GuidePedia

0
Image

Οδομαχίες διεξάγονται ανάμεσα στούς κούρδους μαχητές που υπερασπίζονται την πόλη Κομπάνι και τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Επειτα από πολυήμερη πολιορκία, η κουρδική πόλη της Συρίας κινδυνεύει να πέσει στα χέρια της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), παρά τις αεροπορικές επιδρομές των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού, που κρίνονται ανεπαρκείς από τους Κούρδους.
Τρεις εβδομάδες αφού εξαπέλυσαν την επίθεσή τους κατά της πόλης, οι τζιχαντιστές κατόρθωσαν να εισέλθουν στην στρατηγικής σημασίας πόλη που βρίσκεται στα τουρκο-συριακά σύνορα.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονται από την τουρκική πλευρά των συνόρων και τοπικές πηγές, οι συγκρούσεις συνεχίσθηκαν καθ΄όλη τη διάρκεια της νύκτας, συνοδευόμενες από τον ήχο των όλμων. Εάν οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους καταλάβουν την πόλη, θα έχουν εξασφαλίσει πλέον τον έλεγχο επί μίας μεγάλης περιοχής που βρίσκεται κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων.

Η πτώση της Κομπανί θα εχει τεράστιες στρατηγικές και πολιτικές επιπτώσεις για την Τουρκία, κατ’αρχάς σημαινει οτι το Ισλαμικό Κράτος θα ειναι πλέον μόνιμος γείτονας της Τουρκίας με τις βασικές διασταυρώσεις των Mürşıtpınar και Akçakale να βρίσκονται πλέον υπο την διοίκηση των τζιχαντιστών. Ειναι γεγονός οτι τα τάνκς του Ισλαμικού Κρατους - αν και σε μικρούς αριθμούς - ειναι ορατά απο τα σύνορα με την Τουρκία. Ωστόσο οι τζιχαντιστές μπορούν να δουν και δεκάδες Τουρκικα τάνκ στο τοποθετημένα πρός τον νότο.

Οι Κούρδοι της Συρίας ελέγχουν πλέον μόνο δύο περιοχές κατά μήκος των συνόρων, γύρω απο το Qamishly στα ανατολικά και το Afrin στα δυτικά. Το Ισλαμικό Κράτος μεχρι στιγμής εχει υπο την κατοχή του περίπου το μισό των συνόρων, δηλαδή περίπου 450 χιλιόμετρα.

Αν και απ’ οτι φαίνεται αυξάνουν την στρατιωτική ετοιμότητα τους, οι τουρκικες αρχές ακομη δεν εχουν κάνει δηλώσεις για πιθανές επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών, επιπλέον όπως δείχνουν τα πράγματα εχουν επικεντρωθεί στην ανατροπή της κυβέρνησης του Άσαντ στη Συρία ως προίμιο στην νίκη κατα του ΙΚ. Σύμφωνα με δηλώσεις λένε επίσης οτι βλέπουν το PKK - με το οποίο βρίσκονται εδω και καιρό σε διαπραγματεύσεις -όσο εχθρικά βλέπουν και το Ισλαμικό Κράτος.

Η Τουρκία εχει επαναλάβει πολλές φορές οτι θέλει απαγόρευση πτήσεων - το Ισλαμικό Κράτος δεν εχει αεροσκάφη αλλά εχει ο Άσαντ - και ζώνες ασφαλείας νότια των συνόρων της. Οι όροι αυτοι ισχύουν και για την διευκόλυνση των επιχειρήσεων των ΗΠΑ στη βάση του Ιντσιρλίκ. Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ δεν εχουν καμια αντίρρηση προς αυτες τις απαιτήσεις της Τουρκίας. Ωστόσω χωρίς τις ΗΠΑ προς το παρόν φαίνεται οτι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει καμία κίνηση.

Η κατάσταση στην Κομπάνι εχει προς το παρόν δημιουργήσει ένα σοβαρό πρόβλημα για την παγκόσμια φήμη της Άγκυρας, όχι μόνο λόγω των Κούρδων στην Κομπάνι αλλα και λόγω των Κούρδων στην Τουρκία, οι οποίοι αντιδρούν στη στάση της Άγκυρας με διαδηλώσεις. Χθες, Κουρδοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω απο τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, σε τουλάχιστον 3 ανατολικές πόλεις (Hakkari, Van, και Iğdır).

Διεθνώς το σκηνικό που εκτιλύσσεται εντός Τουρκίας μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρό για την ίδια την χώρα. Ένα βίντεο που δείχνει δημοσιογράφους του Βρετανικού Πρακτορείου Ειδήσεων να δέχονται επίθεση με δακρυγόνα δεν ηταν οτι καλύτερο για την Τουρκία. Η αβεβαιότητα σχετικά με την στάση που τηρεί η Τουρκία προς το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να την επηρεάζει αρνητικά, παρά τις εντονες διαψεύσεις απο Τουρκους πολιτικούς.

Για παράδειγμα την Κυριακή το Τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων τούιταρε οτι η Μουσουλμανική γιορτή Ειντ συνεχιζόταν ειρηνικά στην “Πρωτευουσα του Ισλαμικού Κράτους Ar-Raqqa”. Τo tweet εξαφανίστηκε αμέσως αλλα δεν δόθηκε ποτέ καμία εξήγηση.

Οι Τούρκοι ηγέτες αντέδρασαν οργισμένα στις δηλώσεις του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, οτι η Τουρκία εχει βοηθήσει ακούσια στην άνοδο του Ισλαμικού Κράτους. Έλαβαν την συγγνώμη του αντιπροέδρου αλλα η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησαν υπονοεί οτι δεν τους ενδιαφέρει και ιδιαίτερα η άποψη της συμμαχίας και ουτε και της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Εκτός τουτου δεν εχουν δώσει καμία απάντηση στους φόβους των Τούρκων πολιτών οτι μετα απο 90 χρόνια που ειναι απλοί θεατές στις συγκρούσεις της Μέσης Ανατολής, η Τουρκία κινδυνεύει να "παρασυρθεί" στη συριακή σύγκρουση ακριβώς όπως έγινε με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Αλλά η μεγαλύτερη αβεβαιότητα για την Τουρκία είναι εάν η ειρηνευτική διαδικασία της με τους Κούρδους μπορεί να συνεχιστέι ή αν τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει οχι μόνο νέες τρομοκρατικές επιθέσεις από το PKK αλλα και απο το Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή - middleeasteye.net, ΑΠΕ
Μετάφραση/Επιμέλεια - OnAlert

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top