GuidePedia

0

Το ζήτημα είναι ότι οι τουρκικές αρχές παρουσιάζουν στην παγκόσμια κοινή γνώμη μια λανθασμένη εικόνα για τις κουρδικές διαμαρτυρίες, που σήμερα γίνονται μέσα στο τουρκικό έδαφος, ότι δηλαδή οι Κούρδοι ξεσηκώνονται επειδή δήθεν η Τουρκία δεν πολεμά αρκετά δραστήρια με το επονομαζόμενο «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ). Παρά το γεγονός ότι αντικειμενικοί παρατηρητές κάνουν λόγο για επιθέσεις Κούρδων σε γραφεία και κτίρια τα οποία θεωρούν, όχι αβάσιμα, ότι ανήκουν στο ΙΚ.
Συνέντευξη του Αλέξανδρου Ιγνάτιενκο, (προέδρου του Ινστιτούτου Θρησκειών και Πολιτικής, μέλος του Συμβουλίου για τη Συνεργασία των Θρησκευτικών Οργανώσεων υπό τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και εγνωσμένου κύρους «Οριενταλιστή») στο Pravda.ru (9.10.14).
Απόδοση από τα ρωσικά: Σωτήρης Δημόπουλος
Δηλαδή, εδώ υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ αυτών που λέει ο Ερντογάν και οι τουρκικές αρχές και αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Κι ας αναλογιστούμε, ότι πρόσφατα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν κατηγόρησε τη Τουρκία ότι υποστηρίζει το ΙΚ με εξοπλισμό, και αποστολή μαχητών, που πέρασαν οργανωμένα από τουρκικό έδαφος, και με συμμετοχή των τουρκικών υπηρεσιών.
Δηλαδή, οι υπηρεσίες που έχουν άμεση σχέση με το τουρκικό κράτος, και ηγείται ο Ερντογάν. Κι αυτό είναι το πρόβλημα. Σήμερα, οι Κούρδοι όταν ξεσηκώνονται κατά της τουρκικής κυβέρνησης, στην ουσία ξεσηκώνονται και κατά του τουρκικού κράτους και κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Αυτό είναι το πρώτο σημείο και είναι πολύ σημαντικό.

Το δεύτερο σημείο συνίσταται στο ότι η Τουρκία, κυρίως ο Ερντογάν, διατηρεί μια πολύ παράξενη στάση απέναντι στο ΙΚ και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει το ΙΚ στην κουρδική ζώνη της Συρίας. Δηλαδή, η Τουρκία, από τη μία πλευρά δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει στον πόλεμο με το ΙΚ τους Κούρδους που ζουν στη Συρία, και πολύ περισσότερο δεν προτίθεται να τους εξοπλίσει και να τους στείλει στη μάχη. Δεν προτίθεται, ώστε το ΙΚ να καταστρέψει το Κομπάνι, να το καταστρέψει εντελώς.
Το τρίτο σημείο είναι ότι στόχος της Τουρκίας είναι η δημιουργία νεκρής ζώνης, η οποία, σύμφωνα με τους Σύριους, σημαίνει κατοχή συριακού εδάφους έτσι ώστε να εγκατασταθούν εκεί οι πρόσφυγες. Εν προκειμένω, εντελώς ξεκάθαρα, βάζουν στόχο ανατροπής και εξολόθρευσης του καθεστώτος του Άσαντ. Δηλαδή, σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν επίθεση στο έδαφος της Συρίας. Και αυτό όχι για να καταστρέψει, νικήσει ή απωθήσει από τις κουρδικές περιοχές της Συρίας το ΙΚ, αλλά όπως και ο ίδιος ο Ερντογάν λέει, να σαρώσει και να αντικαταστήσει το καθεστώς του Άσαντ.

Δηλαδή, όλα αυτά τα προβλήματα είναι αλληλένδετα. Και ο κόμπος που δένει το σχοινί που ενώνει όλα αυτά τα ζητήματα βρίσκεται στη θέση του Ερντογάν, την οποία ήδη επαρκώς αναλύσαμε. Και το γεγονός ότι ο Μπάιντεν ζήτησε συγγνώμη στον Ερντογάν, δεν σημαίνει βέβαια ότι είχε στη διάθεσή του παραπλανητικές πληροφορίες. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι οι καλές σχέσεις του Ερντογάν και των τουρκικών αρχών με το ΙΚ οφείλονται επειδή το ΙΚ πολεμά εναντίον των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top