GuidePedia

0
Image

17-10-2014
Η μαζική είσοδος Αλβανών στην Ελλάδα,μετά από την πτώση του καθεστώτος Χότζα, προκάλεσε ένα σοκ στην ελληνική κοινωνία. Για πολλά χρόνια η “αλβανοφοβία” καλλιεργήθηκε επιμελώς . Βοήθησε μέγιστα σ΄ αυτό η αυξημένη παραβατικότητα που είχαν πολλοί από τους παράνομους μετανάστες από την Αλβανία. Όμως αυτή ήταν η μία πλευρά.

Από την εποχή που ο Αντώνης Σαμαράς ως ΥΠΕΞ “άνοιξε τα σύνορα” με την Αλβανία, έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια. Και σ΄ αυτά μεγάλωσαν πια στην Ελλάδα γενιές Αλβανών . Οι οποίοι δούλεψαν, νομιμοποιήθηκαν, νοικορεύτηκαν κι έκαναν παιδιά που δεν θέλουν να πηγαίνουν στην Αλβανία ούτε για διακοπές! Αυτοί οι άνθρωποι ανησυχούν πολύ περισσότερο απ΄ όλους για τις επικίνδυνες γελοιότητες των κυβερνήσεων των Τιράνων! Οι οποίες εκδηλώθηκαν αυτή τη φορά στο Βελιγράδι.

Η Ελλάδα ακόμη και σήμερα μέσα στην δίνη της κρίσης , είναι ισχυρότερη χώρα από την Αλβανία σ΄όλα τα επίπεδα. Το πιο σημαντικό; Η Ελλάδα αποτελεί με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας , τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή ! Με εξαίρεση το 2011 , η Ελλάδα από το 2007 είναι πρώτη χώρα σε επενδύσεις στην γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η Ελλάδα έχει το 26% του συνόλου των εκεί αποθεμάτων Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (stock) και ακολουθούν ο Καναδάς (19%), η Ιταλία (12%), η Αυστρία (10%), η Ολλανδία (9%), και η Τουρκία (9%).

Τα στοιχεία που έχει η δημοσιεύσει η καθημερινή εφημερίδα των Ιωαννίνων Πρωϊνός Λόγος επιβεβαιώνονται και από ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα Σ΄ αυτό επισημαίνεται ότι  η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη χώρα στον κατάλογο των ξένων επενδυτών στην Αλβανία και οι Έλληνες επιχειρηματίες -παρά τις δυσκολίες και την αστάθεια στο αλβανικό επιχειρηματικό περιβάλλον καθώς και τη δυσμενή οικονομική συγκυρία για την ελληνική οικονομία- παραμένουν στην αλβανική αγορά με δυναμική και αυξανόμενη επενδυτική παρουσία.


Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων άμεσων ξένων επενδύσεων  στην Αλβανία αφορά τον τομέα των υπηρεσιών μεταφορών, αποθήκευσης και επικοινωνιών (27%), τον τομέα χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης (20%) και τον τομέα των ορυχείων και λατομείων (18%). Ακολουθούν, με μικρότερα ποσοστά, οι τομείς άλλων βιομηχανιών (9%), της βιομηχανίας (8%), του real estate (7%), των κατασκευών (3%), του χονδρικού - λιανικού εμπορίου (3%), των ξενοδοχείων και εστιατορίων (2%), ενώ όλοι οι υπόλοιποι τομείς υπερβαίνουν ελαφρώς ή δεν ξεπερνούν το 1% ο καθένας.

Κι όμως προτιμούν Τουρκία

Ο μεγαλοϊδεατισμός των κυβερνήσεων της Αλβανίας όμως επιμένει να οδηγεί την χώρα σε πορεία σύγκρουσης με την Ελλάδα. Τα Τίρανα έχουν πέσει στην αγκαλιά της Άγκυρας η οποία όπως προκύπτει από τα στοιχεία που προαναφέραμε δεν επενδύουν με λεφτά αλλά με στρατιωτική συνεργασία. Το “κόμπλεξ” των Αλβανών σ΄ αυτό τον τομέα είναι δεδομένο. Όπως δεδομένη είναι και η επιθυμία τους να αποκτήσουν Ένοπλες Δυνάμεις που να μπορούν έστω να χαρακτηριστούν αξιόμαχες.

Αλβανία και Τουρκία έχουν στενή στρατιωτική συνεργασία. Η Άγκυρα έχει διαθέσει με την τελευταία συμφωνία που υπέγραψε

1.137.500 δολαρίων για την αγορά υλικού και στρατιωτικού εξοπλισμού, επισκέψεις για θέματα υγείας, καθώς και για την εκπαίδευση προσωπικού.

Η Αλβανία μπορεί να νομίζει ότι μπορεί να επιβάλλει τις “μεγάλες ιδέες” της πιστεύοντας ότι έχει “πλάτες δυνατές” που την στηρίζουν. Θα πρέπει γρήγορα να καταλάβει ότι αν πραγματικά επιθυμεί να προχωρήσει μπροστά και …ευρωπαϊκά θέλει δεν θέλει θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει την ελληνική “εύνοια”. Διαφορετικά όποιον “προστάτη” κι αν πιστεύει ότι έχει δεν θα καταφέρει και πολλά. Ας αποφασίσουν λοιπόν εκεί στα Τίρανα τι Αλβανία θέλουν για το μέλλον κι ας σταματήσουν τις γελοιότητες ακόμη κι όταν παίζουν …μπάλα.

Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί το παραμικρό από την Αλβανία. Τα Τίρανα έχουν να χάσουν πολλά αν επιμείνουν στους φαιδρούς μεγαλοϊδεατισμούς , όχι η Αθήνα. Η τελευταία όμως πρέπει να το κάνει αυτό σαφές με πολύ επίμονο κι έντονο τρόπο στους ανασφαλείς -όπως δείχνει η συμπεριφορά τους- γείτονες.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top