GuidePedia

0

Μία ημέρα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στο "καυτό" ζήτημα της οικονομίας και στο μεγάλο παραμύθι της απεμπλοκής από το μνημόνιο.
Σύμφωνα με το newsit.gr, το οποίο αναφέρεται σε επιστολή του Α. Σαμαρά προς την Κ. Λαγκάρντ, ο οδικός χάρτης για την "μεγάλη έξοδο" περιλαμβάνει δύο κομβικά σημεία και τέσσερις φάσης υλοποίησης. Το πρώτο είναι τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών, που θα γίνουν γνωστά στις 26 Οκτωβρίου και το δεύτερο στάδιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα που αναμένεται να ξεκινήσει την ίδια μέρα.

Αν οι ελληνικές τράπεζες αποδειχθεί ότι δεν έχουν ανάγκη από νέα κεφάλαια ή οι ανάγκες είναι πολύ μικρές, όπως ελπίζουν και προσδοκούν οι τραπεζίτες, τότε θα διευκολυνθεί και η πορεία εξόδου από το μνημόνιο, αφού η κυβέρνηση θα μπορεί να επιστρέψει –όπως σχεδιάζει- την επιστροφή των 9 ως 10 δις. που είναι «παρκαρισμένα» στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την ισόποση μείωση του χρέους του Δημοσίου.

Στη συνέχεια, απομένει το δεύτερο σκόπελος, της αξιολόγησης της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων από την τρόικα. Από τα αποτελέσματά της θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και η πορεία απαγκίστρωσης από το μνημόνιο, αφού τυχόν καλή βαθμολογία θα περιορίσει τις πιέσεις του ΔΝΤ και προληπτική πιστωτική γραμμή που ζήτησε η κ. Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ελληνική κυβέρνηση, με πρόσθετα επιχειρήματα, θα μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν έχει ανάγκη από το ΔΝΤ ούτε από τα κονδύλια που επρόκειτο να εκταμιεύσει το ΔΝΤ για την Ελλάδα και το 2015 και το 2016.

Οι προαναφερόμενοι παράγοντες θα καθορίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και το πόσο ομαλή θα είναι η απαγκίστρωση της Ελλάδας από το μνημόνιο, παράγοντας που θα επιδράσει στην πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, καθώς και στο ύψος των επιτοκίων του δανεισμού από αυτές.

Η έξοδος σε... τέσσερα βήματα

Ειδικότερα, η έξοδος από το μνημόνιο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 4 φάσεις που είναι οι εξής:

1. Επιστροφή των κεφαλαίων που θα παραμείνουν στο ΤΧΣ, ύψους 9-10 δισ., προκειμένου να περιοριστεί το δημόσιο χρέος και, συνεπώς, η απαίτηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που περιλαμβάνονται στο ισχύον πρόγραμμα.

2. Επιστολή του κ. Α. Σαμαρά προς το ΔΝΤ όπου, επισήμως, θα ζητεί τη διακοπή του τρέχοντος προγράμματος, με ταυτόχρονη παραίτηση της Αθήνας από τις εκκρεμείς δόσεις του 2015-16.

3. Ωρίμανση των συζητήσεων με την ευρωπαϊκή πλευρά, προκειμένου η Αθήνα να εξασφαλίσει μια «υβριδική» προληπτική γραμμή πίστωσης που θα λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα έναντι των αγορών.

4. Εναντι της χρηματοδοτικής στήριξης, η Αθήνα θα αναλάβει δεσμεύσεις μέσω συγκεκριμένου και μετρήσιμου σχεδίου, το οποίο θα κοινοποιηθεί επισήμως σε Ε.Ε. και ΕΚΤ μέσω επίσημης επιστολής προθέσεων («letter of intent»).

Το ΔΝΤ φαίνεται πως έχει άλλη γνώμη....



