GuidePedia

0
Ομολογία – σοκ Άλεξ Ρόντου
«Είναι ρωσικό το GIS, μην το αγοράζετε»!

Ξένες μυστικές υπηρεσίες (κυρίως η Μοσάντ του Ισραήλ) παρενέβησαν και απέτρεψαν την παραλαβή του «Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά την Μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών» (GIS), το οποίο θα λειτουργούσε στα σύνορα της χώρας, επειδή ήταν… Ρωσικό.

Αυτό προκύπτει από το υπ’ αριθμ. 1246/2014 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο αθωώθηκαν ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, πρέσβης ε.τ. Ιωάννης Κοραντής, και άλλα 19 στελέχη της υπηρεσίας (μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π., Κώστας Αγγελάκης). Κατηγορούνταν –κατά περίπτωση- για απιστία σε βάρος του Δημοσίου, απόπειρα απάτης σε βάρος των ευρωπαϊκών κοινοτήτων, έκδοση ψευδών βεβαιώσεων και απλή συνέργεια.

Η απαλλαγή ουσιαστικά της ΕΥΠ για την υπόθεση της προμήθειας του GIS περίπου 1,6 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε με διαγωνισμό, επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, είναι «γροθιά» κατά του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη, και του διοικητή (τότε) της ΕΥΠ Κ. Μπίκα, που είχαν την… φαεινή ιδέα να παραπέμψουν την υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

Τον Οκτώβριο του 2009, όταν έγινε πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου και τη θέση του υπουργού Δημοσίας Τάξεως κατέλαβε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θεωρήθηκε ότι το εν λόγω έργο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΥΠ.
Έτσι, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, αποφασίστηκε η διακοπή της λειτουργίας του και η απένταξή του από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, μάλιστα, εκτίμησε ότι η διοίκηση Κοραντή είχε διαπράξει σοβαρά ποινικά αδικήματα και απέστειλε τον σχετικό φάκελο στη Δικαιοσύνη.

Από τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, όμως, προέκυψε ότι η μη παραλαβή του συστήματος από τη διοίκηση Μπίκα δεν είχε να κάνει με την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, αλλά… με τις επιθυμίες ξένων μυστικών υπηρεσιών!
Για παράδειγμα, ο τότε σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος, όπως ο ίδιος αναγκάστηκε να ομολογήσει ενώπιον του ανακριτή, προσεγγίστηκε από ανθρώπους της Μοσάντ, οι οποίοι του είπαν ότι το σύστημα αυτό δεν πρέπει να εγκατασταθεί στην ΕΥΠ, επειδή το λογισμικό ήταν ρωσικό!

Ο Ρόντος έσπευσε να μεταφέρει τις επιθυμίες των Ισραηλινών στους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης Παπανδρέου και προκειμένου να βρεθεί ένας εύσχημος τρόπος για να μην λειτουργήσει το σύστημα GIS, κατασκευάστηκε ένα ανύπαρκτο, όπως τελικά αποδείχτηκε, σκάνδαλο…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top