GuidePedia

0

Η με κάθε τρόπο προσπάθεια ορισμένων να ανατρέψουν τον Άσαντ οδήγησε στην εμφάνιση και την ισχυροποίηση του Ισλαμικού Κράτους, παραδέχτηκε επιτέλους, με περίπου τρία χρόνια καθυστέρηση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.
«Στην αρχή, όταν οι προσπάθειες ανατροπής του Άσαντ ξεκίνησαν, υπήρξαν κάποιοι που θεωρούσαν ως μόνο σημαντικό την ανατροπή του Άσαντ, ανεξάρτητα από τις συνέπειες. Ναι υπάρχει πρόβλημα με τους αντικαθεστωτικούς (τα σάπια μήλα, όπως κατά κυριολεξία τους χαρακτήρισε), αλλά εμείς θέλουμε να διώξουμε τον Άσαντ. Η εμμονή τους αυτή, δυστυχώς, οδήγησε στην υποστήριξη διαφόρων ομάδων. Ήταν μια ενέργεια βιαστική»!
Αυτά είπε ο Κέρι, στρέφοντας εμμέσως πλην σαφώς, τα πυρά του κατά των βασικών υποστηρικτών του όλου «παιγνίου» στη Συρία, δηλαδή της Τουρκίας, του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας – άσχετα αν η τελευταία δείχνει να είδε πλέον το φως…
«Η ιδέα να ανατρέψουμε τον Άσαντ και μετά να ξεφορτωθούμε τα σάπια μήλα αποδείχτηκε πολύ κακή. Έτσι, από τότε, οι ένοπλες αυτές ομάδες χρηματοδοτήθηκαν και υποστηρίχθηκαν από ορισμένα κράτη. Πιστεύω πως αυτό σταμάτησε τώρα. Υπάρχουν όμως ακόμα άτομα, σε πολύ συγκεκριμένες χώρες, που χρηματοδοτούν αυτές τις ομάδες ακόμα», υπογράμμισε ο Κέρι.

Ο Αμερικανός υπουργός υποστήριξε ότι το καθεστώς Άσαντ έχει, εδώ και καιρό, χάσει τη νομιμοποίησή του. «Ωστόσο, τώρα, τίποτα δεν γίνεται για τον Άσαντ. Το θέμα είναι το ΙΚ. Όμως εξακολουθούμε να εκπαιδεύουμε, ανοικτά πλέον, να εφοδιάζουμε και να εξοπλίζουμε τη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση. Γνωρίζουμε να διακρίνουμε ποίοι είναι μετριοπαθείς και πρόθυμοι να πολεμήσουν κατά του ΙΚ», είπε.
Σα να μην ακούγονται θετικές αυτές οι δηλώσεις για την ισλαμιστική τουρκική ηγεσία των Ερντογάν και Νταβούτογλου… Βέβαια, είναι εκπληκτικό – επιμένουμε – το πώς τους ήταν τόσο δύσκολο να αντιληφθούν από την αρχή αυτό που λένε τώρα, κάτι που γράφαμε εξ αρχής, τεκμηριωμένο μάλιστα και με ιστορικά παραδείγματα.
Εάν το «σύστημα» είναι τόσο ιδεοληπτικό, μήπως τους στείλουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τους… τραβήξει μια περιποιημένη αξιολόγηση, να στείλει τους μισούς τουλάχιστον στα σπίτια τους, μπας και αποκτήσουν στοιχειώδη συστημική δυνατότητα να αντιλαμβάνονται τουλάχιστον όσα καταλαβαίνει ο μέσος άνθρωπος που ασχολείται στοιχειωδώς με τα των σύγχρονων διεθνών σχέσεων.

 http://www.hurriyetdailynews.com/sloppy-process-of-ousting-assad-led-to-isils-rise-kerry-says.aspx?pageID=238&nID=72151&NewsCatID=359
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top