GuidePedia

0
amd

Η δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Τουρκία , οδηγεί τις Η.Π.Α. στο να αναθέσουν σε Ελλάδα και Κύπρο την επίβλεψη του θαλάσσιου χώρου της Αν. Μεσογείου. Eπιπλέον, ίσως αυτό να αποτελεί  μοχλός πίεσης στην Άγκυρα, προκειμένου να ταυτιστεί πλήρως με τα παγκοσμιοποιητικά σχέδια στην Μέση Ανατολή και να αφήσει στην άκρη δικές της επιδιώξεις, επιχειρώντας κατά των τζιχαντιστών.
Αθήνα και Λευκωσία υπόγραψαν διακρατική συμφωνία για κοινή έρευνα και διάσωση στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος λόγω των αυξημένων τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και όχι μόνο. Έτσι επανέρχεται το «ενιαίο αμυντικό δόγμα» Ελλάδας Κύπρου, γεγονός που αποτελεί αν μη τι άλλο θετική εξέλιξη, διότι «σπρώχνει» την Τουρκία προς τα πίσω.
Τον Δεκέμβριο του 2012 ο αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας μας, Κίμων Γεωργακάκης, προέβλεπε: Ελλάδα και Κύπρος βρισκόμενες στο κομβικό γεωγραφικό σημείο «Βαλκάνια-Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειος», έχουν τεράστια γεωστρατηγική σημασία, όχι μόνο γιατί η θέση τους τις καθιστά σημαντικές για τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου στην περιοχή. Η διαχρονική παρουσία του Ελληνισμού στον συγκεκριμένο χώρο, με δεδομένη την περαιτέρω γεωπολιτική υποβάθμιση της Τουρκίας λόγω πρόχειρων χειρισμών της Άγκυρας, θα προβιβάσει Ελλάδα και Κύπρο, ως ενεργά ουδέτερες οντότητες, σε πυλώνες σταθερότητας και χάραξης νέας στρατηγικής σε σχέση με το Νέο Ανατολικό Ζήτημα που θα προκύψει. Γι’ αυτό οι Δυτικοί πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την στάση τους απέναντι στους Έλληνες, όσο δύσκολο κι αν τους είναι αυτό.
Τον Ιανουάριο του 2013: Ωστόσο το Νέο Ανατολικό Ζήτημα που προκύπτει, θα αναγκάσει τους «Μεγάλους» να αναθέσουν ευθύνες «επιστάτη» στην ευρύτερη περιοχή σε ενεργά ουδέτερες χώρες με κατάλληλη γεωγραφική θέση, εννοώντας προφανώς Ελλάδα και Κύπρο, όπερ και εγένετο.
Άλλη μία δικαίωση σε ό,τι αφορά τα γεωπολιτικά τεκταινόμενα. Άλλωστε σας γράφαμε πως οι συγκυρίες θα σώσουν τα προσχήματα και όχι οι πολιτικάντηδες. Το «παιχνίδι» τώρα «χοντραίνει» και οι εξελίξεις στην περιοχή μας θα είναι ραγδαίες, καθώς η Τουρκία «στριμώχνεται» και κάπως πρέπει να αντιδράσει.
Ωστόσο πλέον Αιγαίο και Κύπρος δεν αποτελούν εύκολη υπόθεση, διότι έχουν μαζευτεί πολλά συμφέροντα εκεί και η όποια κίνηση θα γυρίζει μπούμερανγκ στην Τουρκία, που εντείνει τις προκλήσεις της προκαλώντας αντιδράσεις από παντού, ειδικά από Ρωσία…
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top