GuidePedia

0


Παραμονή της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Μπαράκ Ομπάμα επρόκειτο να ανακοινώσει χθες το βράδυ στους ομοεθνείς του τη στρατηγική του για την εξουδετέρωση της καινούργιας απειλής, που ήρθε να εκτοπίσει από την πρώτη γραμμή του αμερικανικού ενδιαφέροντος την Αλ Κάιντα: το «Ισλαμικό Κράτος», που σκόρπισε τη φρίκη σε όλο τον κόσμο με τον πρόσφατο αποκεφαλισμό δύο Αμερικανών δημοσιογράφων και σειρά θηριωδιών στο Ιράκ και τη Συρία.

Η ομιλία του Αμερικανού προέδρου αναμενόταν να ξεκινήσει στις 9 μ.μ. τοπική ώρα (4 π.μ. της Πέμπτης, ώρα Ελλάδος).

Νωρίτερα, ρεπορτάζ των New York Times ανέφερε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν έτοιμος να ανάψει το «πράσινο φως» για αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» στο εσωτερικό της Συρίας. Μέχρι τώρα, οι Αμερικανοί έχουν πραγματοποιήσει επιλεκτικούς βομβαρδισμούς εναντίον των τζιχαντιστών μόνο στο Ιράκ. Τον περασμένο χρόνο, ο Μπαράκ Ομπάμα έφτασε ένα βήμα από την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών εναντίον του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία, αλλά αναδιπλώθηκε όταν αντιμετώπισε ισχυρή αντίδραση στο Κογκρέσο. Μέχρι χθες παρέμενε άγνωστο με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει ο Αμερικανός πρόεδρος τα δύο βασικά ερωτήματα που εγείρονται: πώς θα εκδιωχθεί το «Ισλαμικό Κράτος» από τη Συρία χωρίς τη συμμετοχή χερσαίων δυνάμεων και πώς η αμερικανική δράση δεν θα ενισχύσει, εξ αντικειμένου, τη θέση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Πάντως, σύμβουλοι του Λευκού Οίκου, οι οποίοι ήταν σε γνώση του κειμένου της προεδρικής ομιλίας, τόνιζαν ότι η εκστρατεία εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» θα είναι μακράς διαρκείας και ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται μια γρήγορη και εύκολη νίκη.

Στη Βαγδάτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συναντήθηκε με τον νέο πρωθυπουργό του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι και εξέφρασε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στη νέα, αντιπροσωπευτική, ιρακινή κυβέρνηση, πιέζοντας ταυτόχρονα τον σιίτη πρωθυπουργό να μεταφέρει περισσότερες εξουσίες στις σουνιτικές περιοχές, ιδιαίτερα στην εκλογή των διοικήσεών τους και στον τομέα της ασφάλειας. Παράλληλα, κάλεσε τη Βαγδάτη να επιλύσει το ταχύτερο δυνατόν τις ανοιχτές διαφορές της με την αυτόνομη περιοχή των Κούρδων, αναφορικά με το εδαφικό και τον διαμοιρασμό του πετρελαϊκού πλούτου. Την προσπάθεια του Αμερικανού αξιωματούχου να δράσει καταλυτικά για τη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων του Ιράκ σηματοδοτεί και η συνάντησή του με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Σαλίμ αλ Τζαμπούρι, τον ανώτατο αξιωματούχο της σουνιτικής μειονότητας.

Δύο γεγονότα που συνέπεσαν με την επίσκεψη Κέρι ήρθαν να υπενθυμίσουν την αστάθεια του Ιράκ. Την ώρα που ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντιόταν με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, δύο ταυτόχρονες εκρήξεις βομβών προκαλούσαν τον θάνατο 29 ανθρώπων σε σιιτική συνοικία της Βαγδάτης και ταυτόχρονα ο ισχυρής επιρροής σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ καλούσε την κυβέρνησή του να μη συνεργαστεί «με τις δυνάμεις κατοχής», δηλαδή τους Αμερικανούς, παρά μόνο με «γειτονικές χώρες», παραπέμποντας στο Ιράν.

Σήμερα, ο Τζον Κέρι θα βρεθεί στην Τζέντα της Σ. Αραβίας για να συμμετάσχει σε διάσκεψη αραβικών χωρών και της Τουρκίας, με στόχο την οικοδόμηση περιφερειακού συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top