GuidePedia

0
Image

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 


«Πρέπει να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για κάθε είδους πόλεμο», δήλωσε ο Διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγός, Hulusi Akar, ωστόσο οι στρατιωτικές κινήσεις και οι προετοιμασίες της Τουρκίας αποδεικνύεται ότι έχουν δυο σαφείς στόχους :

-Πρώτον, τον πόλεμο κατα των Κούρδων εντός και εκτός Τουρκίας - που ξεκίνησε χθες με βομβαρδισμούς θέσεων τους των μέσα στην Τουρκία - και ,
-Δεύτερον, την ανατροπή του ισχύοντος καθεστώτος του Ασαντ στην Συρία.

Αν κάτι ...λείπει από τις τουρκικές επιδιώξεις - στρατιωτικές και μη - είναι η ένοπλη αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του <<,Ισλαμικού Κράτους>> (ISIL/ISIS) που χτυπά στην Συρία και το Ιράκ, σφάζοντας ανελέητα τους πάντες, πλην ακραίων ισλαμιστών. Μάλιστα όπως προκύπτει από την συνέχεια των δηλώσεων του Τουρκου Α/ΓΕΣ, η Άγκυρα ...ενοχλείται που οι ΗΠΑ και οι υπόλοιποι σύμμαχοί της δεν έχουν και αυτοί ως πρώτο στόχο τον Ασαντ και χτυπούν το  <<Ισλαμικο Κράτος>>!

Αναφερθείς λοιπόν ο Τούρκος στρατηγός στην εντεινόμενη κρίση στην περιοχή επεσήμανε ότι η Τουρκία, εξαιτίας της γεωστρατηγικής της σημασίας, βρίσκεται στη μέση του κυκλώνα και <<για το λόγο αυτό θα πρέπει να διατηρείται υψηλό επίπεδο ετοιμότητας για κάθε είδους πόλεμο>>. Ερωτηθείς εάν η Τουρκία έχει συμφωνήσει να παραχωρήσει τη βάση του Incirlik στις ΗΠΑ κατά του <<Ισλαμικού Κράτους>>, ο Διοικητής των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων παραδέχθηκε επιγραμματικά ότι <<το δικαίωμα χρήσης των βάσεων θα βοηθούσε αρκετά>> και ότι το ζήτημα θα συζητηθεί τις προσεχείς ημέρες...

Τέλος, αναφορικά με τις πιέσεις τις Άγκυρας για εγκατάσταση ''ουδέτερης ζώνης'' και ''ζώνης απαγόρευσης πτήσεων'' στη Συρία ο Τουρκος στρατηγός σχολίασε ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν το αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα θετικά  και απροκάλυπτα και κυνικά πρόσθεσε ότι επιμένουν παρά το γεγονός ότι το καθεστώς Assad έχει χάσει τη νομιμοποίησή του, να θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα την άμεση αντιμετώπιση της απειλής της ISIL!!!

Για την βάση στο Ιντσιρλίκ

Για το θέμα του Ιντσιρλίκ αναφέρθηκε και ο Τούρκος αντιπρόεδρος Arinc:Σε ερώτηση αν δόθηκε άδεια απάντησε: «Δεν υπάρχει κάποια νέα θέση σχετικά με το Incirlik. Στη φάση αυτή γίνεται λόγος για ορισμένες εγκαταστάσεις που προτείνονται από την Τουρκία για την στρατιωτική εκπαίδευση. Και γι’ αυτές ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση».

Την Άγκυρα για τα κόλπα που κάνει ως προς το ISIL εξέθεσε και ο Πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου ΜΗP, κ. Devlet Bahceli, λέγοντας: «Εάν έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, αν αντέχει η καρδιά σας, να πάτε να αγωνιστείτε ενάντια την ISIL. Οι τρομοκράτες στο Kobani σας περιμένουν. Γιατί στέκεστε, τι φοβάστε? Η ISIL χτυπά το Kobani κι εσείς τους χαιρετάτε από την Τουρκία».

Αναφορικά δε με τη συμμετοχή της Τουρκίας στη συμμαχία εναντίον της ISIL, δήλωσε ο κ. Devlet Bahceli, :  «Αξιότιμε Πρωθυπουργέ τι στρατιωτική εκπαίδευση παρέχετε? Η Τουρκία πώς θα εκπαιδεύσει τους τρομοκράτες? Δεν βλέπετε ότι η χώρα έπεσε στην παγίδα των ΗΠΑ? Και οι βάσεις στο Incirlik θα χρησιμοποιηθούν για το σχέδιο. Η εκπαίδευση της αντιπολίτευσης είναι ένα πόλεμος με την Συρία ο οποίος δεν κατονομάζεται».

Ο βομβαρδισμός του ΡΚΚ

Οσον αφορά το πόλεμο που ξεκίνησε με τους Κουρδους του ΡΚΚ να πούμε ότι - όπως ήδη γράψαμε- τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις του για πρώτη φορά από την έναρξη της λεγόμενης διαδικασίας επίλυσης του Κουρδικού.

Συγκεκριμένα για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία αυτή, τουρκικά μαχητικά, F-16 και F-4 που απογειώθηκαν από τη Μαλάτυα και το Ντιάρμπακιρ, βομβάρδισαν θέσεις του ΡΚΚ. Οι βομβαρδισμοί - ισχυρίζονται οι Τουρκοι- έγιναν ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις στρατιωτικών φυλακίων στην νοτιοανατολική Τουρκία. Το Γενικό Επιτελείο, διέταξε τον βομβαρδισμό των θέσεων του ΡΚΚ στην περιοχή Νταγλιτζα της επαρχίας Χακάρι. Κατα τους ισχυρισμους της Αγκυρας που καταχωρίζονται στον Τουρκικό τυπο το στρατιωτικό φυλάκιο στη Νταγιτζα δέχονταν επιθέσεις, για τρεις ημέρες, με ρουκετοβόλα RPG από το ΡΚΚ

Προειδοποίηση Ιρανού ΥΦΥΠΕΞ προς Τουρκία

Υπενθυμίζοντας ότι το Ιράν δε θα επιτρέψει το καθεστώς του Προέδρου Assad να αποχωρήσει από την εξουσία, ο Ιρανός ΥΦΥΠΕΞ,  κ. Hossein Amir Abdollahian,  προειδοποίησε την Τουρκία για τις συνέπειες σε περίπτωση που ο τουρκικός στρατός εισέλθει σε Συριακό έδαφος.  «Το Ιράν είναι έτοιμο να προβεί σε κάθε βήμα, προκειμένου να υπερασπισθεί το σύμμαχό του Assad» διεμήνυσε ο Ιρανός Υφυπουργός, γράφει η Today’ s Zaman.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top