αλλά για τα οικονομικά συμφέροντα των πετρελαϊκών εταιρειών που ανέβασαν τους δικούς τους πολιτικούς στην εξουσία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Γιατί Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν συνυπογράψει τα σύνορα της μεταξύ τους ΑΟΖ;

Σημειώστε, ότι για να περάσουν αγωγοί φυσικού αερίου απο την ΑΟΖ του ενός κράτους στην ΑΟΖ ενός άλλου κράτους διαμέσου της ΑΟΖ ενός τρίτου κράτος, πρέπει να υπάρχει συμφωνία με το τελευταίο. Στο σημείο αυτό διερωτάται κανείς, γιατί δεν έχουν συμφωνήσει για τα σύνορα των ΑΟΖ τους Ελλάδα και Κύπρος.
Με τί αντάλλαγμα δεν το κάνουν και γιατί καμμία αντιπολίτευση στις δύο χώρες δεν το έχει φέρει στη Βουλή;

Όλοι παρείτσα είναι και ο γύφτος χώρια.
Δεν υπάρχουν Εθνικά θέματα. Υπάρχουν μόνο οικονομικά θέματα που τα βάφουν οι πολιτικοί “Εθνικά”, για να μη εξηγούν αργότερα πώς απόκτησαν τεράστιες περιουσίες.

Η χώρα καίγεται και εσείς τους χαζεύετε

H χώρα καίγεται και εσείς χαζεύετε στα ΜΜΕ τα ληγμένα. Χτές είδα σε ένα video και έναν υποψήφιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν ήταν κάτι συγκλονιστικό. Σκέφτομαι τη κατάσταση του Στρατού σε τί χάλια είναι αυτή τη στιγμή, αφού παλιά ήταν πολύ χειρότερα…
Τώρα τελευταία τα κόμματα ψάχνουν υποψήφιους Προέδρους μέσα απο στρατηγούς. Για τόσο χάλι μιλάμε.
Τα σπίρτα τα μετράνε;
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΚΑΛΑ ΛΕΜΕ.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top