Ούτε μία λέξη που να αναφέρεται σε έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο ή να προϊδεάζει προς αυτή την κατεύθυνση δεν υπάρχει στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΝΤ μετά τη χθεσινή συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Ακόμη και ο Γκίκας Χαρδούβελης μίλησε για διαπραγμάτευση που θα διαρκέσει μήνες.

Για ποια έξοδο λοιπόν από τα μνημόνια παραμυθιάζει η κυβέρνηση τους Έλληνες πολίτες; 

Διαβάστε την χθεσινή επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ για το θέμα:
H Christine Lagarde, Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), συναντήθηκε σήμερα με τον Γκίκα Χαρδούβελη, υπουργό Οικονομικών στην Ελλάδα και με τον Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδα, και συναδέλφους τους για να συζητήσουν την πρόοδο του προγράμματος και τα επόμενα βήματα. 
Η κα Lagarde επαίνεσε τις αρχές για τη σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας και τους ενθάρρυνε να εφαρμόσουν αποφασιστικά τις βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου να στηρίξει την Ελλάδα συνεχίζοντας την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.
Που αναφέρεται λοιπόν ή υπονοείται έστω η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια με τη στήριξη του ΔΝΤ; 

Η κ. Λαγκάρντ μιλάει καθαρά για εφαρμογή προγράμματος και νέες μεταρρυθμίσεις. Τι είναι αυτό λοιπόν που δεν καταλαβαίνουν στην κυβέρνηση όταν αντιλαμβάνεται ο κάθε Έλληνας πώς έχουν δεσμευτεί οι επόμενες γενιές με ένα πρόγραμμα «δημοσιονομικής προσαρμογής»; Για να μην μιλήσουμε για το χρέος.

Όταν λοιπόν στην κυβέρνηση και τα συστημικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν πως έγινε το πρώτο βήμα για την έξοδο της Ελλάδα από το μνημόνιο ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών λέει πώς έγινε το πρώτο βήμα για μία μακρά διαπραγμάτευση. Μα αφού το ΔΝΤ επρόκειτο να αποχωρήσει το 2016. Για ποια λοιπόν διαπραγμάτευση μιλάνε;

Η κυβέρνηση απλά πουλάει ένα παραμύθι, όπως αυτό περί εξόδου της χώρας στις αγορές. Αλήθεια γιατί δεν συνεχίστηκε ο δανεισμός της Ελλάδας από τις αγορές; Για να γίνει αυτό θα πρέπει η ελληνική οικονομία να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και να μην έχει το αστρονομικό ποσό των 320 δισ. ευρώ χρέος. Αυτό για να συμβεί θέλει δεκαετίες.

Αυτός είναι και ο λόγος που το ΔΝΤ και η ΕΕ μιλώντας για την «επόμενη ημέρα» στην Ελλάδα, αν η Ελλάδα θέλει να… βγει από το μνημόνιο κάνουν λόγο για ένα πρόγραμμα «προληπτικής στήριξης» με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Επί της ουσίας πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο, το οποίο και νέα μέτρα θα συμπεριλαμβάνει και επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας και εγγυήσεις.

Το είπε ξεκάθαρα η κ. Λαγκάρντ, το είπε σαφέστατα ο κ. Ντράγκι (δεν θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα αν η Ελλάδα δεν είναι σε μνημόνιο) το λένε όλοι οι Ευρωπαίοι με πρώτη και καλύτερη την κ. Μέρκελ. Έξοδος από το μνημόνιο δεν υπάρχει. Τουλάχιστον μια γενιά είναι εγκλωβισμένη στο μνημόνιο.

Τώρα, η κυβέρνηση για εσωτερική και μόνο κατανάλωση και για να αντιστρέψει το σε βάρος της κλίμα στην Ελλάδα παίζει απλά με τις λέξεις και παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα. Ο λαός όμως γνωρίζει και μπορεί να ξεχωρίσει την αλήθεια από το ψέμα. Και η απάτη με τον ΕΝΦΙΑ είναι πολύ πρόσφατη.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top