GuidePedia

0

Στο Ιράκ βρέθηκε ο επικεφαλής της Δύναμης Quds του Ιράν, στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί. Ο Ιρανός αξιωματικός πήγε στο Ιράκ για να «συμβουλεύσει τις ιρακινές δυνάμεις», σύμφωνα με την επίσημη ιρακινή ανακοίνωση. Ο Σολεϊμανί είναι ένας «αόρατος» διοικητής, που ελάχιστα εμφανίζεται δημόσια.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: http://www.al-monitor.com/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

Ο Ιρανός ταξίαρχος βρισκόταν στο Ιράκ από τις αρχές Σεπτεμβρίου και τελευταία η παρουσία του προβαλλόταν συνεχώς από τα ιρανικά ΜΜΕ, τα οποία παρουσίασαν και σειρά φωτογραφιών του στρατηγού με τους επικεφαλής διαφόρων ενόπλων ομάδων. Οι φωτογραφίες μεταφράζονται ως μήνυμα του Ιράν προς τις ΗΠΑ και τις γειτονικές χώρες (βλ. Τουρκία) για την ιρανική επιρροή και την παρουσία ιρανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Ο Σολεϊμάνι επέστρεψε στην Τεχεράνη για να παραβρεθεί σε επίσημη εκδήλωση. Και πάλι η παρουσία του εκεί τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Σολεϊμανί φωτογραφήθηκε στο πλευρό του επικεφαλής του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης.
«Ότι και αν κάνουν οι Αμερικανοί, όποια τρομοκρατική ενέργεια και αν διαπράξει το Ισλαμικό Κράτος, αμφότεροι θα αποτύχουν γιατί δεν είναι αληθινοί. Η στρατηγική τους δεν μπορεί να φέρει τη νίκη. Είδαμε, άλλωστε, τι έκαναν στην Συρία, χωρίς αποτέλεσμα», είπε ο στρατηγός.
Οι κινήσεις του στρατηγού και η όλη κάλυψη που του παρείχαν τα ιρανικά μέσα, ακόμα και τα θεωρούμενα ως προοδευτικά, αφήνουν πολλά ερωτηματικά για τον σκοπό που αυτές εξυπηρετούν. Αν και οι δηλώσεις του, κατά κάποιο τρόπο, εξίσωναν Αμερικανούς και ΙΚ, φαίνεται πως το Ιράν ενδέχεται να ενεργήσει ακόμα πιο δυναμικά κατά του ΙΚ στο Ιράκ, ειδικά αν τελικά υπογραφεί η συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Πάντως ο Κούρδος διοικητής Ομάρ Λατίφ, σε συνέντευξή του, είπε πως οι Πεσμεργκά, μαζί με τις δυνάμεις που διοικεί ο Σολεϊμανί, μπορούν να συντρίψουν το ΙΚ. Χαρακτήρισε τον Ιρανό στρατηγό «τολμηρό ηγέτη, με μεγάλο κύρος» και μίλησε για την στενή συνεργασία των κουρδικών δυνάμεων με τη Δύναμη Quds. «Ο Σολεϊμάνι και οι δικοί του ανέπτυξαν επιτυχή δράση στο Ιράκ», κατέληξε.


πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top