GuidePedia

0
“Στοχεύουν ψηλά” Κάιρο, Λευκωσία και Αθήνα

Τη δέσμευση των κυβερνήσεων της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου να εργαστούν στενά και να ενδυναμώσουν τη συνεργασία τους σε τομείς αμοιβαίου οφέλους, εκφράζουν σε κοινή ανακοίνωση Τύπου της συνάντησής τους, που δόθηκε την Κυριακή το βράδυ στη δημοσιότητα από τους τρεις υπουργούς Εξωτερικών.
Οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Sameh Shoukry και Ιωάννης Κασουλίδης συναντήθηκαν την Παρασκευή, για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Η ανακοίνωση παραθέτει τις κοινές εκτιμήσεις των τριών κυβερνήσεων για περιφερειακά ζητήματα, όπως το Παλαιστινιακό, η Συρία, το Ιράκ και η Λιβύη και τους κινδύνους για την τρομοκρατία. Προσφέρει πολιτική στήριξη στην Αίγυπτο, καλύπτει τις θέσεις της Κύπρου για το Κυπριακό και στηρίζει τις ελληνικές θέσεις στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Επίσης επαναβεβαιώνει την πρόθεση των τριών χωρών να προωθήσουν τη συνεργασία γειτονικών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου σε διάφορα θέματα, μαζί και τα ενεργειακά.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών είχαν την ευκαιρία να ανασκοπήσουν τις εξελίξεις στην περιοχή και να υπογραμμίσουν τη σημασία να καταστεί η ανατολική Μεσόγειος πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, με προώθηση συνεργασίας μεταξύ των γειτονικών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας.
Οι υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους σχετικά με τις εν εξελίξει τριμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών τους, που καλύπτουν μια πληθώρα από διμερή και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος και διακήρυξαν τη δέσμευση των αντίστοιχων κυβερνήσεών τους να συνεργαστούν στενά και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς αμοιβαίου οφέλους.
Επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους προς την κυβέρνηση και το λαό της Αιγύπτου, στην προσπάθειά τους για μια ευημερούσα και δημοκρατική χώρα. Καλωσόρισαν την υιοθέτηση του νέου Συντάγματος με δημοψήφισμα στις 14 και 15 Ιανουαρίου 2014, το οποίο κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Οι υπουργοί εξέφρασαν τη σθεναρή αλληλεγγύη με το λαό και την κυβέρνηση της Αιγύπτου στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας. Τόνισαν τη σημασία της Αιγύπτου ως άξονα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Σχετικά με το Κυπριακό, επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους προς τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη λύσης στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα είναι επωφελής για όλους τους Κυπρίους και ολόκληρη την περιοχή. Καλωσόρισαν και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους  για το διορισμό από το Γενικό Γραμματέα του Espen Barth Eide, ως Ειδικού Συμβούλου του για το Κυπριακό. Εξέφρασαν επίσης τη σθεναρή υποστήριξή τους στις προσπάθειες για την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία θα δώσουν μια δυναμική ώθηση στην προοπτική μιας ενωμένης Κύπρου.
Όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισαν τον καθοριστικό ρόλο της Αιγύπτου και την πολύτιμη συνεισφορά της στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα τον περασμένο Αύγουστο. Τόνισαν επίσης την ανάγκη για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, με στόχο να επιτευχθεί μια αμοιβαία συμφωνία για μια λύση δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967, η οποία είναι επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να επιτευχθεί αειφόρος και βιώσιμη ειρήνη. Εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τη Διάσκεψη της 12ης Οκτωβρίου για την ανοικοδόμηση της Γάζας, η οποία θα συγκληθεί από την Αίγυπτο και τη Νορβηγία.
Για το Ιράκ, εξέφρασαν ανησυχία για την επιδείνωση της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής κατάστασης, καταδίκασαν τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη στοχοποίηση των μειονοτικών κοινοτήτων από τρομοκρατικές ομάδες και υπογράμμισαν την ανάγκη για συλλογική δράση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση των ψηφισμάτων 2170 και 2178 του Συμβουλίου  Ασφαλείας. Επιβεβαίωσαν την πεποίθησή τους σχετικά με την απειλή της τρομοκρατίας, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην ISIL, αλλά περιλαμβάνει επίσης κι όλες τις άλλες εξτρεμιστικές ομάδες σε ολόκληρη την περιοχή και πέραν αυτής.
Για τη Συρία, επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του νέου Ειδικού Απεσταλμένου για τη Συρία, Stefan De Mistura, και εξέφρασαν τη δέσμευσή τους στις προσπάθειες για μια συνολική πολιτική λύση στη βάση των αρχών διαδικασίας της Γενεύης και με σκοπό τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και την εκπλήρωση των προσδοκιών του συριακού λαού. Εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την πρόοδο όσον αφορά την απομάκρυνση και την καταστροφή των χημικών οπλικών συστημάτων και επαίνεσαν τις προσπάθειες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την ανακούφιση των ανθρωπιστικών συνθηκών επί του εδάφους.
Για τη Λιβύη, εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για την απειλή που αποτελούν οι συνεχιζόμενες ταραχές στην ενότητα της χώρας, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στην ασφάλεια και την οικονομία των γειτονικών χωρών, καθώς και την αύξηση της επιβάρυνσης από την παράνομη μετανάστευση για τις χώρες της νότιας Ευρώπης. Ζήτησαν την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και την εμπλοκή σε μια διαδικασία πολιτικού διαλόγου και συμφιλίωσης που θα συμπεριλαμβάνει όλους, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που εγκρίθηκε από τις γειτονικές χώρες της Λιβύης στις 25 Αυγούστου του 2014, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες και οι προσδοκίες του λαού της Λιβύης. Οι Υπουργοί επαναβεβαίωσαν επίσης την πλήρη υποστήριξή τους προς τους νόμιμους θεσμούς στη Λιβύη, ιδίως τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ως αποκλειστικό αντιπρόσωπο του λαού της Λιβύης και τα εκτελεστικά όργανα που προκύπτουν από αυτήν. Εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στο έργο της συνταγματικής συνέλευσης.
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗΣ, ΚΥΠΕ-CNA

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top