GuidePedia

0

Με μια… «κυβίστηση» ολκής επιχείρησε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, να «μπαλώσει» την κατάσταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, με τις «απρόσεκτες» δηλώσεις του για όσα φέρεται να του είπε κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.
Ο Μπάιντεν φρόντισε να πάρει τηλέφωνο τον εξοργισμένο Ερντογάν που τον είχε απειλήσει με διακοπή κάθε σχέσης και να… απολογηθεί, για την αναφορά του κατά τη διάρκεια ομιλίας σε συνέδριο του Χάρβαρντ, ότι ο «σουλτάνος» ομολόγησε πως η Τουρκία είχε σφάλει, αφήνοντας ξένους μαχητές να περάσουν σε συριακό έδαφος και να πολεμήσουν μαζί με τους ισλαμιστές.
Η ανακοίνωση όμως του Λευκού Οίκου είναι όμως διατυπωμένη σε άπταιστη διπλωματική γλώσσα, αφού αναφέρει: «Ο Αντιπρόεδρος απολογήθηκε για οποιονδήποτε υπαινιγμό, ότι η Τουρκία ή άλλοι σύμμαχοι και εταίροι στην περιοχή, είχαν εμπρόθετα προμηθεύσει ή διευκολύνει την ανάπτυξη του ISIL ή άλλων βίαιων εξτρεμιστών στη Συρία.
Ας δούμε το αγγλικό κείμενο προτού το σχολιάσουμε λίγο: «The vice president apologized for any implication that Turkey or other allies and partners in the region had intentionally supplied or facilitated the growth of ISIL or other violent extremists in Syria».

Αυτή η λέξη «intentionally» (εμπρόθετα) έχει όλο το ενδιαφέρον, αφού με απλά λόγια δεν σημαίνει πως δεν το έκαναν οι εταίροι και σύμμαχοι, δεν τους απαλλάσσει, αλλά λέει πως έγινε «κατά λάθος», ένα λάθος που μπορεί να έγινε από κακή εκτίμηση, από βλακεία, από φανατισμό κ.λπ. Δηλαδή, με λίγα λόγια, το μήνυμα του Λευκού Οίκου στον Ερντογάν είναι «λήξε το και μην μας προκαλείς», αν και η πολύ διπλωματικότητα απέναντι στον Ερντογάν δεν έχει φέρει αποτελέσματα…
Τέτοια «λάθη» στη διεθνή πολιτική, από όσο ξέρουμε… δεν συνηθίζονται. Και πόσο «δούλεμα» πέφτει από την πλευρά του Ερντογάν, όταν «ο κόσμος το έχει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι», ότι η Τουρκία ήταν – και παραμένει αν έχεις τις κατάλληλες γνωριμίες – ο παράδεισος των αιμοσταγών ισλαμιστών που μάχονται στη Συρία.
Και για να μην ο παραλείψουμε, στο τέλος η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει και «άλλους εξτρεμιστές», μη φανταστεί κανείς ότι το πρόβλημα εξαντλείται στο ισλαμικό κράτος. Διότι το να ισχυρίζεται ο φαιδρός Τούρκος πρόεδρος, ότι η χώρα του δεν έχει καμία σχέση με όσα γίνονται τώρα στη Συρία, είναι σα να ξεχνάει την Τζαμπχάτ Αλ Νούσρα… όσο και να προσπαθεί βλακωδώς να μας πείσει, πως όσοι πέρασαν στη Συρία, το έκαναν για… τουριστικούς λόγους.

Βέβαια και με το IS μια χαρά διαπραγματεύτηκε για να ελευθερώσει τους αιχμαλώτους διπλωματικούς. Βρήκε την οργάνωση και τους αξιωματούχους της, συζήτησε επί μήνες, κεφάλι τούρκικο δεν… αποκολλήθηκε από τους ώμους. Λανθάνουμε;
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top