GuidePedia

0

Η τουρκική χαλαρότητα, όσον αφορά τη φύλαξη των συνόρων της, επέτρεψε στο Ισλαμικό Κράτος να χρηματοδοτείται και να εξοπλίζει τους μαχητές του, καθώς πυρήνες του δρουν πλέον στην Τουρκία. Την ίδια ώρα η Τουρκία καλείται στο Παγκόσμιο Φόρουμ κατά της Τρομοκρατίας. Θα ήταν απλώς ανέκδοτο, αν η κατάσταση δεν ήταν σοβαρή.
Του Jonathan Schanzer
ΠΗΓΗ: New York Post, διαβάστηκε στο http://defenddemocracy.org/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

Η Τουρκία είναι η μόνη μουσουλμανική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Παράλληλα όμως, έχει καταστεί κόμβος στρατολόγησης και υποστήριξης τρομοκρατικών οργανώσεων, του ΙΚ περιλαμβανομένου, όπως αποκάλυψαν οι New York Times. Παρόλα αυτά, στο Παγκόσμιο Φόρουμ κατά της Τρομοκρατίας η Τουρκία εμφανίστηκε ως μέρος της λύσης και όχι ως πυρήνας του προβλήματος, όπως είναι στην πραγματικότητα.
Το 2012 η Τουρκία είχε ασκήσει βέτο στην ένταξη του Ισραήλ στο Παγκόσμιο Φόρουμ κατά της Τρομοκρατίας, παρά την τεράστια εμπειρία των Ισραηλινών, στον αντιτρομοκρατικό αγώνα. Στο Παγκόσμιο Φόρουμ κατά της Τρομοκρατίας έχουν ενταχθεί όμως το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν, τρεις χώρες που χρηματοδοτούν και υποστηρίζουν την τρομοκρατία.
Στο Κατάρ εδρεύει η Χαμάς. Εκεί είχαν «πρεσβεία» και οι Ταλιμπάν, ενώ η χώρα χρηματοδοτούσε τις πλέον ακραίες τζιχαντιστικές οργανώσεις στην Συρία. Το Πακιστάν περιθάλπει τους Ταλιμπάν και υποστηρίζει τους ισλαμιστές σε Αφγανιστάν και Ινδία, ενώ οι Σαουδάραβες χρηματοδοτούν την ισλαμική εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο, ουσιαστικά προσελκύοντας νέους εθελοντές στον ισλαμικό τρόμο.
Την ίδια ώρα η Ουάσινγκτον δεν εμφανίζεται πρόθυμη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της τρομοκρατίας στην Τουρκία. Την ώρα που στο Παγκόσμιο Φόρουμ κατά της Τρομοκρατίας συζητούνται τρόποι αντιμετώπισης της ένταξης ξένων ισλαμιστών μαχητών στις τάξεις του ΙΚ, η ανατολική Τουρκία είναι η πύλη εισόδου τους προς την τζιχάντ.
Οι ΗΠΑ ικέτευσαν την Τουρκία να ενταχθεί στην κατά του ΙΚ συμμαχία και ο Ερντογάν συμφώνησε, χωρίς ποτέ να αναφέρει σε τι συνίσταται η βοήθεια αυτή, αλλά παράλληλα συμφώνησε να ανταλλάξει μαχητές του ΙΚ με τους Τούρκους ομήρους.

Το Παγκόσμιο Φόρουμ κατά της Τρομοκρατίας θα έπρεπε να έχει εκδιώξει την Τουρκία από τις τάξεις του. Και πάλι όμως η Τουρκία εκμεταλλεύεται την έλλειψη σοβαρότητας από αμερικανικής πλευράς. Γιατί αν οι ΗΠΑ ασκούσαν σοβαρή πολιτική η Τουρκία δεν θα είχαν την Τουρκία ως συνεργάτη. 

Δημοσίευση σχολίου

 
Top