GuidePedia

0

Τελικά η Τουρκία αποφάσισε, υποτίθεται, να βοηθήσει τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, επιτρέποντας σε λίγους Κούρδους Πεσμεργκά να περάσουν από το έδαφός της και να βοηθήσουν τους ομοεθνείς τους στο Κομπάνι. Είναι μια κίνηση για το θεαθήναι. Η Τουρκία απέρριψε κάθε πρόταση να ενισχύσει το ΝΑΤΟ στον πόλεμο κατά του ΙΚ, αφού συμπαθεί την σουνιτική, τζιχαντιστική ιδεολογία τους και χρησιμοποιεί τους τζιχανστιστές για να αποδυναμώσει τους Κούρδους αντιπάλους της.
Του ARIEL BEN SOLOMON
ΠΗΓΗ: Jerusalem Post (URL: http://www.jpost.com/)
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

Ο Ισραηλινός στρατηγικός αναλυτής Εφρέμ Ινμπάρ, διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών «Μπέγκιν – Σαντάτ» (BESA), μεταφράζει τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας ως μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας Άγκυρας–Ουάσινγκτον. «Η Τουρκία έριξε το δόλωμα, προσπαθώντας να αναγκάσει τις ΗΠΑ να εμπλακούν στον αγώνα κατά του Άσαντ, καθώς η αποπομπή Άσαντ αποτελεί στρατηγικό στόχο για τον σουνίτη Ερντογάν», είπε ο Ισραηλινός αναλυτής.
«Επιτρέποντας σε μερικούς Πεσμεργκά να περάσουν τα σύνορα η Τουρκία γνωρίζει ότι δεν θα αλλάξει δραματικά η κατάσταση. Το μόνο που θα συμβεί θα είναι να σκοτωθούν ακόμα περισσότεροι Κούρδοι μαχητές, κάτι καλό για την Τουρκία», ανέφερε ο Ινμπάρ.

Η Άγκυρα αντιμετωπίζει με καχυποψία τους Κούρδους της Συρίας, λόγω των σχέσεών τους με το ΡΚΚ. Επιτρέποντας όμως το πέρασμα στους Πεσμεργκά, η Τουρκία απλώς ελίσσεται, εξουδετερώνοντας την εναντίον της κριτική, για τη μη συνεργασία της στον αγώνα κατά του ΙΚ, κατευνάζει τους Κούρδους, στο εσωτερικό της, οι οποίοι πρόσφατα είχαν σχεδόν εξεγερθεί.
Η Τουρκία έχει καλές σχέσεις με την Αυτόνομη Κουρδική Περιφέρεια του Ιράκ, μέσω της εξαγωγής κουρδικού πετρελαίου, παρά τις αντιρρήσεις της Βαγδάτης. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ισλαμιστής και ο ίδιος, μαζί με το Κατάρ, υποστηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, στην οποία ανήκει και η Χαμάς, επιδιώκει την ανάληψη της αρχής στην Συρία από την ισλαμιστική αντιπολίτευση. Στην περιφερειακή, θρησκευτική σύγκρουση μεταξύ σουνιτών και σιιτών η Τουρκία επέλεξε να υποστηρίξει σουνιτικές, επαναστατικές, κινήσεις. Έτσι όμως βρίσκεται αντιμέτωπη τόσο με την Συρία, όσο και με το ελεγχόμενο από τους σιίτες Ιράκ.
Κατά συνέπεια είναι απίθανο η κυβέρνηση Ερντογάν να πράξει το παραμικρό προς ενίσχυση του αγώνα των Αμερικανών κατά του ΙΚ, λόγω ιδεολογίας και στρατηγικών στόχων. Το χάος που έχει προκαλέσει το ΙΚ στους Κούρδους, τους σιίτες και το καθεστώς Άσαντ, εξυπηρετεί απλώς τους σκοπούς της Τουρκίας, χωρίς καμία δική της εμπλοκή.

Ο Ερντογάν θα βοηθήσει μόνο αν είναι βέβαιος ότι θα λάβει βοήθεια στους σκοπούς του κατά του Άσαντ. 
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top